11. BIENALE LUTKOVNIH USTVARJALCEV SLOVENIJE

Lutkovno gledališče Maribor 2a Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije je osrednji nacionalni lutkovni festival, ki ga organizirata Ustanova lutkovnih ustvarjalcev in Lutkovno gledališče Maribor ter predstavlja prerez slovenske lutkovne ustvarjalnosti zadnjih dveh let.
Festival predstavlja prerez slovenske lutkovne ustvarjalnosti zadnjih dveh let, je bienalni in se odvija v letu z liho letnico. Namen Bienala je prikaz izbora najboljših slovenskih lutkovnih predstav preteklih dveh sezon, da bi predstavili umetniške presežke na področju lutkovne ustvarjalnosti.
Na festivalu sodelujejo institucije, nevladne organizacije, umetniške akademije, neformalne skupine in posamezniki ter drugi izvajalci na področju lutkovne ustvarjalnosti (s sedežem v Republiki Sloveniji in zamejstvu).

GOSPOD ZVEZDA

Lutkovno gledališče Maribor 2a Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Ludvik Středa in Pavel Polák / Obnovitev predstave iz leta 1993
Režiser Pavel Polák
Avtor likovne podobe in kostumograf Ivan Antoš
Vodja obnovitve predstave Danilo Trstenjak
Igrajo
Petra Caserman 1993 | Metka Jurc 2020
Danilo Trstenjak 1993 in 2020
Davorin Kramberger 1993 | Gregor Prah 2020
Prevajalec Marjan Pungartnik
Lektorica Majda Potrata 1993 | Metka Damjan 2020
Avtor glasbe Urban Koder
Kostumografka Mojca Bernjak 2020
Tehnični vodja Mirko Černic 1993
Izdelovalci lutk Breda Varl 1993, Mirko Černic 1993, Darka Erdelji 2020, Daša Filipovski 2020
Izdelovalci scene Slavko Rakuša 1993, Branko Caserman 1993 in 2020, Lucijan Jošt 2020, Urban Saletinger 2020
Oblikovalec zvoka Miljenko Knezoci 2020
Oblikovalec svetlobe Urban Kolarič 2020
Gospod Zvezda je prišel z neba. Na travniku je našel srebrnik in si v trgovini zanj kupil kolaček, dežnik in barvico. Za uro, na kateri je plesala prelepa plesalka, pa mu je zmanjkalo denarja. Srečal je pikapolonice in jim dal barvice, da so si na krila narisale pikice. Polžu, ki je izgubil hiško, je dal kolaček, da si je iz njega lahko naredil še lepše domovanje. Kos je želel imeti bela žametna krila. Dobil jih je … in še dežnik po vrhu, da se ne bi zmočila. Vsi so bili srečni, le gospod Zvezda je kar naprej vzdihoval in mislil na plesalko z ure. Zaljubil se je vanjo in ni je mogel pozabiti. In prijatelji, ki niso več mogli poslušati njegovega vzdihovanja, so mu jo kupili. Za dobrega prijatelja bi kaj takega storili tudi vi, mar ne? Saj zato pa so prijatelji: da kaj lepega storimo zanje.

ROJSTVO LUTKE

Lutkovno gledališče Maribor 2a Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Še pred rojstvom nove predstave se mora v lutkovnem gledališču zgoditi Rojstvo lutke. Magično transformacijo ideje v predmet bo osvetljevala naša nova razstava.
Poleg lutk bodo na ogled likovne zasnove, po katerih so lutke nastale. Obiskovalci bodo imeli priložnost videti dve stopnji v procesu nastajanja lutke, t. j. začetno likovno podobo predstave, ki jo v obliki skic, načrtov in vizualizacij v hišne lutkovne delavnice preda avtor likovne podobe in končni izdelek - lutko ali drug element predstave; ki je materializirana in oživljena likovna ideja, po zaslugi lutkovnih mojstrov, scenografov in kostumografov tudi tehnično dovršen predmet, namenjen dolgemu odrskemu življenju.
Izbranih je nekaj likovno najbolj vznemirljivih predstav iz zgodovine Lutkovnega gledališča Maribor, kot avtorji likovnih podob so med drugim predstavljeni Svjetlan Junaković, Sabina Šinko, Peter Škerl, Damijan Stepančič, Silvan Omerzu ...
Razstava poskuša vsaj malo potešiti željo po druženju z lutkami, ki je v zadnjem obdobju onemogočeno. Namesto na predstavo v polni dvorani lahko tokrat v raznolike lutkovne svetove vstopamo za odrsko zaveso in odkrivamo dimenzije, ki nam sicer kot obiskovalcem ostajajo skrite.
Razstava odpira vrata vsak petek in soboto popoldne med 16. in 18. uro, v soboto pa tudi dopoldne, med 9. in 12. uro. Cena za ogled razstave je 1 eur.
Vabljeni prav vsi ljubitelji lutk!

