Kultura in družba

Društvo za razvoj filmske kulture

Jurčičeva 4,
2000 Maribor

Rene Puhar

040 576 042

rene@enimation.si


Spletna stran

FacebookDruštvo za razvoj filmske kulture

Društvo za razvoj filmske kulture od ustanovitve naprej deluje v prepričanju, da Maribor potrebuje kvaliteten in kontinuiran filmski program – da je potrebno ta program teoretsko nadgrajevati, z vzgojno-izobraževalnimi projekti pa ustvarjati novo publiko. Ljubitelji sedme umetnosti se moramo povezovati in tako združeni razvijati filmsko kulturo ter opozarjati na nezavidljiv odnos do te zvrsti umetnosti v mestu Maribor in širše.Ob ustanovitvi oktobra 2004 je društvo odprlo Drugačni kino – kino Štuk (kasneje preimenovan v Kino Klub), skoraj sočasno z nastankom društva pa smo začeli na radiu MARŠ urejati oddajo o filmski kulturi Filmsko vrtoglavo.

V sezoni 2005/06 je društvo redno dejavnost preselilo na Mali oder Narodnega doma, sočasno smo začeli sodelovati tudi s osnovnimi in srednjimi šolami iz Maribora in Ptuja. V okviru projekta Kino Klub se je v letu 2008 vzpostavil kontinuiran program v Kinu Udarnik z nazivom Petki v mestnem kinu; ob tem smo začeli tudi z aktivno pobudo za oživitev tega kina.Trenutno se društvo ukvarja s projekti, ki vsak na svojem področju zapolnujejo manko avdiovizualne pestrosti na tem področju.

Leta 2011, med 16. in 18. decembrom, se je tako v Mariboru prvič odvil festival animiranega filma Animateka, ki v Ljubljani živi že vrsto let; v sklopu festivala so bili predstavljeni tudi kratki animirani filmi nastali na delavnici Premakni!, ki jo društvo organizira od leta 2006 naprej. Želimo izpostaviti tudi nov projekt Podoba-Glasba: videospoti na velikem platnu, ki vsak drug petek obišče Kino Udarnik.Člani društva vas po tej uvodni predstavitvi vabimo, da se razgledate po spletni strani in podrobneje seznanite s tem kar počnemo. Odprtost je osnovno vodilo društva, zato v primeru kakršnihkoli vprašanj, možnih sodelovanj, novih idej in rešitev, ne odlašajte z uporabo enega od kontaktov. Zadnji stavek tega očarljivega uvodnega nagovora pa naj ne bo čisto nič posebnega.

Dogodki