Podkast vikend: odkrij svoj digitalni potencial

MKC Maribor

Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) bo v sodelovanju z Mrežo MaMa izvedel projekt Digitalna generacija mladinskih centrov za dvig digitalnih kompetenc. V sklopu projekta bo v Mariboru potekalo brezplačno usposabljanje, na katerem bo poudarek na pripravi in snemnjau podkast vsebin ter uporabi in upravljanju različnih digitalnih orodij. Usposabljanje bo potekalo med 17. in 19. novembrom v prostorih Hostla Pekarna in je namenjeno mladim, starim med 16 in 29 let.Začetek usposabljanja bo v petek, 17. novembra, ob 17. uri v Hostlu Pekarna. Udeležencem nudimo možnost brezplačne prenočitve v Hostlu Pekarna za čas trajanja usposabljanja, povrnitev potnih stroškov, prav tako bo vse dni poskrbljeno za prehrano. Med gosti bodo poznan podkast ustvarjalec, strokovnjak za varnost na internetu in strokovnjak za orodja, ki jih upravlja umetna inteligenca (ChatGPT, Foto, Murf.ai). Okvirni termini usposabljanjapetek, 17. november 2023, med 17:00 – 21:00sobota, 18. november 2023, med 9:00 – 21:00nedelja, 19. november 2023, med 9:00 – 12:00.Število mest je omejeno na 12. Pričakuje se, da so udeleženci na usposabljanju celotni čas, razen v primeru višje sile. Prijave na usposabljanje so odprte do zasedbe mest oziroma najkasneje do petka, 3. novembra 2023. Ob prijavi oddaj predlog s katerim_o pokast ustvarjalcem_ko bi želel_a na usposabljanju sodelovati.

Počitniške kuharske delavnice

MKC Maribor

KUHARSKE DELAVNICE 3 dni kuharskega ustvarjanja za otroke v času krompirjevih počitnic30. oktober ter 2. in 3. november // 11:00 - 15:00 @ MKC MariborŽe diši po jeseni in novih kuharskih dogodivščinah! Popestrite si krompirjeve počitnice s srhljivimi jedmi ob noči čarovnic. Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) v času krompirjevih počitnic (30. oktober ter 2. in 3. november) vabi na počitniške kuharske delavnice za otroke od 1. do 7. razreda osnovne šole, ki bodo potekale v prostorih MKC Maribor (Ob železnici 16, 2000 Maribor).Na počitniških kuharskih delavnicah bomo spoznavali in urili svoje kuharske veščine! Vsak dan bomo ustvarili kaj kreativnega in zabavnega, se družili na zraku in v naravi, predvsem pa se bomo učili kuhati, saj bomo vsak dan skupaj pripravili celotno kosilo za vse udeležence. Po kosilu bomo pospravili za sabo, se družili in igrali. Kot pa veste, igra ni le igra, je najresnejša dejavnost otrok in tistih, ki so to po srcu. Cena tridneven delavnice za enega otroka je 54 evrov, za enodnevni pa 18 evrov. PROGRAM DELAVNIC*Ponedeljek, 30. oktober // Četrtek, 2. november // Petek, 3. novemberKuhali in pekli, pripravljali in zmešali bomo: Pajkovo juho z mumija brusketi , krvavo pito, srhljive špagete, pošastne brownies, sladke pajke in grozovito pastirsko pito.Otroci naj na delavnico prinesejo malico, bidon in zaščitno majico.Delavnico bo izvedla umetnica in grafična oblikovalka Karolina Sovič.OBVEZNE PREDHODNE PRIJAVEZaradi lažje organizacije in zagotovitve materiala za ustvarjanje so obvezne predhodne prijave.Rok za prijavo je 5 delovnih dni pred delavnico oz. do zapolnitve mest na spodnji povezavi. Prijave zbiramo po elektronski pošti (lina.valant.sicanovic@mkc.si), v kolikor prijavljate otroka, mlajšega od 15. let, pa prosimo, da prijavi priložite še izpolnjeno prijavnico, ki jo najdete na spodnji povezavi. Udeležba na delavnici je potrjena, ko prejmete povratno elektronsko sporočilo.

Parada ponosa Maribor 2023: vabimo prostovoljke in prostovoljce!

MKC Maribor

Parada ponosa Maribor 2023V pisano organizacijsko ekipo vabimo prostovoljke in prostovoljce!V soboto, 16. septembra, bo mariborske ulice ponovno napolnila Parada ponosa. Za pomoč pri izvedbi dogodka k sodelovanju vabimo prostovoljke in prostovoljce. Prijave zbiramo do torka, 5. septembra, dan kasneje pa bomo za prijavljene prostovoljke in prostovoljce organizirali izobraževalno-družabno srečanje.

Počitniške kuharske delavnice

MKC Maribor

Počitniške kuharske delavniceZačinite poletne počitnice s kuharskimi delavnici, ki jih pripravljamo med 24. in 28. julijem ter 28. in 31. avgustom v prostorih MKC Maribor.Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) v času poletnih počitnic vabi na počitniške kuharske delavnice za otroke od 1. do 7. razreda osnovne šole, ki bodo potekale v prostorih MKC Maribor (Ob železnici 16, 2000 Maribor).URNIK KUHARSKIH DELAVNICmed 24. in 28. julijem // od ponedeljka do petka, od 11. do 15. uremed 28. in 31. avgustom // od ponedeljka do petka, od 11. do 15. ureCena enotedenske delavnice za enega otroka je 90 evrov.Na počitniških delavnicah bomo spoznavali in urili svoje kuharske veščine! Vsak dan bomo ustvarili kaj kreativnega in zabavnega, se družili na zraku in v naravi, predvsem pa se bomo učili kuhati, saj bomo vsak dan skupaj pripravili celotno kosilo za vse udeležence. Po kosilu bomo pospravili za sabo, se družili in igrali. Kot pa veste, igra ni le igra, je najresnejša dejavnost otrok in tistih, ki so to po srcu. PROGRAM DELAVNIC:Kuhali in pekli, pripravljali in zmešali bomo:zelenjavne juhe, testenine z različnimi omakami, različne mešane solate, zelenjavni kus kus, ražnjiče, pohančke, francosko solato, proseni narastek, palačinke, sadno solato, sladoledne lučke, mafine ...Rok za prijavo je 5 delovnih dni pred delavnico oz. do zapolnitve mest na spodnji povezavi. Oddaja prijavnice je pogoj za udeležbo. Oddaste jo po mailu na lina.valant.sicanovic@mkc.si.

[konS] Kibernetična intima // Poletni lutkovni pristan

MKC Maribor

Kibernetična intimaMKC Maribor in konS na Poletnem lutkovnem pristanuDel Poletnega lutkovnega pristana, ki poteka pod okriljem Lutkovnega gledališča Maribor, bo tudi MKC Maribor oziroma platforma konS. Gostovali bomo z instalacijo Kibernetična intima umetnikov Katrin Hochschuh in Adama Donovana. Instalacija bo na ogled od srede, 23. avgusta, do vključno nedelje, 27. avgusta.

Počitniške kuharske delavnice

MKC Maribor

Počitniške kuharske delavniceZačinite poletne počitnice s kuharskimi delavnicami, ki jih pripravljamo med 17. in 21. julijem ter 28. in 31. avgustom v prostorih MKC Maribor.Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) v času poletnih počitnic vabi na počitniške kuharske delavnice za otroke od 1. do 7. razreda osnovne šole, ki bodo potekale v prostorih MKC Maribor (Ob železnici 16, 2000 Maribor).URNIK KUHARSKIH DELAVNICmed 17. in 21. julijem // od ponedeljka do petka, od 11. do 15. ure (90 €)med 28. in 31. avgustom // od ponedeljka do četrtka, od 11. do 15. ure (72 €)Cena enotedenske delavnice za enega otroka je v julijskem terminu 90 evrov, avgusta pa 72 evrov.Na počitniških delavnicah bomo spoznavali in urili svoje kuharske veščine! Vsak dan bomo ustvarili kaj kreativnega in zabavnega, se družili na zraku in v naravi, predvsem pa se bomo učili kuhati, saj bomo vsak dan skupaj pripravili celotno kosilo za vse udeležence. Po kosilu bomo pospravili za sabo, se družili in igrali. Kot pa veste, igra ni le igra, je najresnejša dejavnost otrok in tistih, ki so to po srcu. PROGRAM DELAVNIC:Kuhali in pekli, pripravljali in zmešali bomo:zelenjavne juhe, testenine z različnimi omakami, različne mešane solate, zelenjavni kus kus, ražnjiče, pohančke, francosko solato, proseni narastek, palačinke, sadno solato, sladoledne lučke, mafine ...Rok za prijavo je 5 delovnih dni pred delavnico oz. do zapolnitve mest na spodnji povezavi. Oddaja prijavnice je pogoj za udeležbo. Oddaste jo po mailu na lina.valant.sicanovic@mkc.si.

Mladinski družabni večer: afriški klic poletju

MKC Maribor

Mesec junij je čas, da lažje zadihamo, se zasanjamo v poletje, ob večerih bosi zaplešemo … MKC Maribor zato toplo vabi na mladinski družabni večer, ki pa bo tokrat ob družabnih igrah in prigrizkih poskrbel tudi za odličen mentalen preskok v afriško poletje!Večer bo otvorila študentka Bina s potopisom o Gambiji in njeni prostovoljski izkušnji. Nato pa se bomo prepustili predstavitvi afriških plesov, ki nam bodo pripravili glasbeno-vizualno izkušnjo afriškega temperamenta.Se vidimo v četrtek, 15. junija ob 19. uri v Kulturnem inkubatorju (Koroška cesta 18, Maribor).Izkušnjo z najmanjšo afriško državo, a državo z velikim srcem in nasmejanimi ljudmi ter njeno izkušnjo s prostovoljnim delom v gambijskem vrtcu nam bo predstavila Bina, študentka predšolske vzgoje, ki nam je že namignila:»Svojega študijskega obiska v letošnjem januarju se spominjam kot bi bilo včeraj. V eno potovanje sem združila svoje strasti - potovanje, željo po novih dogodivščinah, dobrodelnost in delo na bodočem poklicnem področju. Na letalu za Afriko se je v meni vzbujal poseben občutek, malo živčnosti, malo treme, veliko navdušenja, po pristanku pa so vse skrbi izpuhtele, ko nas je na letališču pričakala naša koordinatorica Jasmina ... več o mojem potovanju pa izveste na potopisnem predavanju – izkušnji v Gambiji«Bina Štruc

[POZIV] Prijave projektov za študentske nagrade MFRU 2023

MKC Maribor

Poziv k prijavi študentskih intermedijskih umetniških projektovza študentsko nagradoMednarodnega festivala računalniških umetnosti v letu 2023 Javni zavod Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) deluje na področju umetnosti, kulture, mladinskega sektorja in upravljanja infrastrukture. Mednarodni festival računalniške umetnosti (MFRU), kot eden izmed festivalov, ki jih organizira javni zavod, bo prihodnje leto oktobra praznoval 30. obletnico, z aktivnostmi, dogodki in vsebinami pa utemeljuje in občinstvu približuje zavedanje o naprednih in umetniških rabah računalniških in digitalnih tehnologij, ki nas dnevno obkrožajo.Nagrade za najboljše intermedijske projekte študentov in študentk festival podeljuje že sedmo leto. Do sedaj so bile podeljene v sodelovanju z izbranimi izobraževalnimi institucijami, letos pa je prvič objavljen odprt poziv, s katerim vabimo študentke in študente, ki se v svoji praksi ukvarjajo oziroma povezujejo z intermedijsko in računalniško umetnostjo, k prijavi avtorskega intermedijskega projekta. Podelili bomo tri nagrade za najboljše študentske intermedijske projekte. Želimo, da služijo kot vzpodbuda za nadaljnjo umetniško ustvarjanje na tem področju umetnosti. Pogoj za prijavo je status študenta in starost do dopolnjenega 29. leta.Prijavitelj lahko prijavi največ en projekt. V primeru prijave večih projektov, bo strokovna komisija upoštevala prijavo, ki je bila oddana prva, vse ostale bodo zavržene.  Za prijavo potrebujete:kratek življenjepis avtorice oziroma avtorja s kontaktnimi podatki,dokazilo o statusu študenta,vsebinski opis umetniškega dela (do 500 besed),foto, video in/ali drug vizualni material, ki reprezentira delo,neobvezna, a zaželena priloga je portfolio s predstavitvijo vaših preteklih delpodpisana izjava avtorja oz. avtorice.  Na poziv se ne morejo prijaviti ožji družinski člani zaposlenih na MKC Maribor. Vloge teh prijaviteljev bodo zavržene.   Rok za prijavo je 31. maj 2023.Prijava se pošlje na: sonja.gregorn@mkc.si in mfru@mkc.si. Strokovna komisija v sestavi Miha Colner, kustos, Maja Smrekar, intermedijska umetnica in Aleksandra Saška Gruden, kiparka, intermedijska umetnica in programska vodja festivala, bo projekte proučila in predlagala tri najboljše.  Predvidoma bo podeljena ena glavna nagrada v bruto višini 400 EUR in dve v bruto višini 300 EUR. Avtor prvonagrajenega projekta bo dobil tudi samostojni razstavni termin v enem od razstavnih prostorov MKC Maribor v mesecu novembru 2024. Vsi trije nagrajeni projekti bodo predstavljeni v okviru festivala MFRU na skupinski razstavi v razstavnem prostoru GT22 na Glavnem trgu v Mariboru, od 6. do 13. 10. 2023. MKC Maribor bo nagrajenim projektom omogočil produkcijo avtorskih projektov ter predstavitev in promocijo le teh. MKC Maribor si si pridržuje pravico do ne podelitve nagrad v primeru neveljavnih ali nekvalitetnih prijav. Pridržuje si tudi pravico zmanjšanja višine nagrad v primeru številčne prerazporeditve nagrad ali v primeru zmanjšanja sredstev financerjev.  Dodatne informacije so do 29. 5. 2023 dosegljive preko elektronskega naslova sonja.gregorn@mkc.si.  Podatke pridobljene v okviru poziva bomo skladno s Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR) skrbno varovali in jih uporabili izključno za potrebe tega javnega razpisa ter jih uporabljali izključno za potrebe MKC Maribor.                                                                              Mladinski kulturni center  Maribor                                                                                  Marja Guček, direktorica

Kvir na Čil: Izdelovanje zapestnic in lovilcev sanj

MKC Maribor

Društvo DIH - enakopravni pod mavrico ponovno prihaja v Maribor! V sodelovanju z njimi namreč nadaljujemo dobro sprejeto serijo dogodkov Kvir na Čil, s katerimi smo začeli marca.Tudi tokrat bomo v prostorih Mladinskega kulturnega centra Maribor (MKC Maribor) igrale_i družabne igre, pile_i čaj/kavo, se pogovarjale_i o življenju in preprosto izdelovale_i stvari z rokami (DIY)* ter uživale_i v družbi drug drugega.DIY aktivnost bo tokrat izdelovanje zapestnic in lovilcev sanj.  Pridruži se nam v petek, 12. maja, ob 16. uri v prostorih MKC Maribor (Ob železnici 16, 2000 Maribor)Delavnice bo vodila mednarodna prostovoljka, zato bodo potekale v angleškem jeziku. Tolmačenje bo zagotovljeno, udeležke_ci pa se lahko pogovarjajo v jeziku, ki jim je najbližji. *do it yourself ali naredi si sam

Ali govoriš emojščino? Prevedi pesem in osvoji nagrado!

MKC Maribor

MKC Maribor – MKC Črkain festival 26. Slovenski dnevi knjige v Mariboru razpisujejo 8. nagradni literarni natečajAli govoriš emojščino?za najboljši prevod pesmi iz simbolnega jezika emoji v slovenščino,namenjenega mladim ustvarjalkam in ustvarjalcem do 30. leta starosti. Izbor najbolj uspelih in inovativnih prevodov pesmi iz emojščine bo objavljen na naših spletnih straneh MKC Maribor, MKC Črka in Dnevi knjige v Mariboru. Finalisti natečaja se bodo predstavili na zaključni prireditvi v torek, 30. maja, ob 18. uri na festivalu 26. Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ko bomo razglasili zmagovalno pesem.Nagrada za najboljši prevod je 100 evrov v bruto bruto znesku.Prispele prevode bo ocenjevala dvočlanska festivalska žirija, ki jo sestavljata Petra Kolmančič in Nina Medved.Letos je pesem v emojščini napisala najboljša prevajalka iz emojščine v letih 2022 in 2019 Nika Gradišek. Emo… ji? …koni?Z izrazom »emojščina« smo poimenovali jezik ali govorico, sestavljeno iz vizualnih podob, t. i. emotikonov – čustvenčkov ali čustvenih simbolov. Gre za digitalne piktograme, ki predstavljajo vsakdanje predmete ali pojme. Izvirno je beseda emoji japonska skovanka med »e« (絵, slika) in »moji« (文字, simbol). Danes so emotikoni postali pomembni v vsakdanji pisni komunikaciji in jih najdemo v vseh porah našega vsakdanjika. Posamezen simbol izraža določen pomen, ki si ga lahko razlagamo tudi po svoje, z združevanjem različnih simbolov pa lahko izrazimo vse bolj zapletene misli. Kako emotikone vidiš in si jih interpretiraš ti? Pogoji sodelovanjaSodelujejo lahko mladi do vključno 30. leta, navzdol natečaj ni starostno omejen. Natečaj poteka od 21. aprila do vključno 8. maja 2023. Avtorice in avtorji, ki želite sodelovati, pošljite prevod pesmi do roka na elektronski naslov program@mkc.si, zadeva »Natečaj Ali govoriš emojščino?«. Ob prijavi navedite svoje podatke (ime in priimek, elektronska pošta, datum rojstva ter telefonska številka), prijavljen prevod pa naj bo v obliki .doc ali .txt. Sodelujete lahko z enim samim prevodom.Mentorji mladih ustvarjalcev lahko zberete in hkrati oddate več prijav na natečaj. Z oddajo pesmi avtor podaja soglasje oziroma je mentor v imenu avtorja pridobil soglasje za objavo pesmi na spletnih straneh, družbenih omrežjih in drugih gradivih projekta. Na nagradni natečaj se ne morejo prijaviti zaposleni na MKC Maribor ter ožji družinski člani zaposlenih na MKC Maribor. Za več informacij pišite na program@mkc.si.Vabimo k prevodu: Prevedi pesem iz emojščine v slovenski jezik in osvoji nagrado v višini 100 EUR!