AVTMIGECI – SAŠO STARE

Lutkovno gledališče Maribor 2a Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Avtmigeci smo mladi, več ali manj neznani komiki, ki v avditoriju Lutkovnega gledališča "testiramo" nove šale. V tujini temu rečejo "open mic", pri nas pa smo enostavno "Avtmigeci". Ker ne kompliciramo.
Tokrat povezuje Sašo Stare iz "televizje" "Avtmigali" pa bomo: Rok Škrlep, David Gorinšek, Blendor Sefaj in Jan David Klenjak !
Oglasi se ! Na odru torej slišiš mlade komike, ki si šele utirajo svojo pot k smešnosti. Ali pa malce starejše komike, ki pridejo preizkušat "novi material".
Pridi se režat - Pridi podpret novi val Štajerske komedije.

KEKEC – 31. POLETNI LUTKOVNI PRISTAN

Lutkovno gledališče Maribor 2a Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

LETNI KINO MINORITI / DRUŠTVO ZA RAZVOJ FILMSKE KULTURE / TRIGLAV FILM / VIBA FILM, 1951 / 97 MIN
Visoko v gorah živita dva moža: ostareli zeliščar Kosobrin in hudobnež Bedanec. Bedanec ugrabi deklo Mojco, ki nekega dne po naključju sreča Kosobrina in mu zaupa, kako težko je njeno življenje. Čeprav se Kosobrin boji Bedančevega maščevanja, vendarle vzame Mojco s seboj. Na žalost ga Bedanec ujame in priveže na drevo, od koder ga osvobodi neustrašni Kekec, ki v temi Bedancu nastavi past, v katero se zlobnež ujame. Kekec ga osvobodi šele, ko mu Bedanec obljubi, da bo za zmeraj zapustil te kraje.
Film Kekec je na 13. mednarodnem beneškem festivalu, kot prvi slovenski film, prejel nagrado zlati lev.

COPRNICA DRAGICA – 31. POLETNI LUTKOVNI PRISTAN

Lutkovno gledališče Maribor 2a Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

METKA DAMJAN, AJA KOBE IN SVETLANA PATAFTA PO MOTIVIH SLIKANICE MARIJANE JELIĆ / KOPRODUCENT TEATAR PUNA KUĆA, ZAGREB / 35 MIN
Nekoč pred davnimi davnimi časi je tukaj bilo ... morje. Skrčilo se je v reko, ob reki pa je zraslo mesto. V mestu so ljudje, prav tako kot danes, mislili in počeli čuda zanimivih reči. In s čim se je ukvarjala Dragica, da je bila oklicana za coprnico?
Dragica je odlična zeliščarica in zdravilka. V naravi nabira zdravilne rastline ter iz njih pripravlja čaje, sirupe, tinkture in druge zdravilne pripravke. Kopriva, kamilica, regrat, meta, sivka, žajbelj, materina dušica, trpotec in bezeg so med bolj pogostimi. V srednjem veku, kamor se umešča naša predstava, ljudje v glavnem niso razumeli moči zelišč in so zeliščarice krivično obtožili čarovništva oziroma coprništva. Danes pa zelišča dnevno uporabljamo za zdravje ali kot začimbo, ne da bi nam kdo očital čarovništvo.

CESARJEVA NOVA OBLAČILA

Lutkovno gledališče Maribor 2a Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Znana Andersenova pravljica je vedno znova aktualna v razgaljanju človeške narave in iskanju tistega (otroka), ki bo upal na glas izreči resnico. "Cesar je vendar nag!" Odrasli smo obrušeni, "kultivirano" vljudni ali pa pragmatični, vajeni molčati in kimati. Otroci povsem iskreno povedo natanko tisto, kar vidijo, čutijo, doživljajo, ni se jim treba pretvarjati, saj se jim ni treba bati izgub materialnih dobrin, zato lahko o resnici spregovorijo tako na glas, da si jo upajo spregledati še drugi. Posameznik lahko spreminja svet.
Sodelujoči
Režiser Zoran Petrovič
Avtorica likovne podobe Toni Soprano Meneglejte
Premiera — junij 2020

OSTRŽEK

Lutkovno gledališče Maribor 2a Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Zgodba o Ostržku je neverjetna pustolovščina, ki je vznemirjala že mnoge generacije in je živa še danes. Ostržek je metafora tega, kako tudi napake oblikujejo človeka.
Napake niso nujno nekaj slabega; pogosto so edini način, da življenje bolje razumemo in se spreminjamo. Italijanski pisatelj Gianni Rodari je nekoč dejal, da so napake nujne kot kruh in pogosto celo lepe, na primer poševni stolp v Pisi.
Z napako in s kosom lesa se začne naša predstava. Lutkarjev kovček z orodjem, stare lutke in tiste, ki so bile pravkar oblikovane, postanejo naš oder in naši liki. Zgodba nam v gledališkem jeziku razkriva povsem nove pomene. Nekatere lutke iz predstave so delo Antona Jezovška (1905-1992), znanega mariborskega oblikovalca lutk, in so del zbirke Lutkovnega gledališča Maribor. Nagovorile so nas – čakajoč na policah na čiščenje in obnovo. Prepričani smo, da jim novo življenje godi, saj jih je mojster Jezovšek ustvaril za druženje z igralci in odrom.
Sodelujoči
Režiser in avtor likovne podobe Matteo Spiazzi
Igralec Miha Bezeljak
Lektorica Metka Damjan
Kostumografka in izdelovalka kostumov Mojca Bernjak
Oblikovalec lutk in scenske opreme Primož Mihevc
Poslikava scene in lutk Darka Erdelji
Mojster luči Miljenko Knezoci
Premiera — 19. september 2019

PAVLIHA

Lutkovno gledališče Maribor 2a Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Ene najbolj znanih slovenskih ljudskih pripovedi so zagotovo zgodbe o Pavlihi. Živi sam z materjo, ki ga ima neskončno rada, čeprav ima z njim veliko skrbi. Pavliha je namreč poseben. Je izredno ubogljiv, morda celo preveč, saj vsa navodila razume zelo dobesedno. In prav zaradi te lastnosti se pogosto znajde v težavah.
Klasična lutkovna predstava, ki s prepletom dveh zgodb osvetljuje človeške lastnosti, kot so naivnost, iskrenost in poštenje.
Sodelujoči
Režiser Pavel Polák Igralka Karla Godič 2004 | Metka Jurc 2019 Avtor likovne podobe, realizacije lutk in scene Ivan Antoš Lektorica Majda Potrata 2004 | Metka Damjan 2019 Avtor glasbe Vlastimil Peška 2004 | Robert Ožinger 2019 Oblikovalec svetlobe Mirko Černic 2004 | Miljenko Knezoci 2019 Oblikovalec zvoka Mitja Pastirk 2019 Obnova lutk, scene in kostumov Lucijan Jošt, Branko Caserman in Mojca Bernjak Vodja obnovitve predstave Karla Godič Premiera 29. oktober 2004 Obnovitev 17. maj 2019 Premiera — 29. oktober 2004

JANČEK JEŽEK

Lutkovno gledališče Maribor 2a Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

