MARKO PAK: ERUPCIJA MISLI

Galerija Media Nox 12 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Na arkadah Židovskega trga v Mariboru, pred galerijo Media Nox, se ponovno predstavlja mariborski umetnik Marko Pak (1971). Na ogled je postavil fotoinstalacijo »Erupcija misli« - print na PVC ceradno platno, 311 x 233 x 5 cm.
Postavitev je del programa Festival fotografije Maribor 2021, ki ga organizira FOTOKLUB MARIBOR in bo postavljena na ogled od 10. 9. do 31. 10. 2021.
Kustos razstave: Mario Berdič Codella
IZJAVA KUSTOSA
Večmedijski umetnik Marko Pak sodeluje na letošnjem mariborskem septembrskem Festivalu fotografije na temo Prepovedane misli s samosvojo prostorsko fotografsko postavitvijo Erupcija misli (tisk na PVC ceradno platno, 311 x 233 x 5 cm) na Židovskem trgu, na arkadni steni pred galerijo Media Nox MKC Maribor, ki je tudi producent razstave. Umetniška osebnost Marka Paka je neprestano raziskujoča, še posebej pri iskanju zanimivih in neobičajnih likovno - fotografskih motivov, ki jih interpretira na način kuriozuma, zavajajoče, saj v resnici ni nič tako kot zgleda. Tudi v pričujoči nadnaravni povečavi dela kovinske ograje, ki je dokaj poškodovana z raznimi vdolbinami, nas skuša s svetlobno, dejali bi mavrično globinsko prostorsko iluzijo raznobarvnih avtomobilskih in neonskih luči mesta, spodbuditi h globljemu razmišljanju o možnostih najrazličnejših interpretacij stvarnosti v našem neposrednem okolju.
Prepovedane misli tako postanejo “erupcije misli permanentnih tenzij posameznikov, vpetih v sedanji čas znotraj družbe”, kot se je izrazil sam avtor. Marko Pak ne uporablja digitalnih sredstev za “olepševanje” fotografskih upodobitev, pričujoči posnetek je popolnoma avtentičen, rad pa se poigrava s kompozicijami, tako lahko tudi pri tokratni postavitvi opazimo še dodatno preizpraševanje pogleda in razmišljanja, saj je ograja postavljena navpično nad stopnice in se v danem okolju nahaja popolnoma izven običajnega konteksta, ne ob cesti ali pločniku. Takšna navpična kompozicija hkrati usmerja pogled od spodaj navzgor, torej od zemlje proti nebu, odpirajoč (namesto zapirajoč) opazovalcem možnosti razmišljanja v novih, duhovnih dimenzijah, ki jih v današnjem, popolnoma posvetnem in materializiranem svetu lahko štejemo že kot “prepovedane misli.”
Mario Berdič Codella, Maribor, september 2021
O UMETNIKU
Marko Pak je rojen leta 1971 v Mariboru. Ukvarja se s fotografijo, kiparstvom, organiziranjem in kuriranjem likovnih razstav. V obdobju med leti 2000 do 2003 je deloval v galeriji Media Nox. Je član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov in Društva likovnih umetnikov Maribor , s katerim strokovno sodeluje že od leta 2000 kot organizator, recenzent in kurator, v novejšem času pa se je angažiral pri popisu likovnih ustvarjalcev SV Slovenije. Avtorjeva dela so uvrščena na številne razstave slovenske sodobne umetnosti in mednarodne izbore v regiji Alpe-Adria. Že več kot dvajset let, s pomočjo kiparsko interveniranih rečnih kamnov, umetniške fotografije in večmedijskih instalacij, v galerijskih prostorih zapisuje zgodbo o reki Dravi. Živi in ustvarja v Mariboru.
Več informacij: https://sl-si.facebook.com/events/868961820427251/
foto: arhiv avtorja

KATINKA THEIS: PREPOVEDANE MISLI

Galerija Media Nox 12 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

V okviru Festivala fotografije Maribor 2021, ki ga organizira Fotoklub Maribor, se bo v galeriji Media Nox predstavila fotografinja Katinka Theis (D) z razstavo Prepovedane misli.
Razstava bo na ogled od 3. - 24. septembra 2021, svečana otvoritev vseh razstav v okviru Festivala fotografije pa bo 18. 9. 2021 na Židovskem trgu v Mariboru.
Kurator: Vasja Nagy
O AVTORICI
Katinka (1975) je leta 2000 diplomirala na Alanus University of Art and Society v Bonnu. Leta 2009 je magistrirala na Art Academy Belin-Weißensee. Živi in dela v Berlinu. Ukvarja se s fotografijo, kiparstvom in instalacijo. Njeno delo prevprašuje razmerja med arhitekturo in krajino na sploh ter mikroprostorom človeka. Predstavila se je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v mednarodnem prostoru.
KURATOR O RAZSTAVI
Vsaka družba je sistem vrednot in vsak sistem vrednot, naj bo še tako preprost, ima nek nabor pravil, po katerih potekajo procesi v njem. Ta pravila, napisana in nenapisana, določajo, kaj je dovoljeno, dopustno in kaj ni. Poseganje po najstrožje prepovedanih stvareh, tabujih, je ponavadi tudi strogo kaznovano. Morda je najbolj znana prispodoba o tem zgodba o raju na Zemlji in izgonu človeka iz njega v Stvarjenju, kjer idealen sistem nadomesti trpljenje kot posledica kršenja edine zapovedi. Kršenje pravil je tako rekoč v naravi človeka, saj predstavlja preseganje vnaprej določenih meja. Včasih je destruktivno, vnaša nered in nepredvidljivost v sistem, vendar je prav dvom v avtoriteto in rušenje oblasti obenem tudi izvor vsakega napredka.. Vsaka oblast, politična, moralna, znanstvena, ekonomska, vsaka avtoriteta poskuša imeti čim večji nadzor nad svojim področjem in predvsem nadzorovati in zadrževati spremembe, predvsem tiste, ki bi ogrozile njen položaj v hierarhiji.
Upor proti inertnosti sistema se dogaja praktično na vseh področjih človeškega delovanja in je včasih skrit, prikrit in zakamufliran, deluje podtalno in počasi, včasih pa poskoči z vso silnostjo in povzroči hitre spremembe. Prepovedane misli so torej tiste misli, ki jih ureditev nekega sistema preganja in čeprav so v različnih okoljih različne, imajo povsod podoben karakter: hočejo biti svobodne.
foto: arhiv avtorice

MEDNARODNI PROJEKT LJUBI ME, NE LJUBI ME

Galerija Media Nox 12 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

V mednarodni koprodukciji bomo v poletnih mesecih v galeriji Media Nox izvedli projekt Ljubi me, ne ljubi me.
LJUBI ME / NE LJUBI ME je poskus neverbalnega odgovora na vprašanje - kaj pomeni ljubezen vsakemu od nas?
Na podlagi imena otroške igre trganja cvetnih listov je avtorica projekta, pisateljica Ana Đokić, zasnovala nalogo za slikarje in ilustratorje. Kako je videti LJUBEZEN?! Vsak od umetnikov se je tega lotil na individualen in edinstven način, in je v dveh medsebojno povezanih ilustracijah razkril ne le njegovo umetniško pisavo, temveč tudi intimno interpretacijo trenutka, ki je razpet med dvema nasprotnima poloma - sem mu všeč ali me ne mara.
Rezultat tega eksperimenta - umetniške ilustracije - je vedno izreden! Dokaz za to je hitra rast projekta, ki je po prizadevanjih njene avtorice izstopila iz hrvaškega okvira in postal mednaroden. V letu 2021 se mu bodo s svojimi ilustracijami pridružili izbrani slovenski ilustratorji in vsa dela bodo predstavljena v galeriji Media Nox.

