Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

PREMIERA: HČI CAMORRE + POGOVOR S SINIŠO GAČIĆEM

31. julija, 2020 09:00 - 10:00

Siniša Gačić, Anka Pirš, Slovenija, 2019, 80 min // italijanščina s slovenskimi podnapisi
Režiser Siniša Gačić in scenaristka Anka Pirš sta štiri leta snemala prvo žensko med morilci neapeljske mafije Camorra Cristino Pinto. Pri tem sta se izognila vseprisotni fascinaciji nad morilci in mafijo ter se raje osredotočila na temperamentno osebo, iz katere bruha sreča, jeza, nemoč, nestrpnost in želja po tem, da bi nadoknadila, kar je zamudila po 24 letih zapora. Tako smo dobili intimen portret družinske ženske, ki se bori sama s seboj in svojimi demoni, da bi se znova integrirala v običajno življenje matere, babice in partnerke. Po izboru žirije Festivala slovenskega filma 2019 najboljši slovenski dokumentarec leta je bil uvrščen tudi v tekmovalni program lanskega Sarajevskega filmskega festivala.
“Ko sem razmišljal o sodelovanju in snemanju osebe, ki na primer ni imela težave ustreliti človeka v nogo in ki je odsedela kazen za tri poskuse umora, sem – kot vedno – v nasilju posameznika videl cikel nasilja, ki se mu dogaja skozi njegovo življenje. Ljudje niso slabi sami po sebi in tudi Cristina se ni rodila kot slab človek. To je posledica njenih izkušenj iz mladosti. Rodila se je na ulicah Neaplja, kjer je pri 16 letih že pokrivala celotno šolsko igrišče in s tremi podrejenimi preprodajalci prodajala hašiš.” – Siniša Gačić
+ predfilm Festivala DOKUDOC (http://www.dokumentarci.si/):
Alzheimer Cafe
Martin Draksler, Slovenija, 2019, 18 min // slovenščina
Zakonca Ivan in Jožica sta se po 70 letih skupnega življenja preselila v dom za starejše občane. Kljub vsem oviram starosti nadaljujeta skupno življenje v novem okolju doma. Spomini bledijo, ljubezen ostaja.

Podrobnosti

Datum:
31. julija, 2020
Čas:
09:00 - 10:00