Se trenutno dogaja

Razstava: Vino naše vsakdanje

Pokrajinski muzej 2 Grajska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Otvoritev: četrtek, 17. junija 2021, ob 18. uri, viteška dvorana, vhod z Grajske ulice. Razstava s prikazom delovnih šeg in navad sledi koledarskemu letu v vinogradu, vzporedno pa pripoveduje o vlogi vina v vsakdanjem življenju, ob velikih življenjskih prelomnicah in ob praznikih. Vino predstavi kot živilo, poživilo, naravno zdravilo, njegove temne plati in nakazuje razloge za njegovo vseprisotnost v našem kulturnem okolju. Obiskovalcem je na razstavi na voljo interaktivna miza, ki ponuja vpogled v slavnostne jedilnike različnih zgodovinskih obdobij. Prikazuje odnos do hrane in vina ter spremembe, ki so se dogajale za bogataško mizo od 15. do 20. stoletja. FOTO: Pivski vrč, bilikum, 1900, Šmarje pri Jelšah

Strategija razvoja kulture v Mestni občini Maribor 2022-2026

Maribor, Upravna enota Maribor, 2000

Mestna občina Maribor (MOM) je septembra 2021 začela s pripravo novega lokalnega programa kulture – Strategije razvoja kulture v MOM za obdobje 2022–2026 (SRK). Gre za razvojni dokument, ki bo nasledil pretekli lokalni program kulture, veljaven med letoma 2015 in 2020. Lokalni program kulture je dokument, s katerim lokalna skupnost opredeli in razvojno načrtuje javni interes ... Read more

Nevidni Maribor: Nadvojvoda Janez, oče Meranovega

Vinske ceste / Posestvo Meranovo, Vrhov Dol 14, 2341 Limbuš

»... Lep dan, zahajajoče sonce, mir. Bog obvarji to božansko deželo, sem si mislil, v tvojih rokah sta mir in sreča te mile pokrajine. Z lepoto si jo zaznamoval in vanjo naselil dobre ljudi ...« (iz dnevnika Nadvojvode Janeza)

LITERARNI NATEČAJ ZALOŽBE LITERA ZA NAJBOLJŠI ROMAN

založba Litera

LITERARNI NATEČAJ ZALOŽBE LITERA ZA NAJBOLJŠI ROMAN

Založba Litera ob svoji dvajsetletnici delovanja razpisuje javni natečaj za nagrado novo obzorje za najboljši slovenski roman v vrednosti 12.000,00 EUR. Nagrada vključuje honorar za izid nagrajenega romana pri založbi Litera v letu 2023.
Avtorji/-ice lahko sodelujejo s svojim avtorskim, še neobjavljenim romanom v slovenskem jeziku, ki ne obsega manj kot 7 avtorskih pol in več kot 15 avtorskih pol, pri čemer šteje ena avtorska pola 30.000 znakov s presledki. Natečaj vključuje tudi žanr kriminalke.
Svoja dela naj sodelujoči/-e pošljejo v tiskani obliki na naslov: Založba Litera, Gosposvetska c. 83, 2000 Maribor (s pripisom Za natečaj novo obzorje)  najpozneje do 15. 9. 2022. V e-obliki naj sodelujoči/-e pošljejo dela na e-naslov natecaj.litera@gmail.com.
Komisija, ki jo sestavljajo dr. Alojzija Zupan Sosič, mag. Gabriela Babnik in Aljaž Krivec, bo izbrala peterico najboljših del in razglasila prejemnika/-ico nagrade novo obzorje najpozneje do 15. 11. 2022. Ostala štiri dela bo založba Litera odkupila za izid v letu 2023. Komisija si pridržuje pravico, da nagrade ne podeli nobenemu od prispelih del. LITERARNI NATEČAJ ZALOŽBE LITERA ZA NAJBOLJŠI ROMAN Založba Litera ob svoji dvajsetletnici delovanja razpisuje javni natečaj za nagrado novo obzorje za najboljši slovenski roman v vrednosti 12.000,00 EUR. Nagrada vključuje honorar za izid nagrajenega romana pri založbi Litera v letu 2023. Avtorji/-ice lahko sodelujejo s svojim avtorskim, še neobjavljenim romanom v slovenskem jeziku, ki ne obsega manj kot 7 avtorskih pol in več kot 15 avtorskih pol, pri čemer šteje ena avtorska pola 30.000 znakov s presledki. Natečaj vključuje tudi žanr kriminalke. Svoja dela naj sodelujoči/-e pošljejo v tiskani obliki na naslov: Založba Litera, Gosposvetska c. 83, 2000 Maribor (s pripisom Za natečaj novo obzorje)  najpozneje do 15. 9. 2022. V e-obliki naj sodelujoči/-e pošljejo dela na e-naslov natecaj.litera@gmail.com.

Featured Izpostavljen

Sodobna slovenska ilustracija

Maribor center / Umetnostna galerija Maribor (Strossmayerjeva 6,l Maribor)

Razstava 14. Slovenskega bienala ilustracije. V Umetnostni galeriji Maribor s ponosom gostimo veliko razstavo 14. Slovenskega bienala ilustracije! Razstava ponuja pregled čez odličnost, raznolikost in naboj nagovora sodobne slovenske ilustracije. Na razstavi je predstavljenih več kot 80 avtorjev in avtoric z originalnimi ilustracijami, nastalimi v zadnjem obdobju. Ob tem lahko obiskovalci prelistajo več kot 50 knjig, ilustriranih z originali na razstavi. Bienale ilustracije že od leta 1993 organizira Cankarjev dom skupaj z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov. Ta likovna manifestacija že več kot četrt stoletja združuje starejše in mlajše generacije umetnikov ilustratorjev ter njihove najboljše dosežke potrjuje z nagrado, plaketami in priznanji Hinka Smrekarja. Bienalna razstava letos prvič gostuje v Mariboru. Tokrat je posebna pozornost namenjena ilustratorju Danielu Demšarju, prejemniku nagrade Hinka Smrekarja za življenjsko delo. Ob tem je bilo v okviru bienala podeljenih še 13 drugih nagrad. Več o 14. Slovenskem bienalu ilustracije in nagrajencih.

3€
Featured Izpostavljen

2. sklop: Načini ustvarjanja

PEKARNA MAGDALENSKE MREŽE

marec - junij, Pekarna Magdalenske mreže 2. sklop: Načini ustvarjanja Načini gledanja je brezplačni neformalni izobraževalni program, namenjen vsem, katerim slovenščina predstavlja drugi jezik. Osredotoča se na pridobivanje znanj in veščin za delo v kulturnem sektorju. Program udeleženkam in udeležencem omogoča tudi aktivno spoznavanje sodobne umetnosti in skupinsko obiskovanje kulturnih dogodkov v Mariboru. Program, ki ... Read more

Literarni natečaj Ali govoriš emojščino?

MKC Maribor

Mladinski kulturni center Maribor in festival 25. Slovenski dnevi knjige v Mariboru razpisujeta nagradni literarni natečaj za mlade ustvarjalke in ustvarjalce Ali govoriš emojščino?

Poziv k miru / An Appeal for Peace

Maribor center / Galerija DLUM (Židovska ul 10, Maribor)

