Se trenutno dogaja

Razstava: Vino naše vsakdanje

Pokrajinski muzej 2 Grajska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Otvoritev: četrtek, 17. junija 2021, ob 18. uri, viteška dvorana, vhod z Grajske ulice. Razstava s prikazom delovnih šeg in navad sledi koledarskemu letu v vinogradu, vzporedno pa pripoveduje o vlogi vina v vsakdanjem življenju, ob velikih življenjskih prelomnicah in ob praznikih. Vino predstavi kot živilo, poživilo, naravno zdravilo, njegove temne plati in nakazuje razloge za njegovo vseprisotnost v našem kulturnem okolju. Obiskovalcem je na razstavi na voljo interaktivna miza, ki ponuja vpogled v slavnostne jedilnike različnih zgodovinskih obdobij. Prikazuje odnos do hrane in vina ter spremembe, ki so se dogajale za bogataško mizo od 15. do 20. stoletja. FOTO: Pivski vrč, bilikum, 1900, Šmarje pri Jelšah

Nevidni Maribor: Nadvojvoda Janez, oče Meranovega

Vinske ceste / Posestvo Meranovo, Vrhov Dol 14, 2341 Limbuš

»... Lep dan, zahajajoče sonce, mir. Bog obvarji to božansko deželo, sem si mislil, v tvojih rokah sta mir in sreča te mile pokrajine. Z lepoto si jo zaznamoval in vanjo naselil dobre ljudi ...« (iz dnevnika Nadvojvode Janeza)

MATJAŽ DUH: PORTALI in WAR PIGS

Likovno raztavišče

09. November 2022 Likovno raztavišče Dr. Matjaž Duh na tokratni samostojni razstavi predstavlja izbor slik iz dveh vzporednih slikarskih ciklov, Portali in War Pigs. V Portalih je upodobil nadrealistične vedute domišljijskih gradov, pogosto opremljenih z napisi v glagolici, posredujoč tako likovni celoti skrivnostno srednjeveško vzdušje, medtem ko se v ciklu War Pigs posveča tematiki nesmiselnosti ... Read more

Razstava Odpiranja

Maribor center / Koroška in Slovenska cesta v Mariboru

Decembra bo okna na Koroški in Slovenski cesti zapolnila razstava Odpiranja, pod katero se je podpisala avtorica Karin Rošker. Ilustracije grafične oblikovalke Karin Rošker vključujejo citate navezujoče se na božič in vse kar z božičem povezujemo. S svojo minimalističnostjo se izogibajo prenasičenosti, ki je pogosta v decembrski dekoraciji in se trudijo usmeriti pozornost na vrednote in občutja, ki nas spremljajo v decembrskem času. Inspiracija, pridobljena od naslovnic klasičnih književnih del, nas opominja, da je simboličnost praznikov dolga in bogata, obenem pa neštetokrat obeležena v literaturi, kjer je božič s vso njegovo večplastnostjo vedno služil kot izhodišče za poglobitev. Premislek vzbujajoča dela ciljajo k nežnemu nagovarjanju mimoidočih in estetski dopolnitvi mestnih ulic.

Pravljica Pogumni snežakec v KC parku

Maribor center / Ob železnici 16, Maribor

V parku k branju vabi pravljica o pogumnem snežaku in njegovih prigodah. Od 1. decembra dalje bo v parku pred Mladinskim kulturnim centrom Maribor (MKC Maribor) k branju vabila pravljica. V prazničnem vzdušju bomo namreč izobesili pravljico z naslovom Pogumni snežakec avtorice Lidije Šket Kamenšek. Pravljica nas bo popeljala v zimsko deželo, kjer bomo spoznali Snežka in se z njim podali na zanimive prigode! K branju bo v parku vabila ves december.

Skupnostno okraševanje smrečic

Maribor center / vogal Jurčičeve in Vetrinjske ulice, Trg svobode, Ulica škofa Maksimilijana Držečnika, Židovski trg, Koroška cesta, Vojašniški trg, vogal Slovenske, Tyrševe in Gosposke ulice, Slomškov trg ter Grajski trg

Sreča je! V majhnih stvareh, toplih ljudeh, v stisnjenih dlaneh.

Featured Izpostavljen

Panoramsko kolo v srcu Maribora

Maribor center

Panoramsko kolo bomo zagnali 1. decembra okoli 18. ure. Pridružite se nam!

Odprtje Zimske Pravljice

Vinske ceste / Fontana vin - Vodole (Vodole 2, Malečnik)

Pravljična okrasitev, zimske dobrote ter zanimivi dogodki bodo krasili Fontano vin v decembru!

Aleksander (Saša) Dev, arhitekt

Maribor center / Strossmayerjeva 6

Za konec leta 2022 v UGM napovedujemo veliko arhitekturno razstavo najvidnejšega mariborskega modernista, Saše Deva (1903-1967). Saša Dev je s svojim delom bistveno vplival na razvoj arhitekture v Sloveniji, bil je usmerjevalec njenega razvoja. Sodi v prvo generacijo slovenskih arhitektov v Mariboru, ki je v obdobju med vojnama v mladostnem entuziazmu smelo uveljavljal načela in spoznanja sodobne arhitekture ter provincialnemu okolju vdihnil sodobne urbane poudarke. Njegova arhitekturna dela – med njimi Hutterjev blok, nekdanja banka na Tyrševi, Ribniška koča na Pohorju, Zdravstveni dom v Mariboru idr. – predstavljajo mejnike v urbanem razvoju mesta. Čas tem delom ni odvzel svežine, mnoga ohranjajo trajno vrednost in vedno znova presenečajo z dognano formo, domišljeno vsebino ter konstrukcijo. »Dev odločno stoji na idejnih pozicijah moderne arhitekture, urbanizma in oblikovanja, pri čemer ne gre za nekritično sprejemanje in posnemanje trendov, temveč za analitični in konstruktivni pristop, pri obdelavi detajlov pa razodeva, da je njegov izvir v šoli žlahtnih načel velikega mojstra Plečnika.

3€

Aleksander (Saša) Dev, arhitekt

Maribor center / Strossmayerjeva 6

Za konec leta 2022 v UGM napovedujemo veliko arhitekturno razstavo najvidnejšega mariborskega modernista, Saše Deva (1903-1967).Saša Dev je s svojim delom bistveno vplival na razvoj arhitekture v Sloveniji, bil je usmerjevalec njenega razvoja. Sodi v prvo generacijo slovenskih arhitektov v Mariboru, ki je v obdobju med vojnama v mladostnem entuziazmu smelo uveljavljal načela in spoznanja ... Read more

3€
Featured Izpostavljen Recurring

Filmske nedelje (in sobote) v Lutkovnem: Predpremiera: Primeri inšpektorja Vrenka

Lutkovno gledališče Maribor

4. in 10. 12. 2022 ob 19.00, Lutkovno gledališče Maribor Filmske nedelje (in sobote) v Lutkovnem: Predpremiera: Primeri inšpektorja Vrenka Jesenski sklop Filmske nedelje in sobote v Lutkovnem zaključujemo s predpremiero prvega dela nove sezone slovenske televizijske kriminalistične serije Primeri inšpektorja Vrenka, z naslovom Nevidni človek. Serija je posneta po romanih Mariborčana Avgusta Demšarja in ... Read more

[konS] VJizložbe

Kulturni inkubator

Kulturni inkubator, prostor, v katerem deluje vozlišče konSa, bo v decembru s svojo animacijo spremenil v akvarij Matic Gselman. Matic se igra z možnostmi, ki jih ponuja globina, ustvarjena z relacijo med projektorjem in platnom/oknom ter skozi njih ustvarja privid vodnega ribjega kraljestva.

Featured Izpostavljen

Galerija Media Nox: Razstava Vračanja

Galerija Media Nox

V Galeriji Media Nox bo od 7. decembra dalje na ogled razstava del študentov oddelka za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru. Uradno odprtje razstave z naslovom Vračanja bo v galeriji potekalo v sredo, 7. decembra, ob 18. uri. Razstava bo nato na ogled vse do četrtka, 5. januarja 2023.

Recurring

ŠOLA MOZAIKA, 15+

Vetrinjski dvor

Izdelava mozaika je zelo meditativne narave. Ko roke polagajo kamenčke enega ob drugega, se misli prepustijo toku rutinskega giba in ustvarjalni predanosti.

konS modul ≡ Biodukt: Gozdna kopel za ušesa

workshop predavanje v Mladinskem centru Velenje, Efenkova 61a

Avtorja avdiovizualne instalacije Biodukt Martina Testen in Simon Šerc bosta izvedla workshop predavanje o izhodiščih in konceptu projekta ter obiskovalce povabila, da z očmi slišijo in z ušesi vidijo. Sprostite se – naj se vaše telo sinhronizira s svetom!

PRAZNIČNA MELODIJA

Vilinski oder

Prijetno glasbeno popoldne pop, jazz in soul melodij.

Delavnica: Čuječnost in tehnike sproščanja

MKC Maribor

Stres, stres, stres … Hiter tempo življenja, hitenje od obveznosti do obveznosti, iskanje službe, študij …  Stres je v sodobnem času, kjer vlada produktivnost, pritisk biti uspešen, zmogljiv in obremenjen s hitenjem od opravka do opravka, že postal naša stalnica. Skorajda smo se z njim že sprijaznili. Vendar pa so posledice kroničnega stresa za naše telo, psihično stanje in dobro počutje lahko precej hude.  Na Mladinskem kulturnem centru Maribor nadaljujemo z aktivnostmi v okviru programa Stresi stres, ki tudi tokrat poteka pod geslom »S čuječnostjo do lažjega spoprijemanja s stresom«.  Letošnja jesenska edicija programa je poleg spoznavanja in krepitve čuječnosti namenjena druženju in spoznavanju koristnih tehnik sproščanja, ki nam lahko pomagajo pri lažjem soočanju s stresom.V četrtek, 8. 12., vas vabimo na delavnico, ki bo oblikovana kot zaupna in podporna skupina, kjer boste udeleženci svoj prosti čas preživeli drugače in skozi skupinsko dinamiko krepili stik s samim sabo in ostalimi. Spoznali in preizkusili bomo čuječnostno meditacijo in vizualizacijsko vajo Gora. Delavnico bo vodila Urška Novak, ki je že vrsto let aktivna v mladinsko kulturnem sektorju. Po študiju turizma je nadaljevala s študijem prehranskega svetovanja – dietetike. Pri mreži Za zdravje mladih je pridobila naziv Promotorka zdravja, nato pa tudi postala trenerka za izvajanje delavnic za krepitev duševnega zdravja pri projektu Dobro sem, ki so ga izvajali na ZPM Ljubljana Moste – Polje. Je tudi članica Društva za razvijanje čuječnosti, kjer je opravila več programov čuječnosti in tudi temeljno izobraževanje za učitelja čuječnosti (TTD Level 1). Udeležba na delavnici je brezplačna, nanjo pa se je zaradi omejenega števila mest potrebno prijaviti. Prijave zbiramo preko prijavnice:

[konS] Božična digitalna ustvarjalnica

Kulturni inkubator

Si predstavljaš Božička-robota? Ali jelko, ki pleše? Jelenčka, ki res teka, premika noge – po tleh IN po zraku!? Na delavnici LEGO robotike je to mogoče. Naredili bomo božične in novoletne osebe, živali ali okraske, ki bodo povezani z LEGO robotki in bodo zato “oživeli” – kul, ne? Najprej bomo sestavljali iz kock LEGO Technics, nato pa jih povezali na »pametne kocke« in te programirali (v programu LEGO) tako, da se bodo naše kreacije premikale, kot bomo želeli. Se sliši komplicirano? Pa ni. Bomo pokazali in pomagali mentorji. In sicer v četerek, 8. december, od 17. ure dalje v Kulturnem inkubatorju. Delavnica je primerna za otroke in mlade, stare med 9 in 15 let. Lahko tudi za mlajše, če so spretni v sestavljanju LEGO Technics ali so že spoznali programiranje in jim je bilo všeč.

VSTANI IN SE NAM PRIDRUŽI

Večnamenska dvorana

Predavatelj dr. Dragan Potočnik bo predaval o položaju žensk v islamskem svetu. Še posebej nas bo zanimalo dogajanje v Iranu.

Dobrodelni koncert: Pomagajmo Tinki čez ovire

Dvorana Union

Vabimo na dobrodelni koncert glasbenih sestav II. gimnazije Maribor in Gimnazije Celje Center, ki bo 8.decembra 2022, ob 19.30, v Dvorani Union Maribor. Dijaki II. gimnazije Maribor bodo pred in po dogodku pripravili bazar, kjer bodo zbirali dobrodelne prispevke s prodajo novoletnih voščilnic, likovnih del dijakov in uveljavljenih mariborskih umetnikov po simbolni ceni 20 EUR in sladkih dobrot.VSTOPNICAPriporočen dobrodelni prispevek, ki se poravna pred vstopom v dvorano znaša 5 EUR ali več za dijake in 10 EUR ali več za odrasle. Rezervacija vstopnice je obvezna.

Teo Collori & Momento Cigano

Maribor center / Sodni stolp, Maribor

Koncert zasedbe, znane po edinstvenem pristopu k gypsy swingu. Kitarist Teo Collori je kmalu po diplomi iz jazza na Koroškem državnem konservatoriju v Celovcu leta 2010 ustanovil Momento Cigano (sprva trio, sestavljen iz dveh kitar in pokončnega basa), zasedbo, znano po edinstvenem pristopu k gypsy swingu. Collori vešče prevaja živahno pesem in plesni stil jazza – ki sta ga pred drugo svetovno vojno skupaj razvila Django Reinhardt in Stéphane Grappelli – v izvirne skladbe, bogate z domiselnimi partiturnimi rešitvami in navdahnjenimi solo leti. Skupina je do sedaj izdala tri albume: Hot Club Piran (2015), Kamerato muzikante (2018) in Molto Aligatore (2019). Teo Collori, glavna kitaraMetod Banko, ritem kitaraMatija Krečič, violinaMatej Kužel, klarinetJošt Lampret, bas Nakup vstopnic

12€

Predstava: Oh, kako zelo običajno

Kulturni inkubator

Oh, kako zelo običajno je predstava, ki ohlapno povezuje tri performerje, ki vsak zase, v svojem mediju spletajo svojo zgodbo nekje na meji med fikcijo in resničnostjo, intimnostjo in občostjo. Vsak zase tvorijo celoto, a vendar se med njimi spletajo krhke povezave težko ulovljive atmosfere. Vsebinsko izhaja iz osebnih zgodb/fragmentov/avtobiografskih motivov plesalk in performerk Bojane Robinson in Katje Legin, glasbenika Tomaža Groma ter kratkih zgodb Katherine Mansfield.Na odru se razpira prepad med predstavami o srečnem družinskem življenju in realnostjo, v kateri so posamezniki ujeti med predstave, pričakovanja in potrebe drugih. Vstopimo pravzaprav v povsem običajna življenja, ki pa so, ko jih pogledamo pobližje, polna zanimivih fenomenov.Uporablja se slovenski, srbski in angleški jezik.Predstava je brezplačna.