Se trenutno dogaja

Razstava: Vino naše vsakdanje

Pokrajinski muzej 2 Grajska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Otvoritev: četrtek, 17. junija 2021, ob 18. uri, viteška dvorana, vhod z Grajske ulice. Razstava s prikazom delovnih šeg in navad sledi koledarskemu letu v vinogradu, vzporedno pa pripoveduje o vlogi vina v vsakdanjem življenju, ob velikih življenjskih prelomnicah in ob praznikih. Vino predstavi kot živilo, poživilo, naravno zdravilo, njegove temne plati in nakazuje razloge za njegovo vseprisotnost v našem kulturnem okolju. Obiskovalcem je na razstavi na voljo interaktivna miza, ki ponuja vpogled v slavnostne jedilnike različnih zgodovinskih obdobij. Prikazuje odnos do hrane in vina ter spremembe, ki so se dogajale za bogataško mizo od 15. do 20. stoletja. FOTO: Pivski vrč, bilikum, 1900, Šmarje pri Jelšah

Strategija razvoja kulture v Mestni občini Maribor 2022-2026

Maribor, Upravna enota Maribor, 2000

Mestna občina Maribor (MOM) je septembra 2021 začela s pripravo novega lokalnega programa kulture – Strategije razvoja kulture v MOM za obdobje 2022–2026 (SRK). Gre za razvojni dokument, ki bo nasledil pretekli lokalni program kulture, veljaven med letoma 2015 in 2020. Lokalni program kulture je dokument, s katerim lokalna skupnost opredeli in razvojno načrtuje javni interes ... Read more

Ludvik Pandur: retrospektiva

UGM 6 Strossmayerjeva ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Velika retrospektivna razstava ponuja pregled čez kontinuirano ustvarjalno prakso slikarja Ludvika Pandurja od začetka 70-ih let do danes. Umetnikov obsežen opus bo tokrat prvič celostno prikazan in ovrednoten v tako velikem obsegu. »V mojem slikarstvu je vedno prisotna srhljivost, deluje v razponu od lepote do groteske, tista zarisana lepota, ki draži in provocira.« (Ludvik Pandur) Slikarjevo delo zaznamujejo večna prehajanja med figuro in krajino, med mimetičnostjo in abstrakcijo, med liričnim in epskim, med intimnim in mitološkim. Pandur se z izjemno senzibilnostjo odziva na razpoloženjska stanja svoje okolice, od domačega Maribora do številnih potovanj. Navdih črpa v skrivnostnosti mariborskega parka in izobilju mariborske tržnice, pokrajinah razbeljene Kastilje in romantične južne Bavarske, londonskega Soha in newyorškega Manhattna. Je izjemen erudit, velik poznavalec kanona zahodne umetnosti, prvenstveno slikarstva, ob tem pa še mitologije in književnosti, poezije in glasbe, filma in fotografije.

3€

Anton Nowak, slikar in grafik (1865– 1932)

Maribor center / UGM Kabinet (Strossmayerjeva 6, Maribor)

Umetnostna galerija Maribor predstavlja prvo razstavo v Mariboru rojenega slikarja Antona Nowaka. Bil je akademsko šolan slikar, ki se je v svojem času uveljavil na Dunaju, bil je ustanovni član dunajske secesije, vodil je slikarsko šolo v Brnu - v Mariboru in Sloveniji pa je ostal domala povsem neznan. Dela iz umetnikove zapuščine je Pokrajinskemu muzeju Maribor leta 1945 podarila umetnikova sestra, ki je do konca druge svetovne vojne z družino živela v Mariboru. Okrog 70 Nowakovih slik je nato postopoma prešlo v zbirko Umetnostne galerije Maribor, nekaj jih je ostalo v zbirki Pokrajinskega muzeja Maribor. O umetniku je bilo do pred kratkim znanih le nekaj osnovnih biografskih podatkov, zato sta se obe instituciji posvetili raziskovanju njegovega življenja in umetniškega opusa.

3€

Nevidni Maribor: Nadvojvoda Janez, oče Meranovega

Vinske ceste / Posestvo Meranovo, Vrhov Dol 14, 2341 Limbuš

»... Lep dan, zahajajoče sonce, mir. Bog obvarji to božansko deželo, sem si mislil, v tvojih rokah sta mir in sreča te mile pokrajine. Z lepoto si jo zaznamoval in vanjo naselil dobre ljudi ...« (iz dnevnika Nadvojvode Janeza)

1. sklop: Načini gledanja

PEKARNA MAGDALENSKE MREŽE

februar in marec, Pekarna Magdalenske mreže 1. sklop: Načini gledanja Načini gledanja je brezplačni neformalni izobraževalni program, namenjen vsem, katerim slovenščina predstavlja drugi jezik. Osredotoča se na pridobivanje znanj in veščin za delo v kulturnem sektorju. Program udeleženkam in udeležencem omogoča tudi aktivno spoznavanje sodobne umetnosti in skupinsko obiskovanje kulturnih dogodkov v Mariboru. Program, ki ... Read more

Anja Jerčič Jakob / Ilustracije

Maribor center / Strossmayerjeva 6

Anja Jerčič Jakob, slikarka in pedagoginja, v UGM Šopu predstavlja še en pomemben vidik svojega ustvarjanja – ilustracijo. Predvsem gre za knjižno ilustracijo za otroke, ki jo je objavljala v otroški reviji Galeb. Od leta 2016 pa so nastale tudi štiri slikanice, v katerih likovno dopolnjuje pesmi Jureta Jakoba. Ilustriranje ni Anjino primarno področje ustvarjanja, in ker ni v ilustratorski rutini, ji prav to ponuja več možnosti eksperimentiranja in raziskovanja različnih tehnik in izrazov. V vsaki slikanici je nastal svojstven likovni jezik, ki je z izrazito slikarsko govorico spregovoril v sozvočju z besedami. Zadnja slikanica z naslovom Vranja potovanja je izšla 2021. Vrane, ki potujejo s kolesi, čolni, baloni in si samo od daleč ogledujejo hrupne avtomobile ali pošastnega črva – avtobus, so priklicale idejo črno-belega v tehniki izpiranke. Tehnika umetnici ponuja velik izziv, saj ji končno upodobitev razkrije šele v zadnji fazi izpiranja z vodo.

3€

FOTONATEČAJ ZA FOTOGRAFIJO ČETRTLETJA – ZIMA

Fotogalerija Stolp Židovska ulica 6 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Pred desetletji, smo se člani kluba dobivali dvakrat tedensko, vsak torek in četrtek. Srečanja so bila intenzivna polna konstruktivnih debat, kritik fotografij. Potekalo je tudi mesečno klubsko tekmovanje za fotografijo meseca.  Nov čas, nova država, zadnja leta pa tudi omejevanja gibanja zaradi covida 19, je postalo društveno delovanje okrnjeno. Zaprli smo se med štiri stene, pred računalnike, osebnih stikov skorja ni več.

Miha Kacafura – nimfe našega časa

Fotogalerija Stolp 6 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Akt ima eno od najdaljših ikonografskih sledi, njegov razvoj pa je neločljivo povezan s človeškim pojmovanjem lepote. Od preprostega prikaza izgleda človeškega telesa brez implikacij seksualnosti, kipcev, ki so služili kot prikaz plodnosti, do čaščenja lepote telesa, je akt preživel že mnogo transformacij in postal ključen umetniški motiv. Le Maja desnuda je bila zaradi njene ... Read more

TRANSMORFOZE

Preddvorana

Razstava akademske umetnice DiArsanime ali na kratko DiE nosi naslov Transmorfoze. Gre za označbo skupka transformacij ali metamorfoze, kjer se ena oblika spremeni v drugo.

LITERARNI NATEČAJ ZALOŽBE LITERA ZA NAJBOLJŠI ROMAN

založba Litera

LITERARNI NATEČAJ ZALOŽBE LITERA ZA NAJBOLJŠI ROMAN

Založba Litera ob svoji dvajsetletnici delovanja razpisuje javni natečaj za nagrado novo obzorje za najboljši slovenski roman v vrednosti 12.000,00 EUR. Nagrada vključuje honorar za izid nagrajenega romana pri založbi Litera v letu 2023.
Avtorji/-ice lahko sodelujejo s svojim avtorskim, še neobjavljenim romanom v slovenskem jeziku, ki ne obsega manj kot 7 avtorskih pol in več kot 15 avtorskih pol, pri čemer šteje ena avtorska pola 30.000 znakov s presledki. Natečaj vključuje tudi žanr kriminalke.
Svoja dela naj sodelujoči/-e pošljejo v tiskani obliki na naslov: Založba Litera, Gosposvetska c. 83, 2000 Maribor (s pripisom Za natečaj novo obzorje)  najpozneje do 15. 9. 2022. V e-obliki naj sodelujoči/-e pošljejo dela na e-naslov natecaj.litera@gmail.com.
Komisija, ki jo sestavljajo dr. Alojzija Zupan Sosič, mag. Gabriela Babnik in Aljaž Krivec, bo izbrala peterico najboljših del in razglasila prejemnika/-ico nagrade novo obzorje najpozneje do 15. 11. 2022. Ostala štiri dela bo založba Litera odkupila za izid v letu 2023. Komisija si pridržuje pravico, da nagrade ne podeli nobenemu od prispelih del. LITERARNI NATEČAJ ZALOŽBE LITERA ZA NAJBOLJŠI ROMAN Založba Litera ob svoji dvajsetletnici delovanja razpisuje javni natečaj za nagrado novo obzorje za najboljši slovenski roman v vrednosti 12.000,00 EUR. Nagrada vključuje honorar za izid nagrajenega romana pri založbi Litera v letu 2023. Avtorji/-ice lahko sodelujejo s svojim avtorskim, še neobjavljenim romanom v slovenskem jeziku, ki ne obsega manj kot 7 avtorskih pol in več kot 15 avtorskih pol, pri čemer šteje ena avtorska pola 30.000 znakov s presledki. Natečaj vključuje tudi žanr kriminalke. Svoja dela naj sodelujoči/-e pošljejo v tiskani obliki na naslov: Založba Litera, Gosposvetska c. 83, 2000 Maribor (s pripisom Za natečaj novo obzorje)  najpozneje do 15. 9. 2022. V e-obliki naj sodelujoči/-e pošljejo dela na e-naslov natecaj.litera@gmail.com.

Iztok Maroh: Uprizoritev prikazovanja

Maribor center / Glavni trg 14, Maribor

Vljudno vabljeni_e na odprtje samostojne razstave umetnika Iztoka Maroha z naslovom Uprizoritev prikazovanja, ki bo v petek, 25. februarja 2022, ob 18. uri v galeriji artKIT. Transparentnost, krhkost. Iztok Maroh, ki kot umetnik, kurator in predavatelj deluje predvsem na področju umetniške skulpturalne keramike, v svojih kontinuiranih redefinicijah »umetniških dogodkov« raziskuje odnos med vizualnim, pojavnim svetom in človekom ter načine, na katere en drugega dekonstruirata, vzpostavljata, definirata, preoblikujeta. Kateri so tisti dejavniki, ki te procese pogojujejo? Kaj definira človeka skozi opazovanje umetniškega dela in obratno? Odpiralni čas: od ponedeljka do petka od 15. do 19. ure sobota od 10. do 13. ure

Počitniški ustvarjalni teden

Maribor center / Vetrinjski dvor (Vetrinjska ulica 30, Maribor)

Za otroke od 6. do 10. leta, Zavod MARS Maribor, organizira počitniško varstvo z ustvarjalnimi delavnicami. Otroci se bodo na igriv način spoznali s pisali, risali, barvo in nenazadnje z gibljivo podobo animiranega filma. Vabljeni, da preživite počitnice z nami v Vetrinjskem dvoru. Redosled: Cena: 144 EUR / otroka. Pripelji prijatelja: cena za dva otroka je 244 EUR. Cena vključuje varstvo, mentorstvo in hrano. Maksimalno število otrok je 12, zato pohitite s prijavami. Za udeležbo na aktivnostih je potreben PCT oz. veljavni ukrepi vlade za zajezitev epidemije.Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa. Ravnamo odgovorno do sebe in drugih.Dogodek nastaja v organizaciji Zavoda MARS Maribor, s finančno podporo Ministrstva za kulturo, Podporno okolje za delo na področju kulture in v sodelovanju z Narodnim domom Maribor.

144€

Počitniške kuharske delavnice

MKC Maribor

MKC Maribor v času počitnic, med 28.2. in 4.3.2022, od 11:00 do 15:00 ure, vabi na počitniške kuharske delavnice za otroke od 1. do 7. razreda osnovne šole, ki se bodo odvile v prostorih MKC Maribor (Ob železnici 16, 2000 Maribor). Cena enotedenske delavnice za enega otroka je 50 EUR.

Zimske počitnice v UGM

Maribor center / UGM + UGM Kabinet + UGM Šop, Strossmayerjeva 6 + UGM Studio Trg Leona Štuklja Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Vsi ustvarjalnosti željni, pozor! Pustite starše doma in počitnice preživite v družbi umetnosti in prijateljev! V času zimskih počitnic vabimo otroke na igrivo in ustvarjalno druženje ter aktivno preživljanje prostega časa. Postali bomo raziskovalci likovne umetnosti, slikarji, kiparji in maskerji. Tokrat bodo zimske počitnice v UGM predvsem barvite, zelo pisane! Barve, barvne zakonitosti in predvsem, kaj nam barve sporočajo, bomo spoznavali ob slikah umetnika Ludvika Pandurja. V njih bomo prepoznavali začarane vrtove, potovanja v New York, London in Pariz, mitološka bitka ter letne čase. Razstavljene umetnine pa nam bodo v navdih pri lastnem likovnem ustvarjanju. Ustvarjali bomo slike, majhne ali zelo velike; preizkušali pa se bomo tudi, kako ustvarjati z barvami v kiparstvu, prostoru in ne pozabim - v pustnih maskah. Otroci, vljudno vabljeni! cena posamezne ustvarjalnice: 5 € (v ceno je vključena tudi malica) obvezne predhodne prijave: Brigita Strnad, 02 22 94 697, brigita.strnad@ugm.si Za otroke do 12 leta PCT protokoli niso potrebni. Program bo potekal v skladu in navodili NIJZ. V kolikor se program ne bi mogle izvajati v živo, bo potekalo na daljavo preko aplikacije ZOOM.

Potujoča razstava Zsolta Szabója: Življenje zunaj Sahare

Kulturni inkubator

Delavničarski studio Kulturnega inkubatorja med 1. in 18. marcem vabi na ogled potujoče razstave fotografij Zsolta Szabója z naslovom Življenje zunaj Afrike, ki so nastale v okviru fundacije IMRO.

Likovna ustvarjalnica / Oblikovanje lutke-Pomladni mož

Maribor center / Strossmayerjeva 6

Kako doživljamo sliko polno rumenih, oranžnih in zelenih odtenkov? Kako se počutimo ob slikah hladnih barv? Ob ogledu razstave slik Ludvika Pandurja se bomo posvetili barvam in njihovemu pomenu. Čaka nas razburljiv lov, ki bo popestril našo pot po galeriji. Na ustvarjalnici pa bomo ustvarili lutko pomladnega moža, ki bo ponesel pomlad. Le kakšnih barv in oblik bo? cena posamezne ustvarjalnice: 5 € (v ceno je vključena tudi malica) obvezne predhodne prijave: 02 22 94 697, brigita.strnad@ugm.si Za otroke do 12 leta PCT protokoli niso potrebni. Program bo potekal v skladu in navodili NIJZ.

5€

Žičke + gumbi = klaviatura

Delavnica za študente in odrasle v sodelovanju s KMŠ v Pisarni, Maribor

Spoznaj kaj so potenciometri, kakšna je njihova vloga na različnih napravah, kaj lahko kontrolirajo in kako lahko nastavimo, da vplivajo na zvok.

Featured Izpostavljen

SobaZaGosteMaribor: David Nez »Zoetrop – kolo življenja«

Galerija K18

V četrtek, 3. 3. 2022, te ob 18.00 vabimo v Galerijo K18 na otvoritev razstave »Zoetrop – kolo življenja« rezidenta SobeZaGosteMaribor Davida Neza, člana Skupine OHO, slovenskega avantgardnega umetniškega kolektiva, ki bo po petdesetih letih ponovno prisoten na slovenski umetniški sceni. Razstava bo v Galeriji K18 (Koroška cesta 18) na ogled do druge polovice aprila ... Read more

Featured Izpostavljen

USTVARJALNI ČETRTEK, 15+

Vetrinjski dvor

Prepogibanje papirja, origami, alkoholni inki, tiskanje, risanje fraktalov, oblikovanje nakita, izdelava animacij, slikanje z akvareli ter tušem in še več na ustvarjalnih druženjih z vizualno umetnostjo. Prepustimo se igri, raziskujmo barve, oblike in materiale. Lepo vabljeni!

2€
Recurring

Carmina Burana

Velika dvorana

Edward Clug, Carl Orff Koreograf: Edward Clug Premiera: 16. maj 2021, Velika dvorana Glasbeno-plesni spektakel Carmina Burana nemškega skladatelja Carla Orffa (1895–1982) velja danes za eno najznamenitejših glasbenoscenskih del (scenskih kantat), ki jo je skladatelj dokončal med vzponom nacizma leta 1936, četudi so nacisti Orffovo glasbo označili kot izrojeno (entartete Musik). Orff je v Carmini ... Read more

Biti Don Kihot

Maribor center / Intimni oder GT22, Glavni trg 22, 2000 Maribor

Tragikomedija za dva igralca, eno marionetno mizo in kup nenavadnih predmetov. Mojstrska animacija domiselno nadgrajuje motive Cervantesovega romana in eskalira v vprašanje (ne)smisla umetnosti. Poglejte na svet iz perspektive lutkarja. Don Kihot živi! V avtobiografski tragikomediji, postavljeni na inventivni interpretaciji arhetipa Don Kihota, se igralca spopadata z razumevanjem norosti in normalnosti, umetnosti in družbe, lutkarjev in lutk, idealizma in realnosti. Drobci Cervantesovega romana v zgodbo pronicajo v obliki vzporednih družbeno kritičnih vprašanj, ki se dotaknejo gledalca in ga na subtilen način prestavijo v vlogo viteza iz Manche. V predstavi ne manjka konfliktov, romantike in presenetljivih zapletov. Boj z mlini na veter je prenesen v kontekst konflikta med različnimi žanrskimi zvrstmi gledališča, kot tudi med materialom (lutko) in animatorjem, tradicijo in post-modernizmom, med umetniškim idealizmom in pragmatičnostjo, umetnikom in družbo. Predstava je na letošnjem 11. bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije prejela nagrado za najboljšo predstavo in za dramaturgijo. Ekipa: Vida Cerkvenik – Bren, Matija Solce, Mitja Ritmanič, Miha Razdrih, Tines Špik/Filip Šebšajevič Produkcija: Teatro Matita in MCLU Koper

5€