Loading Dogodki

« Vsi dogodki

 • Ta dogodek je minil.

Jazz ‘ma mlade 2022 // drugi petek

10. junija, 2022 15:00 - 23:00

Festival Jazz ‘ma mlade med 3. in 17. junijem 2022 šestič združuje ljubitelje jazz glasbe, umetnosti, vina in kulinarike. Mestu in širši publiki predstavlja mlade perspektivne umetnike ter z dogajanjem bogati Kulturno četrt Židovska, pomembno kulturno dediščino mesta Maribor.

V treh petkovih večerih bomo gostili mednarodne in lokalne jazz zasedbe obetavnih mladih glasbenikov iz 4 držav, ki nas bodo s svojo avtorsko glasbo popeljali v različne svetove jazza, manjkale pa ne bodo niti melodije pionirjev in ikon jazz glasbe. Predstavili se bodo: Dragon’s Fuel, RE.Chat, Magic Pond, Jakomini Jazz Trio, Toplinšek quartet in učenci Konservatorija za glasbo in balet Maribor.

Ob glasbenem programu bo v sodelovanju z okoliškimi galerijami in prizorišči: Sinagoga, Galerija Media Nox, Galerija DLUM, Fotogalerija Stolp in GT22 potekal bogat spremljevalni program z otvoritvami razstav in podaljšanim delovnim časom galerij, projekcijami na sinagogo in seveda z degustacijami lokalnih vin in lokalno ulično hrano, ki jo posebej za festival pripravljajo študenti VSGT Maribor.

Tudi letošnjo edicijo festivala bomo izpeljali ob pomoči prebivalk Židovske četrti – čebel, ki domujejo v bližnjem urbanem čebelnjaku na strehi GT22.


// GLAVNI ODER //

🐝 20.00 / Koncert Vokalno – inštrumentalna zasedba učencev nadstandardnega in jazz programa Konservatorija za glasbo in balet Maribor (SI)

🐝 21.00 / Koncert Magic Pond (SI) – Bathing Season feat. Toplinšek quartet (SI)

Magic Pond (SI)

Magic Pond igrajo avtorske stvaritve, ki se nagibajo k mešanici živega potovanja in pripovedništva. Pri skladbah se čuti pridih Funk, soul&R’n’B-ja, ki se zliva z živo interpretacijo Jazz-a in pop-a. Tokrat bodo na svojem koncertu 10.6. na Židovskem trgu obeležili tudi izzid svoje nove ga plošče Bathing Season. Album bo predstavljen preimierno, zato lahko obiskovalci festivala Jazz ‘ma mlade ob prijetni atmosferi pričakujejo posebno glasbeno praznovanje. Tekom programa bo znotraj zasedbe delujoč kvintet Toplinšek nekaj svojih avtorskih skladb priredil za Magic Pond.

Zasedba:

 • Klara Veteršek – flavta, vokal
 • Grega Skaza – saksofon
 • Janez Pincolič – fagot, vokal
 • Andrej Toplišek – trobenta
 • Matic Ašič – kitara
 • Matjaž Skaza – bobni, vokal
 • Janez Krevel –  bas, vokal

Več:

Toplinšek quartet (SI)

Toplinšek quartet je v začetku maja izdal svoj drugi album z naslovom Hometown Suite. Ta je nasledil ploščo, ki so jo glasbeniki pred nekaj leti posneli v Avstriji, medtem pa so čas izkoristili za gostovanja in stilski razvoj.  H glasbi pristopajo izjemno kreativno, njihovi avtorski izdelki pa venomer najdejo nove izzive, ki jih zasedba uspešno priključuje v svoj vedno bolj izdelan in prepoznaven zvok. Člani zasedbe Toplinšek Quartet so prav tako vsi člani zasedbe Magic pond, slednje pa na festivalu Jazz ‘ma mlade gostimo 10. junija 2022, ko bodo prvič predstavili svoj novi album Bathing Season. Ob tej priložnosti bodo Magic pond zaigrali tudi nekaj pesmi, ki so jih za to posebno priložnost priredili od svojih članov zasedbe Toplinšek Quartet.

Zasedba:

 • Andrej Toplinšek – trobenta
 • Grega Skaza – saksofon
 • Janez Krevel – kontrabas
 • Matjaž Skaza – bobni

Več:

Vokalno – inštrumentalna zasedba učencev nadstandardnega in jazz programa Konservatorija za glasbo in balet Maribor (SI)

Vokalno – inštrumentalna zasedba združuje pevce in inštumentaliste nadstandardnega in gimnazijskega jazz programa Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Mladi glasbeniki se bodo predstavili s skladbami širokega nabora standardov iz tujega in slovenskega jazzovsko-popularnega repertoarja.

Mentorji: Ana Bezjak, Maša But, Matjaž Dajčar, Robert Ožinger, Gregor Zver


// SPREMLJEVALNI PROGRAM //

🐝 18.00 / Otvoritev razstave Vabljeni mladi 2022, Avla GT22

🐝 19.00 / Otvoritev razstave Vale – Faces, Žan Valenčak, Židovski trg

🐝 19.00 / Podaljšan delovni čas galerij Kulturne četrti Židovska:

 • Galerija Media Nox: Steklo, razstava študentov ALUO Ljubljana (umetniška razstava)
 • Fotogalerija Stolp: Jože Suhadolnik, Cirkus (fotografska razstava) (do 20.00)
 • Galerija DLUM: Primavera, razstavljata Maruša Štibelj in Ana Janež (likovna razstava)
 • Sinagoga: Lady Bluetooth – Hedy Lamarr (dokumentarna razstava Judovskega muzeja Dunaj) 31.5.–28. 10. 2022 (do 22.00)
 • GT22 /
  • Ambasada Svetlane Makarovič – Irena Ocepek »La Reine Blonde/umišljanje originalov« (samostojna razstava ilustracij), BlackBox GT22,
  • Made in GT22 – 2.del (skupinska fotografska razstava),
  • Ulična galerija Židovska  /  #2 – 2022  /  Miha Horvat (samostojna razstava),
  • Vabljeni mladi 2022 (umetniška razstava)

vojna in mir plakat.png

Media Nox, razstava Steklo.jpg

1940_I Take This Woman_Foto Willinger, Laslo, 27690_Scan_JMW_RES2.jpg

Fotogalerija Stolp, razstava Cirkus.jpg

Žan Valenčak: Vale – Faces

razstava digitalnih ilustracij, arkadi ŽIdovskega trga in pajesen na Židovskem trgu

Po končanem študiju likovne pedagogike v Mariboru je začel več pozornost in ustvarjalnosti namenjati digitalni ilustraciji. V tem času je sodeloval z različnimi kreativci in umetniki v glasbeni industriji tako v Sloveniji kot po svetu, izdelaloval je  oblačila z lastnimi motivi in ponujal printe svojih del. Kmalu za tem ga je je pot ponesla v svet tetoviranja. Danes tetovira in ustvarja kot član kolektiva v studiu Marked.

Na razstavi se predstavlja z digitalnimi deli zadnjih nekaj let, predstavljen pa je tudi manjši izbor lastnih flash motivov, kateri so bili ali pa bodo na voljo za tetoviranje.

AVLA GT22: Vabljeni mladi 2022 

Razstava umetnikov mlajše generacije (10. 6. 2022)

Razstava Vabljeni mladi je tradicionalna, letos 21. razstava, ki jo vsakoletno organizira Društvo likovnih umetnikov Maribor. Na njej se predstavljajo mladi, večinoma še neuveljavljeni, a perspektivni umetniki, ki jih je na podlagi njihovih prijavljenih del na natečaj izbrala strokovna komisija. Ta najboljšim med prijavljenimi ustvarjalci vsako leto podeli tudi nagrado in listine Primavera, ki izbranim prinese samostojno razstavo Primavera v Galeriji DLUM – v prihodnjem koledarskem letu. Nagrada podpira talent, ustvarjalnost in drznost sporočanja.

Razstavljajo: Lara Ališić, Miha Erič, Klavdija Jeršinovec, Petja Kolenko, Karolina Radotić, Svitlana Ryabishchuk, Dominik Štibernik, Tajda Stiplovšek-Jug, Arijel Štrukelj, Manca Žitnik.

