V čem je point PowerPoint-a?*


 

Nemalo sem bila presenečena, ko sem ugotovila, da kratica PPT ni tako poznana, ko sem si morda mislila. Kako da ne? Med poplavo kratic, ki jih dandanes uporabljamo. Ob vseh teh LOL-ih, BRB-jih, OMG-jih bi pa res pričakovala, da PPT ne bo taka neznaka. Ampak je. Bi še lahko razumela, če bi se o tem pogovarjala s starejšo populacijo in ne s pripadniki generacije Y. 

Kaj torej je kratica PPT? 

Stric Google v svojem prvem zadetku zapiše, da je PPT kratica za PowerPoint, Microsoftov program za predstavitve. Gre torej za format datoteke za pripravo predstavitev. Naj omenim še, da je Google našel približno 21.000 zadetkov, ki se navezujejo na kratico ppt. Vendar je tudi stric Google najprej pomislil na Microsoftov program. Enako kot če bi za Wordove dokumente uporabljali kratico doc namesto Word. Ali pa xls namesto Excel. Lahko bi, a se ni »prijelo«. Ok. Zdaj predvidevam, da smo si na jasnem, kaj je ppt. 

Zakaj se mi zdi samoumevno, da bi vsaj moji vrstniki morali poznati to kratico? Ker sem prepričana, da so se najmanj enkrat v življenju že srečali z njo. Seveda je takoj vsem jasno, ko povem, kaj kratica dejansko pomeni. Da gre za PowerPoint predstavitev. Moji kolegi s faksa bi zagotovo vedeli o čem govorim. Ker toliko ppt-jev, kot smo jih morali mi pripraviti v času študija, ne vem, če jih bomo še kdaj. In tudi na faksu so profesorji često uporabljali kratico ppt in nam je bilo vsem kristalno jasno, kaj mislijo s tem. 

Verjetno je od fakultete do fakultete odvisno, ali so študenti delali takšne predstavitve ali ne. Ekonomisti zagotovo prednjačimo v tem. Za 90 odstotkov predmetov na faksu sem morala poleg seminarske naloge pripraviti še predstavitev. Pozor! Ppt predstavitev. Ne samo ppt. Tudi za zagovor diplome. 

Včasih sem jih prav sanjala. Črke ppt namreč. In to v vseh tistih različnih pisavah, ki jih program omogoča. Če dodam še barve in predloge, sem pa itak zmagala. Ne rečem, da ppt-ji niso uporabni. Seveda, če jih znaš pravilno uporabljati. Toda pri pisanju teh predstavitev obstaja kup pravil. Napisanih in nenapisanih. Ves čas moraš misliti na občinstvo oz. gledati na predstavitev skozi njihove oči. Cela znanost. V tem je point PowerPoint-a. Kratko in jedrnato. Kot ppt. 

Ja. Ves čas pišem ppt. Tudi ko razmišljam, mislim na ppt in skoraj nikoli na PowerPoint predstavitev. To se tak’ čudno sliši. Pa dolgo je. Če že ravno živim v dobi kratic, si bom pa tudi jaz dovolila kakšno uporabiti. Seveda ppt oz. PowerPoint predstavitev ni edini program za pripravo predstavitev. V zadnjem času se klasičnim ppt-jem ob bok postavlja Prezi. In ne. Prezi ni nobena kratica. Je ime programa, ki pri pripravljanju prestavitve dopušča še več domišljije in igre. Morda to pomeni konec kratice ppt. 

Naj odloči generacija Z.