DLUM se pridružuje številnim kulturnim prireditvam v podporo ukrajinskemu narodu, ki se legitimno in pogumno bori za svobodo in pravico do lastne državnosti. Nedavno tega so tako v okviru Beneškega bienala odprli razstavo z naslovom This is Ukraine: Defending Freedom.  Kurator: Mario Berdič Codella Pobuda za razstavo v DLUM je prišla s strani člana DLUM Zorana Ogrinca, ki je sorodno razstavo, ob sodelovanju ukrajinskih likovnic in likovnikov, organiziral v galeriji Kavka v Tisnikarjevi domačiji v Mislinji. Na razstavo v organizaciji DLUM se je prijavilo 26 članic in članov DLUM, sodeluje pa tudi 26 ukrajinskih likovnih umetnic in umetnikov, ki dokazujejo, da njihove ustvarjalnosti ne more ustaviti nobena diktatura ali nasilje. Likovna dela, s katerimi prijavljene likovnice in likovniki sodelujejo, so tako slogovno kot motivsko in tematsko skrajno raznovrstna, saj segajo od neposrednega ali simbolnega upodabljanja nasilja in smrti, pa vse do neokrnjene narave in pozivov k medsebojnemu spoštovanju in iskreni ljubezni. Žal je ta nesmiselna vojna v Evropi postala neposredna grožnja za jedrski spopad, kar dokazuje blaznost vseh nosilcev oboroževalne tekme, saj vsi vemo, kakšne so posledice takšnega spopada na globalni ravni, namesto, da bi si prizadevali za dobrobit celotnega človeštva in materialna sredstva vlagali v pridelovanje hrane in ohranjanje okolja. Pričujoča razstava s svojim pozivom k miru v Ukrajini sega tako še globje in širše čez meje trenutnega spopada na evropskih tleh. Članice in člani DLUM:Ernest Artič, Bogdan Čobal, Matjaž Duh, Aleksandra Farazin İpek, Erna Ferjanič, Irena Gajser, Nataša Grandovec, Milena Houška Pavlin, Senad Ilazi, Zdravko Kokanović – Koki, Zmago Kovač, Jasna Kozar, Zoran Ogrinc, Samo Pajek, Marko Pak, Polona Petek, Vojko Pogačar, Luka Popič, Branimir Ritonja, Janez Rotman, Lucija Stramec, Maja Šivec, Stojan Špegel, Simona Šuc, Mira Uršič, Oto Vogrin. Umetnice in umetniki iz Ukrajine:Leo Adam, Oleksii Chebyk, Konstantin Chernyawsky, Myroslav Dedyshyn, Oleksii Ghievyshev, Stas Kadochnikov, Oleg M. Kirieiev, Tetiana Kopytova, Natalka Korf-Ivaniyk, Viktor Kortun, Oleksii Kulakov, Aleksandra Kyryllova, Sofi Law, Maria Loniuk, Antoni Maslyk, Tatiana May, Roman Miroshicenko, Irina Potapenko, Oleksii Revilka, Lesya Rigorcuk, Leonid Storozhuk, Nikita Titov, Vira Ustianska, Andrey Voznicki, Evgen Zaborovsky, Tetyana Zaytseva. Ogled je možen:  

Featured Izpostavljen

Razstava Prostor in čas

Media Nox

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani v sodelovanju z Galerijo Media Nox vabi na razstavo izbranih zaključnih del študentov dodiplomskega in magistrskega programa Unikatno oblikovanje / steklo, ustvarjenih pod mentorstvom prof. mag. Tanje Pak.

Natalija Šeruga Golob / Iz zbirke W.B.

Maribor center / Umetnostna galerija Maribor, UGM Šop (Strossmayerjeva 6, Maribor)

Ustvarjanje Natalije Šeruga Golob zaznamuje prepoznavna govorica, ki se kot vrtinec suče okrog neznanega in skrivnostnega. Srčika tega vrtinca se zbira okrog doživljanja in raziskovanja mističnega, raziskovanja in doživljanja univerzalnosti bivanja, ki obstaja kot neprestano kroženje ciklov med življenjem in smrtjo. Sama točka vrtinca - točka nič - je točka prehoda, s človeškim jezikom poimenovana tudi smrt. Umetnica zase pravi, da ji ustvarjanje pomeni ritual oziroma most med realnim in transcendentnim. In kako ji uspeva ta prestop v drugo dimenzijo? Natalija Šeruga Golob v svoja dela pogosto vključuje pradavne simbole, ornamente, različne pisave in čipke, za podlago uporablja stare tiske, zasledimo tudi reminiscence na zgodovino likovne umetnosti, predvsem pa se vse te plasti na platno (ali na papir) nalagajo skozi občutljivo sito umetničinega duha, ki se napaja pri številnih mistikih, pesnikih in mislecih. Tokratni navdih je povezan z nemškim filozofom Walterjem Benjaminom, ki mu je umetnica posvetila aktualni cikel Iz zbirke W. B. V seriji risb majhnega formata izstopa motiv belega konja v preskoku

Teden družin v UGM

Maribor center / Umetnostna galerija Maribor (Strossmayerjeva 6, Maribor)

V tednu med 15. in 22. majem vabimo družine na brezplačno druženje z umetninami na aktualnih razstavah. Tokrat vas z velikim veseljem vabimo na celostno doživetje umetnosti. Ves teden vabimo družine (en ali dva starša/skrbnika in otroci) na brezplačne oglede razstav: Sodobna slovenska ilustracija. V Umetnostni galeriji Maribor s ponosom gostimo veliko razstavo 14. Slovenskega bienala ilustracije! Razstava ponuja pregled čez odličnost, raznolikost in naboj nagovora sodobne slovenske ilustracije. Na razstavi je predstavljenih več kot 80 avtorjev in avtoric z originalnimi ilustracijami, nastalimi v zadnjem obdobju. Ob tem lahko obiskovalci prelistajo več kot 50 knjig, ilustriranih z originali na razstavi. Anton Nowak, slikar in grafik. Umetnik je bil rojen 1865 v Mariboru, vendar je ostal v slovenskem prostoru domala povsem neznan. V skupnem projektu sta se Pokrajinski muzej Maribor in Umetnostna galerija Maribor posvetila preučevanju njegovega življenja in ustvarjanja. V UGM je na ogled izbor njegovih najboljših del, ki segajo od slik v maniri akademskega realizma do bolj sproščenega slikarstva z odmevi neo-impresionizma in secesije. Prvič so na ogled tudi njegove grafike. Čeprav je bil Anton Nowak med ustanovnimi člani dunajske secesije in je očitno dobro poznal takratne sodobne umetniške tokove, pa je v glavnini svojega opusa ostajal zvest meščanskemu realizmu. Natalija Šeruga Golob / Iz zbirke W.B. Ustvarjanje Natalije Šeruga Golob zaznamuje prepoznavna govorica, ki se kot vrtinec suče okrog neznanega in skrivnostnega. Srčika tega vrtinca se zbira okrog doživljanja in raziskovanja mističnega, raziskovanja in doživljanja univerzalnosti bivanja, ki obstaja kot neprestano kroženje ciklov med življenjem in smrtjo. Sama točka vrtinca - točka nič - je točka prehoda, s človeškim jezikom poimenovana tudi smrt. Umetnica zase pravi, da ji ustvarjanje pomeni ritual oziroma most med realnim in transcendentnim. Sobotna ustvarjalnica + Pravljična uraUGM, Strossmayerjeva 6sobota, 14. maj 2022, 10.00–11.30 Vodijo: Lea Hedl in  Robert Kereži iz Mariborske knjižnice ter Brigita Strnad iz UGM Pravljičarja Lea in Robert iz Mariborske knjižnice bosta otroke popeljala skozi razstavo 14. Slovenskega bienala ilustracij v Umetnostni galeriji Maribor. Ob pripovedovanju in ilustracijah se bodo potopili v pisani svet škratov, fižolčkov in balonov. Nato pa bodo svoja doživetja prelili v likovne izdelke še skrivnostne tehnike. Ustvarjalnica poteka v sodelovanju z Mariborsko knjižnico.