Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Sodobna ikonografija in simbolika

20. junija, 2022 17:00

 

Predavanja iz umetnostne zgodovi: Ikonografija in migracija simbolov

Sodobna ikonografija in simbolika

Že peto leto zapovrstjo, nadaljujemo s ciklom predavanj iz umetnostne zgodovine z uni. dipl. umetnostnim zgodovinarjem Simonom Žlahtičem.

Na zadnjem srečanju se posvetimo sodobni ikonografiji in simboliki.

Različni simboli, ki so prisotni v zahodnoevropski umetnosti, so do današnjih dni naredili dolgo in zavito pot. Naj bo to simbolika živali, rastlin ali barv na eni strani ali alegorije, grafični simboli in ikonografski tipi, vse teme so na nek način preživele do današnjih dni.

Tako bomo pogledali sodobno ikonografijo, ki se lahko nanaša na starejša obdobja in ustaljene vsebine v sodobni preobleki, bodisi se referira na aktualne politične in družbene dogodke.

Srečanja se odvijajo tedensko med majem in junijem, trajajo dve šolski uri in so zanimiva za poznavalce iz področja umetnosti, kot tudi za širšo zainteresirano javnost. Teme bodo predstavljene na obvladljiv in sistematičen način, na trenutke tudi bolj poglobljeno.

V osmih predavanjih bomo obdelali temo ikonografije in migracije simbolov. Predavanja bo sestavljala obilica fotografij in primerov migracij simbolov, ter napotkov za nadaljnjo branje in poglabljanje znanja.

Predavanja:

Uvod v ikonografijo, Personifikacija, alegorija, simbol, atribut in emblem, Profana ikonografija; Sakralna ikonografija; Simbolika živali; Simbolika rastlin; Migracija simbolov; Sodobna ikonografija in simbolika.


 

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
20. junija, 2022
Čas:
17:00
Kategorija: