Se trenutno dogaja

Razstava: Vino naše vsakdanje

Pokrajinski muzej 2 Grajska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Otvoritev: četrtek, 17. junija 2021, ob 18. uri, viteška dvorana, vhod z Grajske ulice. Razstava s prikazom delovnih šeg in navad sledi koledarskemu letu v vinogradu, vzporedno pa pripoveduje o vlogi vina v vsakdanjem življenju, ob velikih življenjskih prelomnicah in ob praznikih. Vino predstavi kot živilo, poživilo, naravno zdravilo, njegove temne plati in nakazuje razloge za njegovo vseprisotnost v našem kulturnem okolju. Obiskovalcem je na razstavi na voljo interaktivna miza, ki ponuja vpogled v slavnostne jedilnike različnih zgodovinskih obdobij. Prikazuje odnos do hrane in vina ter spremembe, ki so se dogajale za bogataško mizo od 15. do 20. stoletja. FOTO: Pivski vrč, bilikum, 1900, Šmarje pri Jelšah

Strategija razvoja kulture v Mestni občini Maribor 2022-2026

Maribor, Upravna enota Maribor, 2000

Mestna občina Maribor (MOM) je septembra 2021 začela s pripravo novega lokalnega programa kulture – Strategije razvoja kulture v MOM za obdobje 2022–2026 (SRK). Gre za razvojni dokument, ki bo nasledil pretekli lokalni program kulture, veljaven med letoma 2015 in 2020. Lokalni program kulture je dokument, s katerim lokalna skupnost opredeli in razvojno načrtuje javni interes ... Read more

Anton Nowak, slikar in grafik (1865– 1932)

Maribor center / UGM Kabinet (Strossmayerjeva 6, Maribor)

Umetnostna galerija Maribor predstavlja prvo razstavo v Mariboru rojenega slikarja Antona Nowaka. Bil je akademsko šolan slikar, ki se je v svojem času uveljavil na Dunaju, bil je ustanovni član dunajske secesije, vodil je slikarsko šolo v Brnu - v Mariboru in Sloveniji pa je ostal domala povsem neznan. Dela iz umetnikove zapuščine je Pokrajinskemu muzeju Maribor leta 1945 podarila umetnikova sestra, ki je do konca druge svetovne vojne z družino živela v Mariboru. Okrog 70 Nowakovih slik je nato postopoma prešlo v zbirko Umetnostne galerije Maribor, nekaj jih je ostalo v zbirki Pokrajinskega muzeja Maribor. O umetniku je bilo do pred kratkim znanih le nekaj osnovnih biografskih podatkov, zato sta se obe instituciji posvetili raziskovanju njegovega življenja in umetniškega opusa.

3€

Nevidni Maribor: Nadvojvoda Janez, oče Meranovega

Vinske ceste / Posestvo Meranovo, Vrhov Dol 14, 2341 Limbuš

»... Lep dan, zahajajoče sonce, mir. Bog obvarji to božansko deželo, sem si mislil, v tvojih rokah sta mir in sreča te mile pokrajine. Z lepoto si jo zaznamoval in vanjo naselil dobre ljudi ...« (iz dnevnika Nadvojvode Janeza)

Anja Jerčič Jakob / Ilustracije

Maribor center / Strossmayerjeva 6

Anja Jerčič Jakob, slikarka in pedagoginja, v UGM Šopu predstavlja še en pomemben vidik svojega ustvarjanja – ilustracijo. Predvsem gre za knjižno ilustracijo za otroke, ki jo je objavljala v otroški reviji Galeb. Od leta 2016 pa so nastale tudi štiri slikanice, v katerih likovno dopolnjuje pesmi Jureta Jakoba. Ilustriranje ni Anjino primarno področje ustvarjanja, in ker ni v ilustratorski rutini, ji prav to ponuja več možnosti eksperimentiranja in raziskovanja različnih tehnik in izrazov. V vsaki slikanici je nastal svojstven likovni jezik, ki je z izrazito slikarsko govorico spregovoril v sozvočju z besedami. Zadnja slikanica z naslovom Vranja potovanja je izšla 2021. Vrane, ki potujejo s kolesi, čolni, baloni in si samo od daleč ogledujejo hrupne avtomobile ali pošastnega črva – avtobus, so priklicale idejo črno-belega v tehniki izpiranke. Tehnika umetnici ponuja velik izziv, saj ji končno upodobitev razkrije šele v zadnji fazi izpiranja z vodo.

3€

LITERARNI NATEČAJ ZALOŽBE LITERA ZA NAJBOLJŠI ROMAN

založba Litera

LITERARNI NATEČAJ ZALOŽBE LITERA ZA NAJBOLJŠI ROMAN

Založba Litera ob svoji dvajsetletnici delovanja razpisuje javni natečaj za nagrado novo obzorje za najboljši slovenski roman v vrednosti 12.000,00 EUR. Nagrada vključuje honorar za izid nagrajenega romana pri založbi Litera v letu 2023.
Avtorji/-ice lahko sodelujejo s svojim avtorskim, še neobjavljenim romanom v slovenskem jeziku, ki ne obsega manj kot 7 avtorskih pol in več kot 15 avtorskih pol, pri čemer šteje ena avtorska pola 30.000 znakov s presledki. Natečaj vključuje tudi žanr kriminalke.
Svoja dela naj sodelujoči/-e pošljejo v tiskani obliki na naslov: Založba Litera, Gosposvetska c. 83, 2000 Maribor (s pripisom Za natečaj novo obzorje)  najpozneje do 15. 9. 2022. V e-obliki naj sodelujoči/-e pošljejo dela na e-naslov natecaj.litera@gmail.com.
Komisija, ki jo sestavljajo dr. Alojzija Zupan Sosič, mag. Gabriela Babnik in Aljaž Krivec, bo izbrala peterico najboljših del in razglasila prejemnika/-ico nagrade novo obzorje najpozneje do 15. 11. 2022. Ostala štiri dela bo založba Litera odkupila za izid v letu 2023. Komisija si pridržuje pravico, da nagrade ne podeli nobenemu od prispelih del. LITERARNI NATEČAJ ZALOŽBE LITERA ZA NAJBOLJŠI ROMAN Založba Litera ob svoji dvajsetletnici delovanja razpisuje javni natečaj za nagrado novo obzorje za najboljši slovenski roman v vrednosti 12.000,00 EUR. Nagrada vključuje honorar za izid nagrajenega romana pri založbi Litera v letu 2023. Avtorji/-ice lahko sodelujejo s svojim avtorskim, še neobjavljenim romanom v slovenskem jeziku, ki ne obsega manj kot 7 avtorskih pol in več kot 15 avtorskih pol, pri čemer šteje ena avtorska pola 30.000 znakov s presledki. Natečaj vključuje tudi žanr kriminalke. Svoja dela naj sodelujoči/-e pošljejo v tiskani obliki na naslov: Založba Litera, Gosposvetska c. 83, 2000 Maribor (s pripisom Za natečaj novo obzorje)  najpozneje do 15. 9. 2022. V e-obliki naj sodelujoči/-e pošljejo dela na e-naslov natecaj.litera@gmail.com.

Ana Zibelnik / Spet je konec sveta

Maribor center / UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2

V UGM Studiu predstavljamo mlado fotografinjo Ano Zibelnik (r. 1995, Ljubljana), ki živi v Haagu na Nizozemskem. Na Univerzi v Ljubljani je diplomirala iz vizualnih komunikacij, na Univerzi v Leidnu pa magistrirala iz filmskih in fotografskih študij. Raziskuje teme smrti, dolgoživosti in dojemanja časa, ki jih prepleta z ekologijo in razmišlja o trenutnem statusu človeka kot akterja na našem planetu. Avtorica v svoji praksi združuje raziskovalni pristop s poetično interpretacijo, pri čemer pogosto črpa navdih iz literature. Ana Zibelnik trenutno dela kot samostojna kustosinja in urednica za nizozemsko nevladno organizacijo Paradox. Njen življenjepis si lahko preberete tukaj. V UGM smo se z obetavno fotografinjo srečali na platformi PARALLEL, evropski platformi za mednarodno promocijo in izobraževanje mladih evropskih fotografov, katere ustanovna članica je tudi Umetnostna galerija Maribor. Ana Zibelnik, ki je prejemica nagrade GUP New Dutch Photography Talent Award 2020 ter je bila izbranka British Journal of Photography: Ones to Watch 2020, v UGM Studiju predstavlja dve fotografski seriji - Nes

Razstava: Nevidni delavci v turizmu

Kulturni inkubator

Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor, BIC Višja strokovna šola Ljubljana in Višja strokovna šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled s partnerji ter MKC Maribor vabimo k ogledu razstave Nevidni delavci v turizmu, ki je nastala v sklopu projekta Vzemi si čas za nas.

Kreativni studio OS

Interdisciplinary laboratorij za otroke in starše na Koroški 18, Maribor

Platforma konS in društvo NAGIB vzpostavljata nov prostor igre in eksperimenta, kjer se otroci in starši povezujejo ter raziskujejo “os” oziroma “osišče” različnih umetniških in neumetniških praks.

Featured Izpostavljen

Sodobna slovenska ilustracija

Maribor center / Umetnostna galerija Maribor (Strossmayerjeva 6,l Maribor)

Razstava 14. Slovenskega bienala ilustracije. V Umetnostni galeriji Maribor s ponosom gostimo veliko razstavo 14. Slovenskega bienala ilustracije! Razstava ponuja pregled čez odličnost, raznolikost in naboj nagovora sodobne slovenske ilustracije. Na razstavi je predstavljenih več kot 80 avtorjev in avtoric z originalnimi ilustracijami, nastalimi v zadnjem obdobju. Ob tem lahko obiskovalci prelistajo več kot 50 knjig, ilustriranih z originali na razstavi. Bienale ilustracije že od leta 1993 organizira Cankarjev dom skupaj z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov. Ta likovna manifestacija že več kot četrt stoletja združuje starejše in mlajše generacije umetnikov ilustratorjev ter njihove najboljše dosežke potrjuje z nagrado, plaketami in priznanji Hinka Smrekarja. Bienalna razstava letos prvič gostuje v Mariboru. Tokrat je posebna pozornost namenjena ilustratorju Danielu Demšarju, prejemniku nagrade Hinka Smrekarja za življenjsko delo. Ob tem je bilo v okviru bienala podeljenih še 13 drugih nagrad. Več o 14. Slovenskem bienalu ilustracije in nagrajencih.

3€

FOMB – Razstava izdelkov iz natečaja in zaključnih letnikov SŠOM

Galerija Media Nox

Galerija Media Nox, MKC Maribor in Festival oblikovanja Maribor (FOMB) vaimo na razstavo izdelkov iz natečaja in zaključnih letnikov Srednje šole za oblikovanje Maribor, ki bo na ogled v Galeriji Media Nox med 19. in 29. aprilom 2022.

Recurring

Filmske nedelje (in sobote) v Lutkovnem: Odpotovanje

Lutkovno gledališče Maribor

Dokumentarni film nas s pomočjo doslej neznanega arhivskega gradiva popelje v brezčasje globoke uglasbene poezije enega najboljših slovenskih glasbenikov Tomaža Pengova. V nedeljo se na projekciji pridruži tudi režiserka, s katero bo po filmu sledil pogovor. * ODPOTOVANJE dokumentarni film / Slovenija / 65 min / 2020 / Petra Pan Film / slovenščina Tomaž Pengov ... Read more

Recurring

TEČAJ SLIKARIJE, RISARIJE, IGRARIJE 5+

Vetrinjski dvor

Umetniško izražanje zahteva celega človeka in poznavanje mnogoterih področij, ki jih bomo odkrivali skozi pogovore. Naša šola ponuja neobremenjen stik z ustvarjanjem in spodbuja otroka k raziskovanju materialov in orodij.

30€
Recurring

Kreativni studio za otroke in starše / konS + Nagib

Otvoritvena dneva novega celoletnega interdisciplinarnega programa za predšolske otroke in starše, Koroška 18, Maribor

Od 8. aprila naprej se vzpostavlja Kreativni studio OS, prvi interdisciplinarni studio za otroke in starše (predšolskih otrok), kjer se bodo otroci in starši svobodno in odprto vključevali v različne ustvarjalne procese in preizkušali sodobno-umetniške prakse

Recurring

RISBA PO ŽIVEM MODELU, 15+

Vetrinjski dvor

Tečaj je namenjen mladim in odraslim, začetnikom in tistim, ki želijo svoje znanje risbe in slike nadgraditi oziroma se pripraviti na sprejemne izpite na likovnih šolah ali Akademiji.

80€

NATEČAJ VABLJENI MLADI 2022

DLUM, Židovska ulica 10, Maribor

Rok prijave: 29. april 2022 Z natečajem Vabljeni mladi 2022 in nagrado Primavera, poimenovano po mojstrovini slikarja Sandra Botticellija, alegorijo mladosti, Društvo likovnih umetnikov Maribor vabi mlade vizualne umetnike, stare do vključno 35 let in delujoče v Sloveniji, da se prijavijo na razpis Vabljeni mladi za nagrado Primavera 2022. Razpis omogoča mladim umetnikom, da s ... Read more