Soba pobega, soba spoznavanja

 

Turnerjeva 17. Za Kaosom & Trustom. Verjetno zajetno število mimoidočih Mariborčanov ne ve, da je v tej stavbi domišljen, sestavljen, zgrajen popolnoma svoj, drugi svet. Taki, v katerega se prostovoljno zapreš za eno uro, ne moreš pa kar prostovoljno oditi. Ne. Poiskati moraš namige, jih povezati, sestaviti. Seveda… razmisliti. To je Roomaze – escape room ali soba pobega.

Sama ideja sploh ni tako nova. A-a. Že dolgo obstajajo računalniške igrice takšnih lastnosti. Sam sem se v njih, kot otrok, večkrat preizkusil, vendar me kaj posebej niso pritegnile. To, v živo, pa je drugače. Čisto. In to dobro drugače. Kaj dobro. Odlično.

Sprva seveda nisem vedel, kaj naj pričakujem. Če bo pretežko, prelahko, dolgočasno, razburljivo. Karkoli. Nisem vedel. Zato tudi nisem imel nobenih pričakovanj. Prišli smo torej tja, v Roomaze, njihovo recepcijo ali karkoli to je, naša skupina, kjer so nam predstavili pravila igre. Dobili smo en walkie-talkie, ki je namenjen komuniciranju, kadar se res zatakne, svoje stvari zaklenili v priročne garderobne omarice ter se prestavili v sobo hostla. Še nekaj napotkov in klik. Vrata so se zaklenila. To je to. Kaj pa zdaj? Imamo eno uro časa, da pridemo iz sobe z enimi vrati, ki so se pred nami zaklenila. Ja nič, sprehajali smo se po tej majhni sobici. Dotikal sem se vsega, kar mi je prišlo pod roke. Seveda je zdaj totalno brezveze vam, bralcem, predstaviti rešitev. Tudi kakšnih detajlov ne bom omenjal, ker so lahko ključni pri vašem igranju te igre. Povem pa lahko, da je soba polna presenečenj. Da niti ne gre za eno samo sobo. Ups. In da je nam uspelo.Vsekakor je to dogodivščina, ki bi jo priporočal vsem. Logika, razmislek, zdrava kmečka pamet. Vse to bo med pobegom potrebno. Vse to se bo tudi razvilo. To je odličen doživljaj tako za posameznika kot za skupino ljudi. Za skupino z znanimi ali malo manj znanimi ljudmi. Ker se v tej eni uri lahko z nekom spoznaš bolje, kot pa v osmih urah v šolskih klopeh ali za delovnim pultom.

Mi smo kasneje šli še v drugo sobo, Casino, ki je ponudila še več presenečenj. Skupaj smo bili torej dve uri. Kar nam ni bilo preveč. Kasneje smo se pogovarjali, da bi lahko šli v še eno. Komot. Ker je bilo res dobro. In kmalu bodo zgradili še eno pobeg-sobo, na foro grozljivke.

Absolutno priporočam vsem. Tudi tistim, ki mislite, da niste za to. Cenovno res ni najbolj ugodno, vendar se splača. Sigurno. Če se želite s prijatelji zabavat je to vrhunska ideja. Namesto nekega skupinskega obiska kina, nakupa karte, pokovke, pijače itd., še raje nekaj pristavite zraven,ter obiščite Roomaze.