DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ + POGOVOR Z AVTORICO DANO BUDISAVLJEVIĆ

Letni kino Minoriti 2a Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Dana Budisavljević, Hrvaška, Slovenija, Srbija, 2019, 88 min // hrvaščina s slovenskimi podnapisi
Presunljiv črno-bel, dokumentarno igrani film, ki ga je prek arhivov in pričevanj celo desetletje razvijala hrvaška režiserka Dana Budisavljević, prinaša dolgo zamolčano in za prostor nekdanje Jugoslavije zelo pomembno zgodbo o humanitarki Diani Budisavljević, ki je kot Avstrijka in katoličanka iz ustaških koncentracijskih taborišč rešila več kot 10.000 pravoslavnih otrok in jih nastanila pri hrvaških družinah. Film, ki je nastal tudi s pomočjo slovenskih sredstev, je s številnimi nagradami (tudi za najboljši hrvaški film leta) lani v Puli ugnal domovinsko-junaški spektakel o Anteju Gotovini General.
"Ne vem, kako je v Sloveniji, na Hrvaškem je revizionizem zelo močan. Družba je razdeljena na ustaše in partizane. /.../ Mislim, da je vrednost tega filma, da stvari spet postavi na svoj prostor s humanitarno zgodbo o Diani Budisavljević, ki ni politično pripadala nikomur, ne ustašem ne komunistom. Z njeno zgodbo, reševanjem otrok iz taborišča NDH, se stvari uredijo. Mislim, da po tem filmu nihče več ne more reči, da niso obstajala taborišča in rasni zakoni. In niti tega, da so se komunisti po vojni res vedli kot zmagovalci oziroma da niso dovolili zaslug za to nikomur drugemu." - Dana Budisavljević

OROSLAN + POGOVOR Z MATJAŽEM IVANIŠINOM

Letni kino Minoriti 2a Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Matjaž Ivanišin, Slovenija, Češka, 2019, 72 min // slovenščina
Prvi celovečerec mariborskega filmarja Matjaža Ivanišina je po pričakovanjih močno premešal formi dokumentarnega in igranega filma. Tako živo in prepričljivo nas je postavil v porabsko vaško okolje, kot da smo sami del "žmohtnih" gostilniških pogovorov in zadržano pristnega žalovanja za izgubljenim vaškim tovarišem. Oroslan je poklon človeškosti, ki izginja, in praznini, ki po njeni izgubi nastane, pri čemer je bolj oprijemljiv kot udaren dokumentarec in bolj topel kot pomladna slovenska komedija. Film je svetovno premiero doživel v tekmovalni sekciji Cineasti del presente mednarodnega festivala v Locarnu.
"Pozimi pred skoraj dvajsetimi leti je v majhni vasi umrl moški. Nisem ga poznal, nikoli ga nisem srečal ali videl. Veliko pozneje sem bral zgodbo o njegovi smrti in potem še vrsto zgodb o njegovem življenju. Tako v sebi nosim podobo popolnega neznanca, ki se v mojih predstavah meša s podobo nekoga iz moje družine. To je bilo izhodišče za film o Oroslanu, ki so mu življenje posodili ljudje iz Porabja, pripadniki slovenske manjšine na Madžarskem." – Matjaž Ivanišin
+ predfilm delavnice Film Factory (https://www.facebook.com/FilmFactoryProduction/):
Četrtek ob desetih
Lucija Klauž, Slovenija, 2019, 6 min // slovenščina

PREMIERA: HČI CAMORRE + POGOVOR S SINIŠO GAČIĆEM

Letni kino Minoriti 2a Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Siniša Gačić, Anka Pirš, Slovenija, 2019, 80 min // italijanščina s slovenskimi podnapisi
Režiser Siniša Gačić in scenaristka Anka Pirš sta štiri leta snemala prvo žensko med morilci neapeljske mafije Camorra Cristino Pinto. Pri tem sta se izognila vseprisotni fascinaciji nad morilci in mafijo ter se raje osredotočila na temperamentno osebo, iz katere bruha sreča, jeza, nemoč, nestrpnost in želja po tem, da bi nadoknadila, kar je zamudila po 24 letih zapora. Tako smo dobili intimen portret družinske ženske, ki se bori sama s seboj in svojimi demoni, da bi se znova integrirala v običajno življenje matere, babice in partnerke. Po izboru žirije Festivala slovenskega filma 2019 najboljši slovenski dokumentarec leta je bil uvrščen tudi v tekmovalni program lanskega Sarajevskega filmskega festivala.
"Ko sem razmišljal o sodelovanju in snemanju osebe, ki na primer ni imela težave ustreliti človeka v nogo in ki je odsedela kazen za tri poskuse umora, sem - kot vedno - v nasilju posameznika videl cikel nasilja, ki se mu dogaja skozi njegovo življenje. Ljudje niso slabi sami po sebi in tudi Cristina se ni rodila kot slab človek. To je posledica njenih izkušenj iz mladosti. Rodila se je na ulicah Neaplja, kjer je pri 16 letih že pokrivala celotno šolsko igrišče in s tremi podrejenimi preprodajalci prodajala hašiš." - Siniša Gačić
+ predfilm Festivala DOKUDOC (http://www.dokumentarci.si/):
Alzheimer Cafe
Martin Draksler, Slovenija, 2019, 18 min // slovenščina
Zakonca Ivan in Jožica sta se po 70 letih skupnega življenja preselila v dom za starejše občane. Kljub vsem oviram starosti nadaljujeta skupno življenje v novem okolju doma. Spomini bledijo, ljubezen ostaja.

