Se trenutno dogaja

Marko Pak: razstava AF pred Galerijo Media Nox

Galerija Media Nox

Med 16. septembrom in 30. novembrom bo med arkadami na fasadni steni pred Galerijo Media Nox na ogled nova fotoinstalacija večmedijskega umetnika Marka Paka. Uradno odprtje bo v soboto, 16. septembra, razstava AF pa bo na ogled v okviru Festivala fotografije Maribor 2023 - Dotikanje.o razstavi

Zgodba o knjigi

Maribor center / UGM Studio (Trg Leona Štuklja 2, Maribor)

Kaj je knjiga? Je enkraten izum shranjevanja informacij, ki nas v znamenitem kvadrastem formatu spremlja že dobrih 1500 let in morda mnogo več! 6. oktober–25. november 2023Otvoritev: petek, 6. oktober 2023, 18.00 V zahodni likovni umetnosti so knjigo slikali z navdušenjem, pogoste so upodobitve svetih knjig, enciklopedij, romanov in priročnikov. Včasih je očarala njena lepota in redkost, največkrat vsebina. A lahko razmišljamo tudi širše, ni vseeno, s katero knjigo smo upodobljeni, niti ali beremo na glas ali v intimni tišini, veliko knjig je napisanih, a obstajajo izjeme, kaj se zgodi s knjigo, če jo zavržemo? razstavljajo: Ksenija Čerče, Darko Golija, Aleksandra Saška Gruden, Marko Jakše, Natalija Juhart Brglez, Petra Kapš, Metka Kavčič, Petra Kolmančič, Bojana Kovačič Zemljič in Mira Strnad, Boštjan Pucelj, Polona Poklukar, Borut Popenko, Vojko Pogačar, Jože Slaček, Natalija Šeruga Golob, Jože Šubic, Simona Šuc, Reciklirane knjige (Mladinski kulturni center Maribor), Knjiga risb (Društvo likovnih umetnikov Maribor), Risoromani (VigeVageKnjige)

ŠOLA MOZAIKA, 8+

Vetrinjski dvor

Izdelava mozaika je zelo meditativne narave. Ko roke polagajo kamenčke enega ob drugega, se misli prepustijo toku rutinskega giba in ustvarjalni predanosti.

Featured Izpostavljen

ŠOLA MOZAIKA, 15+

Vetrinjski dvor

Izdelava mozaika je zelo meditativne narave. Ko roke polagajo kamenčke enega ob drugega, se misli prepustijo toku rutinskega giba in ustvarjalni predanosti.

TEČAJ SLIKARIJE, RISARIJE, IGRARIJE 5+

Vetrinjski dvor

Celoletno ustvarjalno raziskovanje otrokom nudi spoznavanje različnih risarskih in slikarskih pristopov, materialov in orodij za likovno ustvarjanje.

Featured Izpostavljen

LIKOVNA ZA OTROKE, 7+

Vetrinjski dvor

Celoletno ustvarjalno raziskovanje otrokom nudi spoznavanje različnih risarskih in slikarskih pristopov, materialov in orodij za likovno ustvarjanje.

LIKOVNA GIMNASTIKA ZA MOŽGANE, 15+

Vetrinjski dvor

Vabimo vas k celoletnemu raziskovanju, spoznavanju različnih tehnik in pristopov risanja ter sproščanja ob risbi.

It’s Okay to Cry

Maribor center / Umetnostna galerija Maribor (Strossmayerjeva 6, Maribor)

