Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

PARTIZAN JOHN DENVIR

6. novembra, 2023 18:00 - 24. novembra, 2023 18:00

Ko slišimo za Stalag XVIII D, običajno najprej pomislimo na tragične usode sovjetskih vojnih ujetnikov, ki so bi prepeljani v to taborišče preprosto zato, da umrejo. Takoj za tem se verjetno spomnimo na največji pobeg zavezniških vojakov iz ujetništva, imenovan Vranov let. A v tem nekdanjem nemškem taborišču za vojne ujetnike pod Meljskim hribom se je pričenja tudi neverjetna zgodba Johna Denvira, novozelandskega desetnika, ki je konec leta 1941 od tam
pobegnil ter postal partizan in borec Šercerjeve brigade.

Med in po koncu vojne je prejel visoka vojaška odlikovanja Sovjetske izveze, Jugoslavije in Nove Zelandije, a Johnu Denvirju – Frenku, partizanu, ki se je boril proti fašizmu dobesedno na drugem koncu sveta, je največjo dragocenost predstavljal košček papirja, sporočilo njegovih nekdanjih soborcev iz slovenskih gozdov:

Dragi tovariš Frank. Vsi tvoji tovariši iz partizanske vojske ti pošiljamo iskrene pozdrave. Lepe pozdrave predvsem od Duleta in pomočnika mitraljezca Janeza. Piši nam!

Janez


Avtorja razstave: Rok Kajzer in Vid Kmetič

Organizator: Društvo Trafika

V sodelovanju z Vetrinjskim dvorom, Založbo Ciceron, ZZB NOB Slovenije, National Army museum Te Mata Toa New Zealand, Večerom, Muzejem novejše in sodobne zgodovine Slovenije ter Muzejem narodne osvoboditve Maribor.

Razstava bo na ogled od 6. – 24. novembra 2023


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Začetek:
6. novembra, 2023 18:00
Konec:
24. novembra, 2023 18:00
Kategoriji:
,

Organizator

Društvo Trafika