Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Likovna razstava Rajka Ferka

8. marca 10:00 - 29. marca 10:00

Cena vstopnice: Vstopnine ni

Rajko Ferk je slovenski slikar, katerega umetniško izražanje je prepoznano po uporabi akrilnih barv na platno s tehniko večplastnih nanosov, ki jih nato spretno odstrani z različnimi orodji, med drugim gumijastimi gladilkami in lopaticami. Njegova umetniška identiteta se odlikuje tudi po posebnosti nekaterih umetniških del, kjer svetloba pronica skozi platno, ustvarjajoč edinstven vizualni efekt, zlasti ob osvetlitvi z zadnje strani.


V njegovih delih se ne skriva zgolj likovna estetika, temveč tudi globlji pomen in zgodbe, ki omogočajo individualno interpretacijo vsake slike. V umetniški skupnosti se je uveljavil tako doma kot v mednarodnem prostoru, organiziral več kot 300 razstav in je organizator mednarodnih likovnih kolonij »Duplek Art«, na katerih se umetniki iz 25 držav srečujejo in ustvarjajo v tridnevnih do štiridnevnih dogodkih.

V nadaljevanju besedila vam prestavljamo razvoj njegovega slikarskega izraza, ki se odraža od del malega formata v tušu in akvarelu iz leta 2009, ki so prepoznavne po kompozicijah in vedutah mest, kot so Maribor, Ljubljana, Ptuj, Celje … do del v akrilu po letu 2010, kjer se izrazito kaže nova zgodba in tehnika.

Omeniti je potrebno tudi, kako svoboda slikarskega izražanja prinaša izzive. Njegova dela vedno znova presenečajo opazovalce. Slike se ne omejujejo le na estetski vtis, temveč gledalce spodbujajo k lastnemu raziskovanju in odkrivanju pomena, kar se razlikuje od tradicionalnega pristopa k abstraktni umetnosti.

Prejel je tudi nekaj kritik, pri čemer bi izpostavili priznanje senatorja, profesorja in likovnega kritika Alfreda Pasolina, ki ga je proglasil za vizionarskega slikarja tretjega tisočletja in pomembnega umetnika v evropskem prostoru. S tem lahko poudarimo prepoznavnost in pozitivne odzive strokovne javnosti na njegovo umetniško delo.

Dodajamo še mnenje Petra Bajca, ki pravi, da je izražanje umetnika slikarja je vedno tudi odraz časa – eni pa so tudi pred svojim časom in slikar Ferk je eden tistih v svetovnem merilu. Klasično slikarstvo pozna bogat nabor pravil, ki zagotavljajo všečnost slike: pravila o kompoziciji, o zlatem rezu in perspektivi, o barvah in sencah, ter harmoniji barv in še mnoga drugega. Rajko Ferk razvija in postavlja nova dodatna merila in pravila.

Pravimo, da živimo v času, ko se pravila našega življenja, poslovanja in komuniciranje hitro in globalno spreminjajo. Tudi slikarska umetnost ni izvzeta. Svoboda slikarskega izražanja ne zagotavlja vedno dobre rezultate in lepe slike po običajnih merilih in okusih.

Slikar Rajko Ferk si prizadeva ustvariti umetnost, ki spodbuja gledalce k razmišljanju in lastni interpretaciji. Verjame v ustvarjanje prostora za raziskovanje in osebno dojemanje umetnosti. V svojem ustvarjanju izraža željo po neprestanem razvoju ter si prizadeva za uspeh v umetniškem svetu.


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Začetek:
8. marca 10:00
Konec:
29. marca 10:00
Kategoriji:
,

Organizator

Narodni dom Maribor