Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

PREMIERA: JADRALKE

25. julija, 2020 09:00 - 10:00

PREMIERA: JADRALKE
(MAIDEN)
Alex Holmes, Velika Britanija, 2018, 97 min // angleščina, francoščina s slovenskimi podnapisi
Načrt Tracy Edwards, da se z izključno žensko ekipo jadralk udeleži Whitbreadove regate okoli sveta, je bil leta 1989 nekaj popolnoma nezaslišanega. Nihče ni verjel, da bodo sploh prišle do startne linije, kaj šele zdržale do finiša. Nikoli ne bodo našle sponzorja. Prešibke so in manjka jim znanja. Še prve etape jim ne bo uspelo zaključiti. Pravzaprav bodo lahko srečne, če sploh preživijo … A šestindvajsetletna Tracy, nekdanja ladijska kuharica, je za krmilom jadrnice Maiden, “stare konzerve, polne babnic”, kot se je izrazil neki novinar, dokazala, da se motijo.
“Maiden je ena tistih navdihujočih zgodb: ko jih enkrat slišiš, jih nikoli več ne pozabiš. Tako je bilo tudi z mano. Tracy Edwards sem prvič srečal, ko je imela govor na osnovni šoli moje hčerke. Ni me prevzela le moč njene zgodbe, pač pa tudi Tracyjina strast in predanost. Takoj sem vedel, da hočem posneti film, ki bi se poklonil njenemu dosežku. /…/ Jadralke je film o pogumu in odločnosti, o tem, kako se lahko zgodijo velike reči, kadar nam je dovoljeno verjeti vase. To je zgodba o dekletu, ki si je drznila sanjati, ter o ekipi, ki je kljubovala šovinizmu in postavila zgled vsemu svetu. Tracyjina zgodba je danes enako pomembna, kot je bila v času zgodovinske plovbe. Na številnih področjih življenja še vedno vladajo predsodki in šovinizem. Upam, da nas bo film spomnil – kdorkoli že smo, moški ali ženske –, da moramo slediti svojim sanjam, tudi če se ovire včasih zdijo nepremostljive. /…/ Jadralke pa je zame tudi film o sestrstvu in naklonjenosti, ki sta se stkala med ženskami. To sicer ni bil Tracyjin cilj, a mislim, da je bila to zanjo ena največjih nagrad.” – Alex Holmes
+ predfilm Festivala otroškega in mladinskega filma Enimation (https://www.enimation.si/):
Wavy Head (Valovita glava)
Max Shoham, Kanada, 2019, 5 min // angleščina s slovenskimi podnapisi
Kanadski mladenič na zabaven, ganljiv in inovativen način raziskuje svojo telesno hibo – valovito glavo – in kako ta vpliva na njegovo življenje. Nagrada MALI SLON 2019.

Podrobnosti

Datum:
25. julija, 2020
Čas:
09:00 - 10:00