PREDPREMIERA: FOTER

Letni kino Minoriti 2a Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

(BASHTATA)
Kristina Grozeva, Petar Valchanov, Bolgarija, Grčija, 2019, 87 min // bolgarščina s slovenskimi podnapisi
Intimna družinska drama, ki nam skozi vrsto komičnih in absurdnih dogodkov pokaže, kako težko je včasih negovati pristen odnos s tistimi, ki so nam blizu. Ostarelega slikarja Vasila močno šokira smrt njegove žene, a si tega ne zna in ne upa priznati. Zateka se v nemogoče razlage in situacije, da bi si potešil slabo vest, se izognil kruti resnici in se spravil s svojo pokojno ženo. Medtem njegov sin Pavel postaja oče in se na vse pretege trudi biti dober sin, mož in delavec. Bolj kot se trudi, manj mu uspeva, saj želi s prikrivanjem in po vsej sili svojim bližnjim prihraniti bolečino in trpljenje. Bo sprevidel, da trpljenja drugega ne moreš vzeti nase, ampak ga lahko pri tem zgolj podpreš in mu stojiš ob strani? Foter si je med več mednarodnimi nagradami in nominacijami prislužil kristalni globus za najboljši film lanskega festivala v Karlovih Varih, zlato vrtnico za najboljši bolgarski film ter scenarij leta in nagrado za najboljši film Tržaškega filmskega festivala.
+ predfilm festivala Shots (https://shots.si/):
Desaturirana (Desaturated)
Marina Stepanska, Ukrajina, 2019, 10 min // ukrajinščina s slovenskimi podnapisi
Vizualno inovativna komedija, v kateri se glavna junakinja bori s filmskimi klišeji, brez katerih si ne bi mogli predstavljati sodobnega filma.

PREMIERA: JADRALKE

Letni kino Minoriti 2a Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

PREMIERA: JADRALKE
(MAIDEN)
Alex Holmes, Velika Britanija, 2018, 97 min // angleščina, francoščina s slovenskimi podnapisi
Načrt Tracy Edwards, da se z izključno žensko ekipo jadralk udeleži Whitbreadove regate okoli sveta, je bil leta 1989 nekaj popolnoma nezaslišanega. Nihče ni verjel, da bodo sploh prišle do startne linije, kaj šele zdržale do finiša. Nikoli ne bodo našle sponzorja. Prešibke so in manjka jim znanja. Še prve etape jim ne bo uspelo zaključiti. Pravzaprav bodo lahko srečne, če sploh preživijo … A šestindvajsetletna Tracy, nekdanja ladijska kuharica, je za krmilom jadrnice Maiden, "stare konzerve, polne babnic", kot se je izrazil neki novinar, dokazala, da se motijo.
"Maiden je ena tistih navdihujočih zgodb: ko jih enkrat slišiš, jih nikoli več ne pozabiš. Tako je bilo tudi z mano. Tracy Edwards sem prvič srečal, ko je imela govor na osnovni šoli moje hčerke. Ni me prevzela le moč njene zgodbe, pač pa tudi Tracyjina strast in predanost. Takoj sem vedel, da hočem posneti film, ki bi se poklonil njenemu dosežku. /…/ Jadralke je film o pogumu in odločnosti, o tem, kako se lahko zgodijo velike reči, kadar nam je dovoljeno verjeti vase. To je zgodba o dekletu, ki si je drznila sanjati, ter o ekipi, ki je kljubovala šovinizmu in postavila zgled vsemu svetu. Tracyjina zgodba je danes enako pomembna, kot je bila v času zgodovinske plovbe. Na številnih področjih življenja še vedno vladajo predsodki in šovinizem. Upam, da nas bo film spomnil – kdorkoli že smo, moški ali ženske –, da moramo slediti svojim sanjam, tudi če se ovire včasih zdijo nepremostljive. /…/ Jadralke pa je zame tudi film o sestrstvu in naklonjenosti, ki sta se stkala med ženskami. To sicer ni bil Tracyjin cilj, a mislim, da je bila to zanjo ena največjih nagrad." – Alex Holmes
+ predfilm Festivala otroškega in mladinskega filma Enimation (https://www.enimation.si/):
Wavy Head (Valovita glava)
Max Shoham, Kanada, 2019, 5 min // angleščina s slovenskimi podnapisi
Kanadski mladenič na zabaven, ganljiv in inovativen način raziskuje svojo telesno hibo – valovito glavo – in kako ta vpliva na njegovo življenje. Nagrada MALI SLON 2019.