JANČEK JEŽEK 3+
PO MOTIVIH SLOVENSKE LJUDSKE PRAVLJICE / 45 MIN
Zgodba o Jančku bi bila čisto navadna zgodba o čisto navadnem dečku, ki živi povsem povprečno deško življenje, če ga ne bi lepega dne spremenili v ježka. Življenje ježka je, čeprav se marsikomu ne zdi, vse prej kot preprosto in srčkano. Že iz postelje je težko vstati, kaj šele priti čez cesto ali objeti prijatelja. Tudi ježkovega jedilnika se ne bi razveselil noben otrok: sama jabolka, hruške in ob nedeljah mogoče kakšen deževnik za posladek. Ampak to je predstava o sicer navadnem dečko-ježku, ki pa se nekega meglenega jutra odloči, da ne bo nikoli obupal in bo namesto jabolk raje iskal svojo srečno zvezdo.
Zaigrane zgodbe so bile del programa MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture.

ŽABEC POZIMI

Lutkovno gledališče Maribor 2a Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

ŽABEC POZIMI 2+
35 MIN
Nekega jutra žabca preseneti sneg. Ne razume, zakaj je vse pokrito z belo odejo, močno ga zebe, drsi mu na zaledenelem ribniku in ne more razumeti, zakaj se njegovi prijatelji tako veselijo drsanja in kepanja. Ko skoraj zmrne v snegu, pa mu prijatelji priskočijo na pomoč …
Po lutkovni uspešnici Zaljubljeni žabec iz bogate zbirke kratkih zgodb Maxa Velthuijsa, prihaja na lutkovni oder nova zgodba z novimi preizkušnjami za naše junake, ki bogatijo vezi med njimi.
Odlična predstava, primerna za praznične zimske dni!
Več o predstavi tukaj.

FREE STANDING

Lutkovno gledališče Maribor 2a Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

FREE STANDING
Ustvarjalci predstave se sprašujejo o različnih razsežnostih odnosov, ki jih vzpostavljamo drug z drugim. Kdo od nas je samostojen? Kdo lahko stoji sam? Hodi sam. Sedi sam. Pleše sam. Je sam. Brez druge, drugega, drugih… S kom sem v odnosu, če si to želim ali ne? S kom sem prepleten, če se tega zavedam ali ne? Kdo vse vpliva na nas? Na koga vplivamo mi? In kakšen pomen ima vse to? Veliko vprašanj, zelo pomembnih. V svetu, ki je vedno bolj prepleten in soodvisen, ni poti nazaj in ni pobega od mnogovrstnega sovplivanja. Biti pomeni biti v odnosu.
Najnovejša produkcija Studia 25 je bila izbrana na mednarodnem razpisu Pan-Adria, ki vključuje pet partnerjev (Zavod EN-KNAP, Hrvaški kulturni dom na Sušaku, Kulturno-umetniško društvo Moment, SNG Nova Gorica in Zagrebški plesni center). Predstava z naslovom Free Standing na oder postavlja štiri izjemne in raznolike umetnike Mašo Kagao Knez, Kajo Lin J. Avguštin, Josepha Nzobandora – Jose-a in Kany-a Obengo.
Cena vstopnice: 7 € / 5 € za dijake, študente, samozaposlene v kulturi in upokojence / 0 € za brezposelne in invalide. Število mest je omejeno. Rezervirane karte je potrebno dvigniti najkasneje 15 minut pred predstavo.
Več o predstavi tukaj.
SODELUJOČI
Ustvarjalci in nastopajoči Maša Kagao Knez, Kaja Lin J. Avguštin, Joseph Nzobandora-Jose in Kany Obenga
Umetniški in drugi sodelavci Danilo Pečar in Katja Somrak
Fotografija Anka Simončič
Produkcija Studio 25
Koprodukcija mreža Pan-Adria (Zavod EN-KNAP, Hrvaški kulturni dom na Sušaku, Moment, SNG Nova Gorica in Zagrebški plesni center), Lutkovno gledališče Maribor
S podporo Mestna občina Maribor in Ministrstvo za kulturo RS
Premiera 9. januar 2020 / Španski borci, Ljubljana