Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Nataša Grandovec in Martina Obid Mlakar: Urbana narava

21. julija 19:00 - 19. avgusta 17:00

Nataša Grandovec in Martina Obid Mlakar: Urbana narava
21. 7.–19. 8. 2023
artKIT

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Urbana narava oblikovalk Nataše Grandovec in Martine Obid Mlakar, ki bo v petek, 21. julija 2023, ob 19. uri v razstavišču artKIT.

VABILO (PDF)

Razstava sodobnega unikatnega nakita Urbana narava je večleten projekt, v katerem oblikovalki raziskujeta različne plasti sobivanja človeka in urbane narave v mestnem jedru in njegovi bližnji okolici. Avtorici z unikatnimi kosi nakita, narejenega iz srebra, zlata, lesa in poldragih kamnov, interpretirata sprehode po urbanih delih, mestnem zelenju in obmestnih znamenitostih, izpostavljata lokalne rastlinske posebnosti, med katerimi izstopa svetovno znana modra kavčina (stara trta).  Dotakneta se tudi mestne favne: ptičev na stolpu mestne hiše, čebel, ki živijo v urbanem okolju itd.

Razstavo spremlja video Aljoše Juharta, ki z detajli razkriva in prepleta nakit in naravo kot navdih zanj.

Nataša Grandovec se z nakitom skozi nakit pokloni mestu, v katerem živi in ustvarja. Stolp Mestne hiše tako postane obesek, Piramida dobi vijolični pridih, vinska trta ovije zapestje itd. Poudarja mestne znamenitosti, tudi tiste, ki včasih ostanejo očem skrite, vendar so neizmerno dragocene in pomembne za razvoj urbanega središča, urbane narave, brez katere bi bilo bivanje v mestih nevzdržno. Poudarja tudi pomembnost in hkrati krhkost ravnovesja med urbanim, favno in floro, ki bi morali biti znaten del vsakega mestnega središča.

https://nakit-april.eu/index.php  Martina Obid Mlakar raziskuje pomen dotika in dimenzije časa. V meditativnem sprehodu po drevoredu razmišlja o večnem ginku, ki pozna najstarejše zgodbe. Človek in mesto vstopata v razstavljeno zgodbo z dlanjo. Dlan predstavlja subtilno prisotnost različnih plasti sobivanja. Dlan, ki daje in prejema, se dotika človeka, sočloveka, se dotika narave – je kot neskončna sled, ki jo dotik pušča za njo. Oblikovalka poudarja, naj bo v tem sobivanju ravnotežje in naj bo dotik spoštljiv; tudi zato iz kovinske dlani raste travnik in letijo ptice. Ob tem spoznamo lepoto dotika in upanje v prihodnost.

https://www.martinaobid.com/

artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Odpiralni čas: od torka do petka od 15. do 19. ure, v soboto od 10. do 13. ure

Podrobnosti

Začetek:
21. julija 19:00
Konec:
19. avgusta 17:00
Kategoriji:
,
Spletna stran:
http://www.kibla.org/novice/novica/?no_cache=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=6254&tx_ttnews%5BbackPid%5D=1&cHash=f351ab9524

Organizator

KID Kibla

Leave a Comment