Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Na Andragoškem zavodu Maribor – Ljudski univerzi usposabljamo že drugo skupino romskih deklet za digitalne kompetence

13. novembra, 2023 08:00 - 30. novembra, 2023 17:00

Na Andragoškem zavodu Maribor – Ljudski univerzi skupaj s petimi konzorcijskimi partnerji izvajamo projekt Digitalna vključenost romskih deklet in žensk Digit RoŽe. Cilj projekta je zagotoviti, da romska dekleta in ženske pridobijo potrebne digitalne kompetence, ki jim bodo koristile pri njihovem izobraževanju, zaposlovanju in aktivnem sodelovanju v sodobni družbi. Izvaja se na različnih lokacijah po Sloveniji kjer živi številčnejša romska skupnost.

Ob pomoči lokalnih javnih institucij, Mestne občine Maribor in nevladnih organizacij, ki delajo z romsko skupnostjo, smo uspeli v usposabljanje vključiti 20 romskih deklet. Prva skupina je z usposabljanjem že zaključila in si pridobila potrdila o pridobljenih kompetencah. Drugo usposabljanje še poteka na Osnovni šoli Janka Padežnika Maribor, kjer so k projektu pristopili z velikim interesom. V 22-urnem usposabljanju se udeleženke učijo osnov digitalnih veščin: od osnovne uporabe računalnika, iskanja informacij na spletu, uporabe orodij za spletno komunikacijo, do urejanja besedil in osnov programiranja. Posebno pozornost namenjajo varnosti na spletu in osnovam spletnega bontona. Pridobile bodo osnovna znanja, in veščine, ki jim bodo pomagale pri učinkoviti uporabi digitalnih tehnologij, izbiri karierne poti tudi v digitalnih poklicih. Nova znanja bodo spodbujala njihovo ustvarjalnost ter pripomogla k varnemu in odgovornemu ravnanju v digitalnem okolju.

Z razvijanjem digitalnih kompetenc prispevamo k ustvarjanju pogojev za izboljšanje socialne vključenosti pripadnikov romske skupnosti, prav tako pa prispevamo k njihovemu opolnomočenju, izboljšanju položaja in doseganja enakosti v družbi. Romska dekleta in ženske se na področju digitalnih veščin še vedno soočajo s številnimi težavami. Dostopnost do interneta in računalnika je pri mnogih slabša, na drugi strani pa je uporaba mobilnih telefonov zelo pogosta, četudi za učinkovito rabo pogosto nimajo ustreznih digitalnih spretnosti.
V celoten projekt na ravni vseh konzorcijskih partnerjev bo skupno vključenih 250 romskih deklet in žensk. Predvidenih je 25 usposabljanj. Projekt financira Ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Podrobnosti

Začetek:
13. novembra, 2023 08:00
Konec:
30. novembra, 2023 17:00
Kategoriji:
,