Kuratorica: Kristina Prah

FOTOGALERIJA STOLP: Jože Suhadolnik: Cirkus

fotografska razstava (25. 5.–25. 6. 2022)

Jože Suhadolnik je bil rojen sredi šestdesetih let v Ljubljani. Pri šestnajstih letih je začel redno sodelovati z agencijo Tanjug, presedlal na Mladino, pa na Dnevnik, nazaj na Mladino, soustanovil fotoagencijo Bobo in istočasno začel sodelovati z agencijo Associated Press. Leta 1999 je prestopil k Delu Revijam, leta 2005 delal kot prodajalec v podjetju Fotoformat od leta 2006 do 2011 služboval kot urednik fotografije na Delu od leta 2011 naprej pa dela kot fotograf pri Delu.

Sodeloval je na preko 200 skupinskih ter 46 samostojnih razstavah. Pri različnih založbah in galerijah je izdal knjige/zine/katalogi: Portreti (Lala,Ljubljana),Cirkus in Balkan Pank Akina (London), Balkan pank II Goga (Novo Mesto), Album (Galerija Jakopič,Ljubljana) 35 let (Galerija Vžigalica,Ljubljana). Je dobitnik nagrad Zlato pero za najboljši koledar (Art director club, New York 1997) Zlata ptica 1996 ter nagrade uredništva časopisa Delo za najboljšo fotografijo leta 2020.

Serija vzbuja reminiscence na klasično obliko fotoeseja, kot so jih v svojih zlatih časih v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja do zatona v začetku sedemdesetih let poznali svetovni ilustrirani časopisi (Life, Look, Picture Post, Berliner Illustrierte Zeitung in VU). Fotoesej v slovenskem medijskem prostoru pravzaprav nikoli ni imel svojega pravega mesta, kljub temu pa je nekaterim uspelo vzpostaviti legitimno mesto fotografije znotraj dnevnega tiska ter drugih časopisov in revij. Danes, ko so časi še slabši, se fotografija in z njo fotoreporter morda bolj kot kadarkoli prej borita za svojo pravico do obstoja v časopisu; kljub temu pa je Jožetu Suhadolniku uspelo poseči dlje, saj je fotografije s časopisne strani preselil v galerijo, zin, fotomonografijo, kjer je njegova fotografija postala muzejski ali umetniški objekt.

SINAGOGA MARIBOR: Lady Bluetooth – Hedy Lamarr

dokumentarna razstava Judovskega muzeja Dunaj, Sinagoga Maribor (31. 5.–28. 10. 2022)

GostujočA razstave Judovskega muzeja Dunaj o eni najlepših in najbolj občudovanih igralk zlate dobe Hollywooda – Hedy Lamarr. Slavna igralka, sicer rojena Dunajčanka judovskega rodu, je bila javnosti znana tudi po mnogih škandalih v zasebnem življenju, le redkokdo pa je vedel, da je bila tudi izjemna izumiteljica. Med drugim je s skladateljem Georgeem Antheilom zasnovala sistem frekvenčnega skoka, ki je tehnični predhodnik današnjih brezžičnih tehnologij. Razstava ponuja obiskovalcem vpogled v življenje in delo izjemne Hedy Lamarr.

Ambasada Svetlane Makarovič – Irena Ocepek »La Reine Blonde/umišljanje originalov« 

samostojna razstava ilustracij, BlackBox GT22

Made in GT22 – 2.del

skupinska fotografska razstava, stopnišče GT22

Avtorji_ce: Tadej Vindiš, Janez Kocbek, Kukla + Dominik Mahnič, Toni Soprano Meneglejte, Janez Klenovšek, Miha Sagadin, Tadej Vaukman, Ajda Primožič, Rene Puhar + Jaša Lorenčič + Boštjan Eržen, Aphra Tesla, Miha Sagadin + Monika Pocrnjić, Miha Horvat

Ulična galerija Židovska  /  #2 – 2022  /  Miha Horvat 

samostojna razstava – kuratorji 003 + Boštjan Čadež – Fšk, Ulična galerija Maribor


 


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
10. junija, 2022
Čas:
15:00 - 23:00
Kategorije:
, , , , ,

Prizorišče

Židovski trg