RAZSTAVA: LJUBI, NE LJUBI

Galerija Media Nox 12 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Galerija Media Nox v od 9. 7. do 26. 8. 2021 vabi k doživetju projekta LJUBI, NE LJUBI - poskusu neverbalnega odgovora na vprašanje “Kaj za vsakega od nas pomeni ljubezen?”. Projekt je nastal na podlagi otroške igre trganja cvetnih lističev, na osnovi katere si je avtorica - pisateljica Ana Đokić - zamislila nalogo za slikarje in ilustratorje.
Vljudno vas vabimo na svečano otvoritev mednarodne razstave ilustracij Ljubi, ne ljubi, na kateri razstavljajo avtorji iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Turčije, Cipra, Združenih arabskih emiratov, Danske, Bosne in Hercegovine, Makedonije in Hrvaške, v petek, 9. julija 2021, ob 19.00 uri, v galeriji Media Nox v Mariboru.
Spremljevalna razstava mladinskih del na isto temo bo na ogled v Lutkovnem gledališču Maribor od 1. do 30. avgusta 2021.
Kuratorka v Sloveniji: Maša P. Žmitek
Sodelujoči mladi slovenski ilustratorji po izboru Maše P. Žmitek: Alin Kostiov, Ana Maraž, Ana Vičič, Ema Kobal, Eva Mlinar, Eva Rauch, Klara Jager, Liana Saje Wang, Luka Seme, Maja Poljanc, Manca Krošelj, Maruša Račič, Nuša Jurjevič, Tereza Prepadnik, Zala Kalan.
KAKO IZGLEDA LJUBI IN KAKO NE LJUBI??
Vsak od umetnikov se te naloge loti na svojstven, individualen način in v dveh medsebojno povezanih ilustracijah razkrije ne samo svoj likovni rokopis, temveč tudi intimno razlago trenutka razpetega med dva nasprotna stanja – ljubi in ne ljubi. Odgovori na postavljeno vprašanje presenečajo s svežino in originalnostjo. Rezultati tega eksperimenta – umetniške ilustracije – so bile do sedaj odlične! Dokaz temu je hitri rast projekta, ki je, zaradi truda avtorice, stopil iz hrvaškega okvirja in postal mednarodni. Pridružili so se mu slikarji iz Bosne in Hercegovine, Turčije, Nemčije, Avstrije in Cipra, sedaj pa tudi iz Slovenije. Projekt se še dalje širi, razvija, pridobiva nove sodelujoče, osvaja nove države. Do sedaj je bila razstava na ogled v Zagrebu, Sarajevu, Istanbulu, Berlinu, Dunaju, Pafosu, Skopju, Kopenhagnu in Dubaju in zajema več kot 70 del umetnikov iz različnih držav. Z zadovoljstvom lahko potrdimo, da univerzalnost teme te razstave pritegne tudi veliko število obiskovalcev.
Udeležba je mogoča ob izpolnjevanju pogoja PCT. Dogodek bo potekal v skladu z navodili in priporočili NIJZ in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe COVID-19.

POLETNA GALERIJSKA NOČ V GALERIJI MEDIA NOX

Galerija Media Nox 12 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

MKC Maribor in galerija Media Nox vas tudi letos vabita, da preživite poletno galerijsko noč, 19. junija med 18. in 24. uro, v njihovi družbi!
V galeriji bo na ogled razstava Preporod kolektiva Freštreš, kar bo, kot obljubljajo člani kolektiva, izredna izkušnja, ki bo lastna vsakemu obiskovalcu, neponovljiva in natanko tisto, kar v tistem trenutku potrebuje.
Ob ogledu razstave vabijo tudi na dve predavanji o razstavi, ki ju bodo izvedli člani kolektiva in avtorji razstave na Židovskem trgu pred galerijo, ob 19. ter ob 21. uri.

