Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Nevidni Maribor: Nadvojvoda Janez, oče Meranovega

8. februarja, 2022 12:00 - 31. decembra, 2022 00:00

»Zvestoba dobremu staremu, vendar tudi posluh za novo.«

»… Lep dan, zahajajoče sonce, mir. Bog obvarji to božansko deželo, sem si mislil, v tvojih rokah sta mir in sreča te mile pokrajine. Z lepoto si jo zaznamoval in vanjo naselil dobre ljudi …« (iz dnevnika Nadvojvode Janeza)

Vljudno vas vabimo na ogled nove muzejske postavitve na Meranovem, ki vas bo popeljala po zgodovini posesti na drugačen način. Otvoritev, ki bo potekala v torek, 8. februarja 2022, ob 12. uri, je prva v seriji mariborskih obeležij 200. obletnice prihoda nadvojvode Janeza na Meranovo in v Maribor.

Nadvojvoda Janez Habsburško-Lotarinški je leta 1822 kupil posestvo, danes znano kot Meranovo. Ime je dobilo po njegovem sinu, grofu Francu Meranskem. Z velikimi stroški jo je spremenil v vzorno vinogradniško posest. Na njej je uvedel porenske sorte vinske trte, s čimer je ustvaril možnost za dvig kakovosti vinogradništva v Podravju. Prvi uspeh se je pokazal že ob trgatvi leta 1826, ki se je je nadvojvoda Janez osebno udeležil. Na tem posestvu je nadvojvodo in njegovo ženo Ano Plochl leta 1830 obiskal tudi sam avstrijski cesar Franc I. s soprogo Karolino Avgusto, sicer Janezov brat.

Vinogradi so postali tako ugledni in znani, da so na posesti v današnjem Hrastju leta 1832 ustanovili viničarsko šolo, ki je poudarjala pomen praktične izobrazbe. Vrhunec teh prizadevanj pa je bila ustanovitev Štajerske deželne sadjarsko-vinarske šole v Mariboru leta 1872. Kot velik dosežek sistematičnega prepletanja kmetijstva, kulture, raziskovanja in izobraževanja je potrebno omeniti oceno prvovrstnosti vina sorte rizlinga z Meranovega leta 1855 na veliki mednarodni razstavi kmetijskih, industrijskih in umetnostnih izdelkov v Parizu.
Vsebine raziskujemo in jih z umetniškimi postopki in ambientalnimi postavitvami predstavljamo na nove načine, od fizičnih objektov do izkušenj najnovejših tehnologij.
Razstava bo na ogled do konca leta 2022.
Za odpiralni čas prosimo, da nas predhodno kontaktirate na kibla@kibla.org.
———–
Projekt je nastal v sodelovanju s Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru.
Nevidni Maribor je pilotni projekt Mreže RUK v izvedbi KIBLA2LAB. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Začetek:
8. februarja, 2022 12:00
Konec:
31. decembra, 2022 00:00
Kategorija: