Ves dan

Božična tržnica

Maribor center

Pristna in kakovostna darila! Praznično okrašene hišice bodo ponujale pisan nabor pristnih, kakovostnih izdelkov domače in umetnostne obrti in tradicionalne kulinarike. Kupili boste lahko darila lokalnih kmetij, vinarjev in sirarjev, sladke dobrote, igrače še mnogo več. Obiščite nas: Za vstop na Božično tržnico je potrebno dokazilo PCT (prebolel, cepljen, testiran).

Se trenutno dogaja

Razstava: Vino naše vsakdanje

Pokrajinski muzej 2 Grajska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Otvoritev: četrtek, 17. junija 2021, ob 18. uri, viteška dvorana, vhod z Grajske ulice. Razstava s prikazom delovnih šeg in navad sledi koledarskemu letu v vinogradu, vzporedno pa pripoveduje o vlogi vina v vsakdanjem življenju, ob velikih življenjskih prelomnicah in ob praznikih. Vino predstavi kot živilo, poživilo, naravno zdravilo, njegove temne plati in nakazuje razloge za njegovo vseprisotnost v našem kulturnem okolju. Obiskovalcem je na razstavi na voljo interaktivna miza, ki ponuja vpogled v slavnostne jedilnike različnih zgodovinskih obdobij. Prikazuje odnos do hrane in vina ter spremembe, ki so se dogajale za bogataško mizo od 15. do 20. stoletja. FOTO: Pivski vrč, bilikum, 1900, Šmarje pri Jelšah

Strategija razvoja kulture v Mestni občini Maribor 2022-2026

Maribor, Upravna enota Maribor, 2000

Mestna občina Maribor (MOM) je septembra 2021 začela s pripravo novega lokalnega programa kulture – Strategije razvoja kulture v MOM za obdobje 2022–2026 (SRK). Gre za razvojni dokument, ki bo nasledil pretekli lokalni program kulture, veljaven med letoma 2015 in 2020. Lokalni program kulture je dokument, s katerim lokalna skupnost opredeli in razvojno načrtuje javni interes ... Read more

Kobal & Ilić / Milo za drago

UGM shop 6 Strossmayerjeva ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Tokrat v UGM Šopu predstavljamo kiparko in tetoverko Špelo Kobal in slikarja_ko, ki ustvarja pod enigmatičnim imenom Ilić. O njuni povezavi lahko razkrijemo le to, da sta bila_i oba_e študenta_ki slikarja Ludvika Pandurja, ki med novembrom in marcem z retrospektivno razstavo nastopa v zgornjih prostorih UGM, v njunih delih pa je morebiti mogoče prepoznati določen umetnikov pečat. Poiščite ga sami!

3€

37: življenjska zgodba Josipa Jurčiča

Izložba UKM

  Od 11. novembra je v novem razstavišču ob vhodu v knjižnico – poimenovali smo ga Izložba UKM – na ogled videoprojekcija z naslovom 37: življenjska zgodba Josipa Jurčiča. Prikazuje kratko življenje pisatelja in novinarja, ki je preminil pri 37 letih. Avtorica predstavitve je Nina Lončar, oblikoval jo je Dejan Štampar, video je pripravil Borut ... Read more

SAMOVODEN SPREHOD: PARKPLAC

Maribor CENTER Maribor

Poleti v njem iščemo prijeten hlad in senco, jeseni nabiramo divje kostanje ter opazujemo barvanje listov, pozimi delamo snežake in spomladi opazujemo, kako se narava znova prebuja. Kadarkoli nam zadiši po miru in naravi, je mestni park pravo mesto, kjer si lahko odpočijemo od mestnega vrveža.

Razstava: December z iskrenim pristopom

Maribor

Mestna občina Maribor, Galerija Media Nox in MKC Maribor vas decembra v sklopu programa Čarobnega Maribora vabimo na razstavo fotografij Karin Rošker, ki si jih lahko ogledate na oknih zapuščenih stavb na Koroški cesti in Slovenski ulici v Mariboru.

Ludvik Pandur: retrospektiva

UGM 6 Strossmayerjeva ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Velika retrospektivna razstava ponuja pregled čez kontinuirano ustvarjalno prakso slikarja Ludvika Pandurja od začetka 70-ih let do danes. Umetnikov obsežen opus bo tokrat prvič celostno prikazan in ovrednoten v tako velikem obsegu. »V mojem slikarstvu je vedno prisotna srhljivost, deluje v razponu od lepote do groteske, tista zarisana lepota, ki draži in provocira.« (Ludvik Pandur) Slikarjevo delo zaznamujejo večna prehajanja med figuro in krajino, med mimetičnostjo in abstrakcijo, med liričnim in epskim, med intimnim in mitološkim. Pandur se z izjemno senzibilnostjo odziva na razpoloženjska stanja svoje okolice, od domačega Maribora do številnih potovanj. Navdih črpa v skrivnostnosti mariborskega parka in izobilju mariborske tržnice, pokrajinah razbeljene Kastilje in romantične južne Bavarske, londonskega Soha in newyorškega Manhattna. Je izjemen erudit, velik poznavalec kanona zahodne umetnosti, prvenstveno slikarstva, ob tem pa še mitologije in književnosti, poezije in glasbe, filma in fotografije.

3€

SVETLEČE CVETJE

Magdalenski park

Tisoč iskric za tisoč želja.

KRESNIČKE

Magdalenski park

Kresničke so utrinki, ki so našli svojo pot do Zemlje.

Lumina

Magdalenski park

Ščepec čarobnosti sredi zimskega parka.

Vilinsko mesto 2021

Maribor - center Upravna enota Maribor, 2000 Slovenija

Pravljični festival ustvarjalnosti, doživetij in svetlobe

Razstava: PROŽNOST

Galerija Media Nox

Galerija Media Nox in MKC Maribor vas v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze v Mariboru vabimo na ogled razstave del študentov, ki bo v galeriji Media Nox na Židovski ulici 12 v Mariboru na ogled od petka, 3. decembra 2021 (Ta veseli dan kulture) do četrtka, 6. januarja 2022.

Featured Izpostavljen

Mi smo kultura

Sodni stolp na Lentu

Avtorski fotografski projekt. »Mi smo kultura« je družbeno angažirana akcija, ki povezuje delavce v kulturi.Akcija je neposreden odgovor na odnos države do kulture in njenih ustvarjalcev. Med epidemijo so bili delavci v kulturi dolgo pozabljeni, mnogi porinjeni na rob preživetja, zaradi neživljenjskih in nesorazmernih prepovedi s strani politike. »Mi smo kultura« 752 delavcev v kulturi, ki ponosno zrejo v obiskovalca. Z obrazom, imenom in priimkom.

Katarina Zdjelar: Preizpraševanje bližine

KID Kibla 9 Ulica kneza Koclja Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

V KiBeli je na ogled samostojna razstava umetnice Katarine Zdjelar z naslovom Preizpraševanje bližine. Katarina Zdjelar v svojih filmih raziskuje odnos med zvokom in sliko in njuno povezanost s človekovim organizmom, ki z glasom in pogledom proizvaja nekaj, kar temu organizmu istočasno pripada in ne pripada – nekaj, kar se mu vrača iz fizičnega okolja, prostora družbenosti, iz prostora zaznamovanega s pravili uravnavanja in strukturami moči. Skozi osebno izkušnjo selitve iz enega kulturnega okolja v drugega umetnica preizprašuje načine, na katere učenje jezika ali kakršna koli oblika discipliniranja glasu in zvoka (npr. pevske, jezikovne ali glasbene vaje) umešča telo v dane kulturne in ideološke okvire ter kako se telo na takšno uokvirjanje odziva. Odpiralni čas:

Razstava: Tina Konec

Maribor center / UGM Studio 2 Trg Leona Štuklja Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Vabljeni na razstavo Tine Konec v UGM Studiu! Tina Konec je umetnica, ki z izjemno preprostimi likovnimi sredstvi ustvarja nadvse kompleksna dela, ki jih odlikuje tako senzibilnost kot tudi izredna prezenca.

Razstava likovnih del: 5 umetnic, Vizualni laboratorij

Vetrinjski dvor

Druži se z ustvarjalkami in jih spoznaj. Projekt Vi_Lab je bi ustvarjen z namenom vzpostavitve prostora, v katerem se umetnik in gledalec srečata ter skupaj raziskujeta, preizprašujeta in izzivata umetnost v sproščenem in domačem okolju.

Pravljica Abir v parku KC Pekarna

MKC Maribor

V zimskih dneh vam Hostel Pekarna in založba Pivec podarjata nagrajeno pravljico Abir o prijateljstvu in medsebojni pomoči, ki si jo lahko ogledate kadarkoli v parku Kulturnega centra Pekarna pred upravno stavbo MKC Maribor.

Umetnost v izjemnih razmerah

DLUM 10 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

razstava likovnih del članov DLUM UMETNOST V IZJEMNIH RAZMERAH Letošnja pregledna razstava DLUM 2021 dejansko poteka v izrednih razmerah, saj so zaradi pandemije COVID 19, ki traja že dobri dve leti, zaradi česar je tudi lanska razstava potekala v enakih “vojnih pogojih”, odpadle razne prireditve, vključno z odprtji, ki bi jih ob 100. obletnici organizirane likovne dejavnosti na področju SV Slovenije in Koroške, v normalnih okoliščinah, lahko izvedli. Vseeno pa je visoka obletnica naslednika Groharja, čigar prvo razstavo je leta 1920 odprl njen pokrovitelj, sam general Rudolf Maister Vojanov, obeležena z monografijo, ki bo ostala kot edini dokument tega jubileja, kar je dobro, čeravno je bila deležna številnih kritik, nekaterih upravičenih, drugih neupravičenih. Vsakoletne skupinske razstave članic in članov DLUM so bil e zmeraj pomemben, pravzaprav edini pokazatelj likovne ustvarjalnosti na omenjenem teritoriju, ki ga pokriva DLUM. Kot dolgoletni strokovni sodelavec DLUM sem v vlogi likovnega kritika in kuratorja...

Featured Izpostavljen

Kiparska delavnica za odrasle z Marijanom Mirtom

MKC Maribor

Na MKC Maribor bo Marijan Mirt od 21. 12. do 29. 12. 2021 organiziral večdnevno brezplačno kiparsko delavnico za odrasle, na kateri se bomo spoznali s tehniko modeliranja.

Recurring

Božično-novoletni koncert Simfoničnega orkestra

Velika dvorana, SNG Maribor 27 Slovenska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Božično-novoletni koncert 22. in 23. december 2021 ob 19.30, Velika dvorana SNG Maribor Simfonični orkester SNG Maribor Dirigent Simon Krečič Solistke in solist Sabina Cvilak, sopran, Rebeka Lokar, sopran, Andreja Zakonjšek Krt, sopran, Martin Sušnik, tenor, Oksana Pečeny Dolenc, violina Najlepše arije in odlomki iz opernih in operetnih mojstrovin Richarda Straussa, Léa Delibesa, Franza Lehárja ... Read more