Če gre sklepati po njihovih preteklih podvigih, je bil kolektiv Freštreš vselej vsaj korak pred svojim časom, zato jim tudi tokrat zaupajmo, da nam bo izkušnja pisana na kožo in da nas poznajo bolje, kot se morda poznamo sami. Da se štirikratnost tehno-glajdanja po straneh piramide razširi v vsekratnost Teserakta, da pride z razjasnitvijo tudi Preporod.
— Kuratorki Ajda Ana Kocutar in Lara Mejač

O RAZSTAVI
Pred prerojenjem so razposlane tehno-prerokbe. Prerokbe so štiri: ČŽŠ, Grid, Insomnia in Ikigusare. Vsaka prerokba egoistično zavzema eno stran piramide, vsaki strani je dana ena tehno-sfera in vsaki tehno-sferi ena uglašenost instinktivne plejade zvoka in laserjev. In število prerojenja je prav tako štiri; naj ga izračuna, kdor ima um, saj je število človeka.
In med preoblečenimi v prerojenje so tehno-želje ljudi prav tako štiri: po dva razreda se veselita vsak svoje smeri in gresta v svojo smer, a prerojenje naposled združi vse štiri. Ti štiri še ne vedo zase, ampak skrivajo mistične pra-turmalinske sintetične kristale, ki se bodo razjasnili po tehno-Poti. Toda pred preroditvijo jih čakajo vprašanja, in odgovarjati morajo v skladu s svojo srčno USB-zakladnico, svojo srčno sefiro misli, da skoznje posije žarek uzrtja.
Utripov srca med vsako od poti je šestnajst, in vsak utrip je teden, in teden je teden let, to je sedem let.
Sestop v podzemlje ponavlja pot močnega, sočnega teserakta ponoči, ko snuje naslednji tehno-dan, in sanjavci ga slutijo v sanjah, ampak ni vidno niti MulTriDimenzionalni Horusovi cameri obscuri. Sanje se da sicer razložiti, ampak je komplicirano.
Kdor se dotakne teserakta, ko potuje skozi podzemlje, tripira za Insomnio, ampak bo deležen turbo energije.
Kdor se dotakne teserakta, ko snuje lastno piramido, ima v umu Grid, in bo zdizajniral vesolje.
Kdor se dotakne teserakta, ko radioaktivni veter šumi: “ČŽŠ!”, bo zvoke napravil za svoje prijatelje in bo mojstrsko igral polifoni kazu ali neverjetni kariljon.
Kdor se dotakne teserakta, ko lovi mavrične rise za preživetje, bo večno nasičen od algoritmov neba, ki jih izkušeni ribiči v meglicah imenujejo “Ikigusare”.
Resnično, čigar endokrini sistem prerojenje vzljubi, bo prerojen.
Akoliti FT

O KOLEKTIVU
Freštreš je neodvisen slovenski umetniški kolektiv, ki združuje mlade ustvarjalce napodročjih grafičnega oblikovanja, ilustracije, fotografije, literature, izvedbe inštalacijsko-performativnih dogodkov idr. Kolektiv od leta 2013 izdaja umetniško revijo,prav tako naslovljeno freštreš, in organizira razstave, ki večinoma sovpadajo s predstavitvami novih izvodov revij, delujejo pa tudi kot samostojni umetniški dogodki. V zadnjih projektih se kolektiv posebej sooča s konceptom parafikcije, predvsem znotraj performansa. Do leta 2021 je kolektiv izdal 10 samostojnih številk revije in priredil 7 samostojnih razstav – meddrugim v razstaviščih GT22 v Mariboru (Razprodaja, 2015), Kino Šiška v Ljubljani (Freštreš Redempcija, 2015) ter razstavnem prostoru Fotopuba v Ljubljani (“preroška” razstava DekontamiNACIJA, 2019). Delo kolektiva je bilo leta 2014 vključeno v zaključni izbor zagrebškega festivala DanD, leta 2017 pa je kolektiv sodeloval v skupinski retrospektivni razstavi Zini! v MGLC. Leta 2019 se je kolektiv na festivalu Fotopub predstavil s performansom, naslovljenim Destrukcija dekontamiNACIJE. Druga številka revije freštreš je bila uvrščena v ožji izbor bienala Brumen leta 2013; plakata za razstavo Ikigusare (Ljubljana, razstavišče Poligon, 2014) sta bila uvrščena v ožji izbor bienala Brumen leta 2015, leta 2019 pa je kolektiv za deseto številko revije prejel nagrado bienala Brumen za odlično slovensko oblikovanje na področju publikacij.

RAZSTAVA: FREŠTREŠ – PREPOROD

Galerija Media Nox 12 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

MKC Maribor, Galerija Media Nox in Kolektiv Freštreš med 9. junijem in 1. julijem vabimo k Preporodu - izkušnji, ki bo lastna vsakemu obiskovalcu, neponovljiva in natanko tisto, kar v tem trenutku potrebujemo.
Če gre sklepati, po njihovih preteklih podvigih, je bil kolektiv Freštreš vselej vsaj korak pred svojim časom, zato jim tudi tokrat zaupajmo, da nam bo izkušnja pisana na kožo in da nas poznajo bolje, kot se morda poznamo sami. Da se štirikratnost tehno-glajdanja po straneh piramide razširi v vsekratnost Teserakta, da pride z razjasnitvijo tudi Preporod.
Kuratorki: Ajda Ana Kocutar in Lara Mejač
“Qasqo, Emlor, Balzac, Aloyus in Petron,

Neskončno mreženje in UV-žarčenje freštrešijske sile, pošiljamo po vas.
O RAZSTAVI
Pred prerojenjem so razposlane tehno-prerokbe. Prerokbe so štiri: ČŽŠ, Grid, Insomnia in Ikigusare. Vsaka prerokba egoistično zavzema eno stran piramide, vsaki strani je dana ena tehno-sfera in vsaki tehno-sferi ena uglašenost instinktivne plejade zvoka in laserjev. In število prerojenja je prav tako štiri; naj ga izračuna, kdor ima um, saj je število človeka.
In med preoblečenimi v prerojenje so tehno-želje ljudi prav tako štiri: po dva razreda se veselita vsak svoje smeri in gresta v svojo smer, a prerojenje naposled združi vse štiri. Ti štiri še ne vedo zase, ampak skrivajo mistične pra-turmalinske sintetične kristale, ki se bodo razjasnili po tehno-Poti. Toda pred preroditvijo jih čakajo vprašanja, in odgovarjati morajo v skladu s svojo srčno USB-zakladnico, svojo srčno sefiro misli, da skoznje posije žarek uzrtja.
Utripov srca med vsako od poti je šestnajst, in vsak utrip je teden, in teden je teden let, to je sedem let.
Sestop v podzemlje ponavlja pot močnega, sočnega teserakta ponoči, ko snuje naslednji tehno-dan, in sanjavci ga slutijo v sanjah, ampak ni vidno niti MulTriDimenzionalni Horusovi cameri obscuri. Sanje se da sicer razložiti, ampak je komplicirano.
Kdor se dotakne teserakta, ko potuje skozi podzemlje, tripira za Insomnio, ampak bo deležen turbo energije.
Kdor se dotakne teserakta, ko snuje lastno piramido, ima v umu Grid, in bo zdizajniral vesolje.
Kdor se dotakne teserakta, ko radioaktivni veter šumi: “ČŽŠ!”, bo zvoke napravil za svoje prijatelje in bo mojstrsko igral polifoni kazu ali neverjetni kariljon.
Kdor se dotakne teserakta, ko lovi mavrične rise za preživetje, bo večno nasičen od algoritmov neba, ki jih izkušeni ribiči v meglicah imenujejo “Ikigusare”.
Resnično, čigar endokrini sistem prerojenje vzljubi, bo prerojen.
Akoliti FT

O KOLEKTIVU
Freštreš je neodvisen slovenski umetniški kolektiv, ki združuje mlade ustvarjalce napodročjih grafičnega oblikovanja, ilustracije, fotografije, literature, izvedbe inštalacijsko-performativnih dogodkov idr. Kolektiv od leta 2013 izdaja umetniško revijo,prav tako naslovljeno freštreš, in organizira razstave, ki večinoma sovpadajo s predstavitvami novih izvodov revij, delujejo pa tudi kot samostojni umetniški dogodki. V zadnjih projektih se kolektiv posebej sooča s konceptom parafikcije, predvsem znotraj performansa. Do leta 2021 je kolektiv izdal 10 samostojnih številk revije in priredil 7 samostojnih razstav – meddrugim v razstaviščih GT22 v Mariboru (Razprodaja, 2015), Kino Šiška v Ljubljani (Freštreš Redempcija, 2015) ter razstavnem prostoru Fotopuba v Ljubljani (“preroška” razstava DekontamiNACIJA, 2019). Delo kolektiva je bilo leta 2014 vključeno v zaključni izbor zagrebškega festivala DanD, leta 2017 pa je kolektiv sodeloval v skupinski retrospektivni razstavi Zini! v MGLC. Leta 2019 se je kolektiv na festivalu Fotopub predstavil s performansom, naslovljenim Destrukcija dekontamiNACIJE. Druga številka revije freštreš je bila uvrščena v ožji izbor bienala Brumen leta 2013; plakata za razstavo Ikigusare (Ljubljana, razstavišče Poligon, 2014) sta bila uvrščena v ožji izbor bienala Brumen leta 2015, leta 2019 pa je kolektiv za deseto številko revije prejel nagrado bienala Brumen za odlično slovensko oblikovanje na področju publikacij.

6. FESTIVAL OBLIKOVANJA MARIBOR – FOMB

Galerija Media Nox 12 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Srednja šola za oblikovanje Maribor, Društvo FOMB in Galerija Media Nox v sklopu 6. Festivala oblikovanja Maribor (FOMB) med 19. in 23. aprilom vabijo k ogledu izbranih del letošnjega natečaja, ki so jih pripravili (in prijavili) učenci_ke, dijaki_nje, študenti_ke oz. mladi do 27. leta starosti.
FOMB se prilagaja času in prostoru, išče svoj svet med svetovi, znova in ponovno, brez zadržkov in hkrati z njimi. Kombinacija preteklega in novega, eno z drugim in eno brez drugega, z masko ali brez, še vedno smo mi, z novimi idejami, z novim pristopom, z novo publiko in starimi znanci.
Spuščamo se v svet, v svetove, takšne in drugačne, z vsakim novim letom, spoznavamo nove, hkrati vsiljive in nedojemljive, pa spet se spogledujemo s starimi, že poznanimi, v novi preobleki, z novimi maskami, skritimi za stekli in preprekami, ki silijo ven, na vse strani sveta, mojega in tvojega, podzemnega in nadzemeljskega, našega notranjega in čustvenega, pa spet tistega zunanjega, nam nedosegljivega. Z željo po malem, dovoljenem in svobodnem dotiku, z željo, da moj svet ni le moj, je tudi tvoj, je naš. In želim si ga deliti med vas.
Galerija Media Nox bo v sklopu festivalskega dogajanja gostila celoten nabor izbranih del - od fotografije, animacije, plakata, stripa do modne kreacije, itd.
Celoten program festivala si lahko ogledate na http://fomb.si/.

RAZSTAVA STRIPA: MORAMO SE POGOVORITI, UI

Galerija Media Nox 12 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

MKC Maribor in konS - platforma za sodobno raziskovalno umetnost med 24. marcem in 12. aprilom vabita v prostore galerije Media Nox na ogled razstave stripa Moramo se pogovoriti, UI avtoric Dr. Julie Schneider in Lene Kadriye Ziyal.

Bodo čez trideset let vse neprijetno delo za nas opravili roboti? Ali pa nas bodo pokorili, da bomo postali podredljivi sužnji?
Razprave o tem, kako bo umetna inteligenca (UI) spremenila naša življenja, se gibljejo med tema skrajnostma. Ni dvoma, da bo sprememba dramatična. Mogoče je zdaj ravno pravi čas, da se začnemo vmešavati.
Moramo se pogovoriti, UI je pionirski stripovski esej o UI , ki vabi na ilustrirano potovanje skozi razsežnosti in implikacije inovativne tehnologije, saj obravnava pomembne možnosti in tveganja, povezana z UI. Kot razstavni material smo stripu doslej razprli strani v Ljubljani (Aksioma), v Novi Gorici (v okviru festivala Pixxelpoint) ter v Mariboru (v sklopu konS MODUL-a na 26. MFRU).
Za vse vedoželjne in radovedne je zagotovljen tudi brezplačen izvod!
O AVTORICAH
Dr. Julia Schneider je neodvisna svetovalka za umetno inteligenco in članica znanstvenega odbora združenja eksoskeletne industrije VDEI Association of the Exoskeleton Industry e.V. Doktorirala je iz ekonomije na svobodni univerzi v Berlinu (Free University of Berlin). Delovala je kot postdoktorska raziskovalka na področju empiričnih raziskav trga dela in inovacij ter kot višja podatkovna strateginja.
Lena Kadriye Ziyal je del kolektivno upravljane agencije za vsebine in grafično oblikovanje Infotext v Berlinu. Ustvarja oblikovalske koncepte, infografike, ikone in ilustracije.

RAZSTAVA: S04E02_KRIZOLOGIJA: APLICIRAN PRISTOP

Galerija Media Nox 12 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Galerija Media Nox in študentska pop-up galerija 7:069 vabita na otvoritev razstave S04E02_KRIZOLOGIJA: Apliciran pristop.
Razstava bo na ogled od 17. 2. do 18. 3. v prostorih galerije Media Nox.
Tema te razstave, ki je tako kot večina današnjih kulturnih dejavnosti zaznamovana z večno negotovostjo in odprtostjo za nenadne spremembe, pod nesigurnimi pogoji teh skoraj normaliziranih izrednih razmer, z omejenim dostopom do virov sicer tako pogostim za umetnost in z neštetimi praktičnimi vprašanji - seveda izhaja in je navdihnjena s trenutno krizo; kako se odzvati naglo in ukrepati hitro, kako biti učinkovit s tem, kar imaš, kako se prilagoditi situaciji negotovosti, ko se prihodnost začasno ustavi in je vse kar ostane vsakdan.
Več informacij: S04E02_KRIZOLOGIJA: Apliciran pristop
Delovni čas galerije Media Nox:
torek-petek: 10.00-14.00 in 15. 00-18.00
sobota: 10. 00-13.00

DOGODEK OB 30. OBLETNICI GALERIJE MEDIA NOX TER OTVORITEV SKUPINSKE RAZSTAVE V ČASU PROSTORA

Galerija Media Nox 12 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

V letošnjem letu obeležujemo 30. jubilej Galerije Media Nox, ki je bila zasnovana z namenom, da v Mariboru in širši regiji predstavlja mlade umetnike, tiste na začetku svoje poti in jim pri tem konkretno pomaga.
Ob jubileju bomo pripravili skupinsko razstavo umetnikov, ki so v preteklosti razstavljali v galeriji, s svojimi novimi deli. Hišna kuratorica Petra Čeh je izbrala, iz bogatega nabora avtorjev, 39 umetnikov ter jih ponovno povabila k sodelovanju.
Otvoritev bomo izvedli na Poletno galerijsko noč, 20. junija ob 20. uri. Vsebina razstave je posvečena pogojenosti umetnosti njenemu prostoru in času: »Časovna perspektiva ima nekaj skupnega s slikarsko perspektivo: obe sta umetni in obe sta umetnost. (Guyau)«
Upamo na prijetno druženje na najlepšem balkonu v mestu, na Židovskem trgu - kar pa je odvisno od korana situacije.

OTVORITEV RAZSTAVE AJDE PODGORELEC

Galerija Media Nox 12 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Vljudno vabljeni na odprtje prve samostojne slikarske razstave AJDE PODGORELEC z naslovom RAZTANČIČEVANJE, ki bo v sredo, 15. maja 2019, ob 18. uri v prostorih Galerije Media Nox na Židovskem trgu.
Dogodek bodo z glasbo pospremili dijaki II. gimnazije Maribor.

Razstavo bo slavnostno otvoril ravnatelj II. gimnazije Maribor,
mag. Ivan Lorenčič.

»Oči so zrcalo duše in odražajo vse, kar se zdi skrito; in kot zrcalo odražajo tudi osebo, ki jih gleda.« Paulo Coelho, Rokopis iz Akre

Razstava oljnih ter pastelnih slik na steklo in zrcalo bo na ogled do 20. junija 2019.

AJDA PODGORELEC (2000, Ptuj)

Ajda Podgorelec je dijakinja 4. letnika II. gimnazije Maribor, ki je svoj izjemen slikarski talent kalila predvsem na šolskih likovnih delavnicah pod mentorstvom Natalije Rojc Črnčec.
Raztančičenje je njena prva samostojna razstava slik na steklo in ogledala v galerijskih prostorih, čeprav so njena dela bila že nekajkrat razstavljena na šolskem razstavišču. Prav tako je bila tri leta zaporedoma prejemnica Prešernovih priznanj, ki jih strokovna žirija II. gimnazije podeljuje talentiranim dijakom na področju umetniškega izražanja, in sicer je od tega dvakrat prejela priznanje za prvo mesto na likovnem področju (2017, 2019).
Kot pravi sama, slika od kar pomni in temu bi rada posvetila tudi svojo prihodnost, za začetek z vpisom na Oddelek za slikarstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

AD HOC

Galerija Media Nox 12 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Na povabilo festivala Slovenski Dnevi knjige v Mariboru gostimo v galeriji Media Nox izbor šestnajstih del iz nabora več kot petdesetih stvaritev, ki so nastale v sklopu cikla Ad hoc.

Uradna otvoritev razstave se bo zgodila v petek, 26. aprila 2019, ob 17. uri. Na avtorsko interpretirano poezijo Davida Bandlja bosta v živo ustvarila vizualni odziv slikarka in ilustratorka Mojca Sekulič Fo ter glasbeni odziv kitarist in skladatelj Samo Salamon.

Dogodek, na katerem predstavljamo cikel Ad hoc, ki povezuje literaturo, likovno umetnost in glasbeno improvizacijo, poteka v organizaciji LUD Literatura v Trubarjevi hiše literature v Ljubljani.

Razstavljajo: Ciril Horjak, Andreja Gregorič, Silvester Plotajs Sicoe, Polona Lovšin, Peter Škerl, Mojca Sekulič Fo, Martin Ramoveš, Mirko Malle, Alenka Sottler, Adriano Janežič in Izar Lunaček.

ℹ️ Razstava bo na ogled do 9. maja 2019. ℹ️

❗️Vstopnine ni❗️

📖 Užitek &. Užitek? Užitek! 📖

Celoten program festivala: mkc.si/sdkvmb-program
Prizorišča: mkc.si/sdkvmb-prizorisca
Festival nam pomagajo pripravljati: mkc.si/sdkvmb-partnerji

Festival pripravlja MKC Maribor