Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Beograjski filharmonični orkester

15. maja, 2022 19:30

21€

7. koncert Orkestrskega cikla 2021/2022

Programska knjižica 2021/2022

Spored:
Peter Iljič Čajkovski: Burja, simfonična fantazija po Shakespearju, op. 18
Peter Iljič Čajkovski: Variacije na rokokojsko temo, op. 33, za violončelo in orkester
***
Antonín Dvořák: Simfonija št. 7 v d-molu, op. 70, B 141


Orkester Beograjske filharmonije je v svoji skoraj stoletni zgodovini vedno slovel kot eden najmarkantnejših orkestrov regije. Z izjemno muzikalnostjo in temperamentom je očaral mnoge generacije poslušalcev.
V svoji najnovejši zgodovini prijetno preseneča s svojo suverenostjo, kreativnostjo pri snovanju koncertov ter drznimi marketinškimi pristopi, s katerimi mu je uspelo navezati tesne vezi s širokim krogom domačega občinstva. Beograjska filharmonija premaguje ovire, ki pestijo številne sodobne orkestre, in priteguje vedno več poslušalcev; njen tradicionalni koncert na prostem obišče do 40.000 ljudi. Hkrati osvaja srca tujih glasbenikov in občinstva. Na izjemno uspešni ameriški turneji leta 2014 je kritiška srenja filharmonijo prepoznala kot mogočno nosilko izročila in pokončnosti njene kulture. Posebna vez pa že desetletja Beograjsko filharmonijo povezuje s slovitim dirigentom Zubinom Mehto, ki se v Beograd redno vrača in prireja predvsem dobrodelne koncerte.

Beograjska filharmonija dosega svojo izvajalsko odličnost v tesnem sodelovanju z izjemnimi domačimi in tujimi dirigenti. Od sezone 2017/2018 je šef dirigent orkestra uspešni nemški dirigent Gabriel Feltz. Orkestru pa bo v Mariboru dirigiral v Švici živeč angleški dirigent Howard Griffiths, ki je bil med drugim deset let vodja uglednega Komornega orkestra iz Züricha.
Orkester in njegovi preudarno izbrani gostujoči dirigenti se medsebojno oplajajo in poglabljajo v zahtevne programe, kjer prevladujejo velika dela slovanskih skladateljev.

V Mariboru bodo glasbeniki zaigrali skupaj z »zaslepljujoče briljantnim« (citat iz revije The Strad) armenskim violončelistom Narekom Haknazarjanom.

(Nadomestni termin za koncert, prvotno načrtovan za 30. maj 2021.)


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
15. maja, 2022
Čas:
19:30
Cena:
21€
Kategorija:

Prizorišče

Dvorana Union, Maribor

Organizator

Narodni dom Maribor