Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Podpri parado, izobesi zastavo

27. maja, 2022 10:30 - 30. junija, 2022 23:30

Mesec ponosa junij bo kmalu tukaj in kot je že navada, vas ekipa Maribor skozi rožnata očala tudi letos vabi, da nam pomagate odeti Maribor v barve mavrice v znak solidarnosti do skupnosti LGBTQIA+. V veliko veselje nam je, da lahko uradno napovemo že četrto akcijo »Podpri parado, izobesi zastavo«.

Mavrična zastava se je rodila junija 1978 v San Franciscu. Zasnoval jo je Gilbert Baker kot odgovor na željo skupnosti po univerzalnem simbolu. Prve, ročno zašite zastave je sestavljalo osem simboličnih barv: roza (seks), rdeča (življenje), oranžna (zdravljenje), rumena (sonce), zelena (narava), turkizna (umetnost), indigo (harmonija) in vijolična (duhovnost). Kasneje se je rodila različica s šestimi barvnimi trakovi, ki jo poznamo še danes, ko predvsem v času junijskih obeležitev krasi marsikatero poslopje.

Mavrična zastava je danes simbol proslave. Z njo proslavljamo neštete raznolike zgodbe, ki tvorijo skupnosti LGBTQIA+ in utiramo prostor, ki je varen in odprt do vseh. Kot poudarjamo vsako leto, pa obenem ponazarja dolgo zgodovino boja za enakopravnost in pravice, ki mnogim izmed nas še zmeraj niso zagotovljene. Poleg obeležitve pomembnih zmag tako gledamo tudi v prihodnost in nabiramo moči za to, kar nas čaka – prav tako pa sporočamo, da je pod njenimi barvami prostora za vsakogar, ki si prizadeva za opolnomočenje LGBTQIA+ oseb.

Čeprav bo letošnji Mavrični junij izgledal nekoliko drugače, vas ekipa Maribor skozi rožnata očala v tem duhu znova vabi, da javno izkažete svojo podporo skupnosti in ponosno izobesite mavrično zastavo.

Akcija je tradicionalno namenjena posameznicam_kom ter skupinam, organizacijam in podjetjem s sedežem v Mariboru, pridružite pa se seveda lahko tudi iz drugih krajev – vsaka podpora šteje! Za sodelovanje je potrebno izpolniti spletni obrazec na https://forms.gle/K21acAYvtUg5SQXW8, kjer navedete svoje podatke ter označite, ali zastavo že imate. Sodelujoče_i iz Maribora lahko zastavo brezplačno dobite tudi pri nas: na voljo sta osebni prevzem na MKC Maribor (Ob železnici 16) ali dostava po dogovoru.

 

Ko je zastava pri vas, jo je potrebno samo še izobesiti!

Vabimo vas, da to storite že v začetku meseca, da bo plapolala čim dlje. Če želite razkazati svoje kreativne veščine, bomo vesele_i tudi doma narejenih zastav ali drugih mavričnih obeležij. Pomembno je, da nam ne pozabite poslati fotografije izobešene ali razstavljene zastave na maribor-pride@mkc.si ali katerega od spletnih kanalov (stran Maribor Pride ali Maribor skozi rožnata očala na Facebooku in @maribor_pride na Instagramu). Tam smo vam na voljo tudi za morebitna vprašanja.

 

Rezervacije bomo sprejemale_i tudi po 1. juniju, a svetujemo, da si zastavo rezervirate čimprej, saj je število omejeno. Obrazec je že na voljo na naslednji povezavi:

 

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za podporo in se že veselimo mavrično obarvanih trenutkov!

Vesel mesec ponosa,

ekipa Maribor skozi rožnata očala

 

Rainbow Flag

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Začetek:
27. maja, 2022 10:30
Konec:
30. junija, 2022 23:30
Kategorija:

Prizorišče

MKC Maribor