Ves dan

Javni razpis za oddajo umetniških ateljejev in ateljejev za mlade umetnike v brezplačno uporabo za umetniške dejavnosti (JR-KUL-AP22)

Mestna občina Maribor 1 Ulica heroja Staneta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Predmet razpisa je oddaja umetniških ateljejev in ateljejev za mlade umetnike v brezplačno uporabo za umetniške dejavnosti.   Več informacij: https://maribor.si/javni_razpisi/javni-razpis-za-oddajo-umetniskih-ateljejev-in-ateljejev-za-mlade-umetnike-v-brezplacno-uporabo-za-umetniske-dejavnosti-jr-kul-ap22/

Se trenutno dogaja

Razstava: Vino naše vsakdanje

Pokrajinski muzej 2 Grajska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Otvoritev: četrtek, 17. junija 2021, ob 18. uri, viteška dvorana, vhod z Grajske ulice. Razstava s prikazom delovnih šeg in navad sledi koledarskemu letu v vinogradu, vzporedno pa pripoveduje o vlogi vina v vsakdanjem življenju, ob velikih življenjskih prelomnicah in ob praznikih. Vino predstavi kot živilo, poživilo, naravno zdravilo, njegove temne plati in nakazuje razloge za njegovo vseprisotnost v našem kulturnem okolju. Obiskovalcem je na razstavi na voljo interaktivna miza, ki ponuja vpogled v slavnostne jedilnike različnih zgodovinskih obdobij. Prikazuje odnos do hrane in vina ter spremembe, ki so se dogajale za bogataško mizo od 15. do 20. stoletja. FOTO: Pivski vrč, bilikum, 1900, Šmarje pri Jelšah

Strategija razvoja kulture v Mestni občini Maribor 2022-2026

Maribor, Upravna enota Maribor, 2000

Mestna občina Maribor (MOM) je septembra 2021 začela s pripravo novega lokalnega programa kulture – Strategije razvoja kulture v MOM za obdobje 2022–2026 (SRK). Gre za razvojni dokument, ki bo nasledil pretekli lokalni program kulture, veljaven med letoma 2015 in 2020. Lokalni program kulture je dokument, s katerim lokalna skupnost opredeli in razvojno načrtuje javni interes ... Read more

Nevidni Maribor: Nadvojvoda Janez, oče Meranovega

Vinske ceste / Posestvo Meranovo, Vrhov Dol 14, 2341 Limbuš

»... Lep dan, zahajajoče sonce, mir. Bog obvarji to božansko deželo, sem si mislil, v tvojih rokah sta mir in sreča te mile pokrajine. Z lepoto si jo zaznamoval in vanjo naselil dobre ljudi ...« (iz dnevnika Nadvojvode Janeza)

LITERARNI NATEČAJ ZALOŽBE LITERA ZA NAJBOLJŠI ROMAN

založba Litera

LITERARNI NATEČAJ ZALOŽBE LITERA ZA NAJBOLJŠI ROMAN

Založba Litera ob svoji dvajsetletnici delovanja razpisuje javni natečaj za nagrado novo obzorje za najboljši slovenski roman v vrednosti 12.000,00 EUR. Nagrada vključuje honorar za izid nagrajenega romana pri založbi Litera v letu 2023.
Avtorji/-ice lahko sodelujejo s svojim avtorskim, še neobjavljenim romanom v slovenskem jeziku, ki ne obsega manj kot 7 avtorskih pol in več kot 15 avtorskih pol, pri čemer šteje ena avtorska pola 30.000 znakov s presledki. Natečaj vključuje tudi žanr kriminalke.
Svoja dela naj sodelujoči/-e pošljejo v tiskani obliki na naslov: Založba Litera, Gosposvetska c. 83, 2000 Maribor (s pripisom Za natečaj novo obzorje)  najpozneje do 15. 9. 2022. V e-obliki naj sodelujoči/-e pošljejo dela na e-naslov natecaj.litera@gmail.com.
Komisija, ki jo sestavljajo dr. Alojzija Zupan Sosič, mag. Gabriela Babnik in Aljaž Krivec, bo izbrala peterico najboljših del in razglasila prejemnika/-ico nagrade novo obzorje najpozneje do 15. 11. 2022. Ostala štiri dela bo založba Litera odkupila za izid v letu 2023. Komisija si pridržuje pravico, da nagrade ne podeli nobenemu od prispelih del. LITERARNI NATEČAJ ZALOŽBE LITERA ZA NAJBOLJŠI ROMAN Založba Litera ob svoji dvajsetletnici delovanja razpisuje javni natečaj za nagrado novo obzorje za najboljši slovenski roman v vrednosti 12.000,00 EUR. Nagrada vključuje honorar za izid nagrajenega romana pri založbi Litera v letu 2023. Avtorji/-ice lahko sodelujejo s svojim avtorskim, še neobjavljenim romanom v slovenskem jeziku, ki ne obsega manj kot 7 avtorskih pol in več kot 15 avtorskih pol, pri čemer šteje ena avtorska pola 30.000 znakov s presledki. Natečaj vključuje tudi žanr kriminalke. Svoja dela naj sodelujoči/-e pošljejo v tiskani obliki na naslov: Založba Litera, Gosposvetska c. 83, 2000 Maribor (s pripisom Za natečaj novo obzorje)  najpozneje do 15. 9. 2022. V e-obliki naj sodelujoči/-e pošljejo dela na e-naslov natecaj.litera@gmail.com.

Featured Izpostavljen

Sodobna slovenska ilustracija

Maribor center / Umetnostna galerija Maribor (Strossmayerjeva 6,l Maribor)

Razstava 14. Slovenskega bienala ilustracije. V Umetnostni galeriji Maribor s ponosom gostimo veliko razstavo 14. Slovenskega bienala ilustracije! Razstava ponuja pregled čez odličnost, raznolikost in naboj nagovora sodobne slovenske ilustracije. Na razstavi je predstavljenih več kot 80 avtorjev in avtoric z originalnimi ilustracijami, nastalimi v zadnjem obdobju. Ob tem lahko obiskovalci prelistajo več kot 50 knjig, ilustriranih z originali na razstavi. Bienale ilustracije že od leta 1993 organizira Cankarjev dom skupaj z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov. Ta likovna manifestacija že več kot četrt stoletja združuje starejše in mlajše generacije umetnikov ilustratorjev ter njihove najboljše dosežke potrjuje z nagrado, plaketami in priznanji Hinka Smrekarja. Bienalna razstava letos prvič gostuje v Mariboru. Tokrat je posebna pozornost namenjena ilustratorju Danielu Demšarju, prejemniku nagrade Hinka Smrekarja za življenjsko delo. Ob tem je bilo v okviru bienala podeljenih še 13 drugih nagrad. Več o 14. Slovenskem bienalu ilustracije in nagrajencih.

3€

Natalija Šeruga Golob / Iz zbirke W.B.

Maribor center / Umetnostna galerija Maribor, UGM Šop (Strossmayerjeva 6, Maribor)

Ustvarjanje Natalije Šeruga Golob zaznamuje prepoznavna govorica, ki se kot vrtinec suče okrog neznanega in skrivnostnega. Srčika tega vrtinca se zbira okrog doživljanja in raziskovanja mističnega, raziskovanja in doživljanja univerzalnosti bivanja, ki obstaja kot neprestano kroženje ciklov med življenjem in smrtjo. Sama točka vrtinca - točka nič - je točka prehoda, s človeškim jezikom poimenovana tudi smrt. Umetnica zase pravi, da ji ustvarjanje pomeni ritual oziroma most med realnim in transcendentnim. In kako ji uspeva ta prestop v drugo dimenzijo? Natalija Šeruga Golob v svoja dela pogosto vključuje pradavne simbole, ornamente, različne pisave in čipke, za podlago uporablja stare tiske, zasledimo tudi reminiscence na zgodovino likovne umetnosti, predvsem pa se vse te plasti na platno (ali na papir) nalagajo skozi občutljivo sito umetničinega duha, ki se napaja pri številnih mistikih, pesnikih in mislecih. Tokratni navdih je povezan z nemškim filozofom Walterjem Benjaminom, ki mu je umetnica posvetila aktualni cikel Iz zbirke W. B. V seriji risb majhnega formata izstopa motiv belega konja v preskoku

Podpri parado, izobesi zastavo

MKC Maribor

Mesec ponosa junij bo kmalu tukaj in kot je že navada, vas ekipa Maribor skozi rožnata očala tudi letos vabi, da nam pomagate odeti Maribor v barve mavrice v znak solidarnosti do skupnosti LGBTQIA+. V veliko veselje nam je, da lahko uradno napovemo že četrto akcijo »Podpri parado, izobesi zastavo«.