Mednarodna skupinska razstava It's Okay to Cry se osredotoča na raziskovanje različnih manifestacij čustev v sodobni družbi. Otvoritev: petek, 27. oktober 2023, 19.00 kuratorji: Mednarodni festival fotografije ORGAN VIDA (Barbara Gregov, Lovro Japundžić, Lea Vene) Čas, v katerem živimo, zaznamujeta vse večja nestabilnost in negotovost ter posledično kolektivno nihanje med čustvenimi skrajnostmi – obupom in ekstazo, globoko tesnobo in lahkotno evforijo, potrebo po nadzoru in smislu ali prepuščanjem kaosu in sprejemanjem nesmisla. Izhajajoč iz družbene dimenzije čustev in čustvovanja, razstava predstavlja umetniška dela, ki obravnavajo prevladujoča negativna čustva, kot sta apatija ali tesnoba, pa tudi umetniška dela, ki predstavljajo protiutež palete čustev ter raziskujejo in/ali si predstavljajo različne čustvene dimenzije dis/u/topij, domišljije in fantazije. Razstava It's Okay to Cry izhaja iz in obenem razširja konceptualni okvir 12. festivala Organ Vida z naslovom No Tears Left to Cry, ki je potekal jeseni 2022 v Zagrebu, obenem pa predstavlja že drugo uspešno sodelovanje med UGM in Organ Vida.

4€

Letna pregledna razstava Fotokluba Maribor 2023

Fotoklub Maribor Židovska ulica 8 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Tema 2023:  BEST OF  (Najboljše kar imamo!)Vsak avtor bo lahko sodeloval s po 4 fotografijami. Fotografije lahko odda v fizični ali digitalni obliki.Digitalne fotografije ali reprodukcije fotografij v fizični obliki je potrebo poslati na mail: kolekcija.fkmb@gmail.com ali prinesti v Klub v času uradnih ur, od 15.10.2023 in najkasneje do 5.11.2023. Za pošiljanje lahko uporabite wetransfer.com.Fotografije v digitalni

Featured Izpostavljen

PARTIZAN JOHN DENVIR

Razstavišče Vetrinjski

Ko slišimo za Stalag XVIII D, običajno najprej pomislimo na tragične usode sovjetskih vojnih ujetnikov, a v tem nemškem taborišču za vojne ujetnike se je pričenja tudi neverjetna zgodba Johna Denvira, novozelandskega desetnika, ki je konec leta 1941 od tam pobegnil ter postal partizan in borec Šercerjeve brigade.

ENIMATION FESTIVAL

Večnamenska dvorana

ENIMATION festival je tisti filmski festival, ki pred velika platna povabi otroke in mlade, družine in posameznike, učitelje, vzgojitelje, mentorje in vse druge ljubitelje filma. Predvsem pa vabi mlade filmarje na druženje, po navdih za nove zgodbe, k izmenjavi idej, znanj in mnenj, na filme! Pridružite se!

Na Andragoškem zavodu Maribor – Ljudski univerzi usposabljamo že drugo skupino romskih deklet za digitalne kompetence

Andragoški zavod Maribor

Na Andragoškem zavodu Maribor – Ljudski univerzi skupaj s petimi konzorcijskimi partnerji izvajamo projekt Digitalna vključenost romskih deklet in žensk Digit RoŽe. Cilj projekta je zagotoviti, da romska dekleta in ženske pridobijo potrebne digitalne kompetence, ki jim bodo koristile pri njihovem izobraževanju, zaposlovanju in aktivnem sodelovanju v sodobni družbi. Izvaja se na različnih lokacijah po ... Read more

PRAVLJIČNI DAN 2023, jutro za mlade in večer za odrasle

Hramu kulture Arnolda Tovornik

PRAVLJIČNI DAN 2023 STIČIŠČE LITERARNE PRAVLJICE IN BAJESLOVNEGA IZROČILA Na dogodkih 23. Pravljičnega dne bomo ob pripovedovanju raziskovali ljudsko izročilo, prve evropske literarne pravljice Giambattista Basila, pohorske pravljice kot so bile na novo zapisane v okviru projekta Živa coprnija in sodobne pravljične pustolovščine za mlade iz knjige Lisičja luna. PRAVLJIČNO JUTRO ZA MLADE Četrtek, 16. ... Read more

Maestro Tartini

Maribor center / Dvorana Union (Prešernova ulica 3, Maribor)

2. koncert Mladinskega cikla 2023/2024. V Piranu rojeni Giuseppe Tartini je bil ena najpomembnejših osebnosti italijanskega baroka in izjemen violinist. Zapustil je obsežen opus virtuoznih skladb za violino in eno prvih sistematičnih violinskih šol. Preučeval je alikvotne tone, odkrival skrivnostne kombinacijske tone, navdih za ritem in melodiko svojih skladb je iskal v poeziji, v partiture pa je pogosto dodajal šifrirana navodila, ki nam jih je šele pred kratkim uspelo razvozlati. Ukvarjal se je tudi z matematiko in fiziko. Glasbeniki bodo predstavili ključne poudarke iz biografije Giuseppeja Tartinija, značilnosti njegove glasbe in glasbe iz baroka in rokokoja ter različne poslušalske nasvete za razumevanje komorne glasbe. Pri tem bodo izvajali dele najslavnejših Tartinijevih skladb, tudi odlomke iz Vražjega trilčka,  Koncerta za violino v d-molu, Andante cantabile, Trio sonate v G-duru idr. Komentirani koncert Tartinijeve glasbe bo ponudil številna izhodišča za medpredmetno povezovanje z matematiko, informatiko, fiziko, literaturo in zgodovino, kar bo učencem omogočilo, da se res celostno seznanijo z velikim umetnikom.

5€
Featured Izpostavljen

Coda kavč #7

Studio

Glasbeniki se pogosto znajdemo pred znano dilemo: kaj storiti, ko bi se rad naučil novo pesem, pa ne najdeš not ali akordov? Odgovor je preprost: nauči se jo po posluhu.

[Razstava] Nika Tomažič: Jaz, dekonstruirano

Kulturni inkubator

V razstavišču Kulturnega inkubatorja bo od 16. do 6. decembra 2023 na ogled razstava Jaz, dekonstruirano mlade umetnice Nike Tomažič. Nika Tomažič je glavna nagrajenka Poziva za najboljši študentski intermedijski umetniški projekt 28. Mednarodnega festivala računalniške umetnosti v letu 2022. Kot nagrado je umetnica dobila možnost samostojne razstave v letu 2023 v razstavišču Kulturnega inkubatorja na Koroški cesti v Mariboru.Odprtje razstave bo v četrtek, 16. novembra, ob 18. uri v Kulturnem inkubatorju.

Od hladnega juga Ognjene zemlje do hladnega severa Aljaske

Večnamenska dvorana

Za raziskovanje sveta si je Oliver Tič izbral hojo, zato so mu prijatelji nadeli vzdevek Oli Walker. Pohodniško raziskovanje je začel s hojo iz Lendave v Portorož (2014, 2015). Leta 2016 je prehodil Transamerico: v 185 dneh je prepešačil 6840 kilometrov dolgo pot iz mesta Astoria na zahodni do Yorktowna na vzhodni obali ZDA.

Coda za smeh – stand up z novimi facami

Maribor center / Vetrinjc - BarCoda (Vetrinjska ulica 30, Maribor)

Oder odstopamo novim facam in odpiramo vrata za vse. V Vetrinjcu se tudi smejimo. Tokrat tretjič in malce drugače. Oder odstopamo novim facam in odpiramo vrata za vse - vstop je prost, prispevki za motivacijo nastopajočih pa dobrodošli. Bratislav Ljoljić - Mladenič, ki svoj opis začne kot na zmenkarijah - simpatičen in visok 35 letnik. Kljub temu, da se opiše pod besedo "flegma", še do danes ni premagal strahu pred višino. Blaž Curk - Novopečeni brezposelni, ki je sam sebi najhujši sovražnik. Ambicije, lenoba in paranoja zavito v eno, z zdravim dotikom depresije. Jurij Kaluža - Najmlajši stendaper v državi, ki prihaja iz Polhovega Gradca. Stand up je vzljubil pri 10 in tako je šlo njegovo življenje samo še navzgor. Njegova specialiteta je imitacija znanih Slovencev. Aljaž Poredoš - Velik ljubitelj nogometa in humorja, še posebej črnega. Nobena tema zanj ni tabu, saj je mnenja, da se lahko iz vsake stvari nasmejimo, ker je življenje že tako ali tako preveč negativno naravnano, iz te negative pa nas lahko spravi le smeh.