Javni zavodi

Narodni dom Maribor

Kneza Koclja 9
2000 Maribor
Slovenija

(02) 229 40 00

nd@nd-mb.si


Spletna stran

Facebook

InstagramBogatimo kulturni utrip Maribora

Smo prireditveni center za vse starosti in za vse okuse. Naši programi so namenjeni otrokom, mladostnikom in odraslim, ljubiteljem vseh vrst glasbe od klasične do rocka in jazza, privržencem žlahtne komedije, gledaliških predstav, poznavalcem sodobnih uprizoritvenih umetnosti, malim radovednežem in ustvarjalcem ter obiskovalcem prireditev vizualnih umetnosti.

Javni zavod Narodni dom Maribor je bil ustanovljen septembra 1992. Z delom smo začeli sprva kar v poslopju zgodovinske mestne hiše Rotovž na Glavnem trgu. Prav na slovenski kulturni praznik 8. februarja 1993 se je zavod preselil v poslopje Narodnega doma. Dogodek je imel tudi simboličen pomen, saj je bil Narodni dom v začetku 20. stoletja sedež kulturnega in narodnostnega preporoda slovenstva v Mariboru.

V prvem letu delovanja je 8 zaposlenih z zunanjimi sodelavci organiziralo 279 prireditev, ki jih je obiskalo več kot 243.000 obiskovalcev. Že leta 2001 je bilo teh prireditev več kot 1.100, obiskovalcev pa več kot 630.000, kar priča o ambicioznem programu dejavnosti, ki je dodobra ogrel kulturno in zabavno prireditveno sceno v mestu. V prvih desetih letih delovanja so imele prireditve Kulturno prireditvenega centra Narodni dom Maribor že 4,5 milijona obiskovalcev.

V zadnjih petih letih v povprečju naštejemo več kot 1.600 dogodkov letno , ki jih obišče preko 700.000 obiskovalcev, s čimer je skupno število prireditev preseglo število 24.000, število obiskovalcev od ustanovitve do danes pa se je povzpelo že preko 12,5 milijonov!

Kulturno-prireditveni center Narodni dom Maribor ima 37 redno zaposlenih delavcev in delavk ter približno 10 stalnih zunanjih sodelavcev – producentov in ostalih sodelavcev, večino v okviru Festivala Lent. Poleg njih stalna ekipa dvajsetih študentov skrbi, da se naši obiskovalci počutijo dobrodošle na naših prireditvah. 

Na leto organiziramo okoli 1.900 dogodkov (podatek iz leta 2014) – po njihovem številu smo drugi največji kulturni organizator v Sloveniji. Slabe tri četrtine teh prireditev se odvije v času Festivala Lent.

Festival Lent – festival festivalov, ki ga organiziramo od leta 1993, je največji multikulturni mednarodni festival na prostem v jugovzhodni Evropi. Konec junija in v začetku julija že več kot 20 let na svoja številna prizorišča privabi več kot pol milijona obiskovalcev, zaradi česar je najbolj prepoznaven kulturni dogodek v Sloveniji, ki ga je vsaj enkrat obiskal že vsak četrti Slovenec. Ob reki Dravi , po mestnih ulicah, trgih, v parku in v mestnem jedru se na številnih odrih festivala zvrsti žanrsko pisana, vendar usklajena paleta različnih prireditev – operne in baletne, gledališke in plesne predstave, jazzovski koncerti, koncerti klasične glasbe, glasba sveta, kantavtorski koncerti, koncerti šansonov in etno glasbe, folklorni večeri, predstave festivala uličnega gledališča, prireditve in dejavnosti za otroke ter športni izzivi.

V pestrem in raznolikem festivalskem dogajanju se odvija več festivalskih sklopov, ki so po obsegu in kakovosti programa samostojni festivali znotraj Festivala Lent: mednarodni folklorni festival Folkart, festival uličnega gledališča Ana Desetnica, festival Jazzlent in festival ulične prehrane Sladolent. Mednarodni folklorni festival Folkart, iz katerega se je razvil Festival Lent, je edini tovrstni festival v Sloveniji, ki ustreza merilom svetovne nevladne organizacije CIOFF® in je po njihovih ocenah eden najbolje organiziranih in kakovostnih v Evropi ter v svetu. Dodatno pa že itak pestro festivalsko dogajanje bogati program za otroke in mladino Art kamp, ki se odvija v mestnem parku.

Pod našo streho svojo uspešno pot nadaljujejo tudi najpomembnejši programi kulturnega življenja v mestu, med njimi Koncertna poslovalnica, s pričetkom delovanja leta 1946 tudi najstarejša tovrstna poslovalnica na področju nekdanje skupne države, in Glasbena mladina, ki deluje za mlade ter z njimi sodeluje vse od leta 1965. Programe vseskozi izboljšujemo, preoblikujemo, posodabljamo, jih širimo in se povezujemo. Tako smo v letu 2013 postali skrbniki naziva Evropska prestolnica kulture 2012, pridobili nove prostore (in vsebine) Vetrinjskega dvora, leta 2014 pa smo se ponovno povezali s Festivalom Maribor.

Kulturno-prireditveni center Narodni dom Maribor ima 37 redno zaposlenih delavcev in delavk ter približno 10 stalnih zunanjih sodelavcev – producentov ter ostalih sodelavcev, večino v okviru Festivala Lent. Poleg njih stalna ekipa dvajsetih študentov skrbi, da se naši dragi obiskovalci počutijo dobrodošle na naših prireditvah.

Dogodki