Program: Mavrični junij v Mariboru 2022

MKC Maribor

Mesec ponosa skupnosti LGBTQIA+ bomo tudi letos obeležile_i z zdaj že dobro znanim Mavričnim junijem v Mariboru, v okviru katerega ekipa Maribor skozi rožnata očala ponovno obljublja veliko odličnih vsebin. V Mariboru letos ne korakamo na paradi, a kljub temu upamo, da se bomo v čim večjem številu ponosno srečevale_i na dogodkih, ki jih za vas pripravljamo.

Nika Rupnik: Prostor igre

Maribor center / Galerija artKIT (Glavni trg 14, Maribor)

Vljudno vabljeni na ogled razstave Prostor igre umetnice Nike Rupnik. Prostorsko specifična instalacija Nike Rupnik je prostor, ki se z vsakim premikom gledalca nenehno spreminja. Otvoritev raztave: četrtek, 2. junija 2022, ob 18. uri v galeriji artKIT Umetnica prostor gradi s plastenjem podob arhitekturnih in urbanih struktur na lebdečih objektih, ki pa jih preveva subtilna atmosfera, zaznamovana z občutji odtujenosti, minljivosti in krhkosti. Večplastnost prostorskega vizualnega spomina, ki ga umetnica poustvarja v eksperimentalnih grafičnih tehnikah in svetlobnih projekcijah daje vtis neskončne globine, pri čemer se v prepletu linij, ploskev, senc in svetlobe vzpostavlja mnoštvo relacij med gledalcem in umetniškim delom. Ogled razstave je možen:

Vse poti vodijo na Lent: Utrinki preteklosti

Maribor center / Sodni stolp (Pristan 8, Maribor)

Življenje na Lentu nekoč. Otvoritev razstave: četrtek, 9. junija 2022, ob 17. uri v Sodnem stolpu v MariboruAvtorica: Sabine Lešnik Preteklost najstarejšega dela mesta Maribor, Lenta, je zelo razgibana in raznolika. Vse poti iz središča mesta namreč vodijo k prostoru ob Dravi, ki predstavlja pomembno mestno veduto. Kakšne so bile nekoč poti na Lent? Kako so izgledali Splavarski, Žički, Minoritski in Mesarski prehod ter Pristaniška, Vojašniška in Dravska ulica v preteklosti? Katera imena so imele ulice in kako so se ta skozi zgodovino spreminjala? Razstava Pokrajinskega arhiva Maribor odgovarja na vsa ta vprašanja in prikazuje fotografske utrinke uličic in trgov, Pristana in samega Sodnega stolpa, v katerega je tudi umeščena. Fotografije na razstavi so del Zbirke fotografij in razglednic ter gradbene fototeke fonda Zavod za urbanizem Maribor, ki jih hrani Pokrajinski arhiv Maribor. V sklopu odprtja bo tudi voden ogled po razstavi z avtorico. Ogled je možen: Vljudno vabljeni!

Razstava: Glasuj zame

Galerija Media Nox

Galerija Media Nox v sodelovanju s projektom Glasuj Zame vabi k obisku razstave Glasuj zame, ki bo na ogled od 14. junija do 9. julija.

Muzika na Bolfenku

Pohorje / Cerkev sv. Bolfenka na Pohorju

Vabljeni vsako nedeljo od 18. junija do 28. avgusta na cikel dogajanj Muzika na Bolfenku.

Sodobna ikonografija in simbolika

PEKARNA MAGDALENSKE MREŽE

  Predavanja iz umetnostne zgodovi: Ikonografija in migracija simbolov Sodobna ikonografija in simbolika Že peto leto zapovrstjo, nadaljujemo s ciklom predavanj iz umetnostne zgodovine z uni. dipl. umetnostnim zgodovinarjem Simonom Žlahtičem. Na zadnjem srečanju se posvetimo sodobni ikonografiji in simboliki. Različni simboli, ki so prisotni v zahodnoevropski umetnosti, so do današnjih dni naredili dolgo in ... Read more