EVROPSKI DNEVI JUDOVSKE KULTURE 2021: DIALOG

Sinagoga Maribor 4 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

V sklopu mednarodnega praznovanja evropskih dnevov judovske kulture bomo za obiskovalce pripravili različne aktivnosti, posvečene osrednji temi letošnjega projekta – dialogu. Z evropskimi dnevi judovske kulture si organizatorji širom po Evropi prizadevamo javnost ozaveščati o raznovrstnosti judovske kulture in dediščine ter pomenu njunega ohranjanja.

RAZSTAVA: ROMAN ERICH PETSCHE IN NJEGOVA KOČEVSKA

Sinagoga Maribor 4 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Na razstavi v Sinagogi Maribor predstavljamo Romana Ericha Petscheta kot umetnika in človeka z veliko začetnico.
Roman Erich Petsche se je rodil leta 1907 v Kočevju v družini kočevskih Nemcev. Po prvi svetovni vojni se je družina izselila v Avstrijo. Petsche je na dunajski Akademiji upodabljajočih umetnosti pridobil naziv »magister artium«, pozneje je vrsto let poučeval umetnostno in tehnično vzgojo. Leta 1944 je bil kot vojak Wehrmachta nameščen v Novem Sadu, tam pa se je odvila ena najpomembnejših zgodb njegovega življenja: pred holokavstom je rešil judovski deklici Evo in Miro Tibor, za to pogumno dejanje pa mu je Yad Vashem leta 1982 podelil priznanje pravičnika med narodi.
Razstavljena likovna dela so iz zbirk graškega združenja Gottscheer Gedenkstätte in Pokrajinskega muzeja Kočevje. Na virtualnem odprtju je umetnika in njegovo delo predstavil pobudnik razstave Mihael Petrovič ml., gledalce pa je nagovorila tudi Vesna Jerbič Perko, direktorica Pokrajinskega muzeja Kočevje. Poseben gost odprtja je bil Vladimir Todorović, predstavnik nevladne organizacije Danubius in Judovske skupnosti Novi Sad.
Pripravo gostujoče razstave, ki bo v Sinagogi Maribor na ogled do 31. avgusta 2021, sta podprla Mestna občina Maribor in Veleposlaništvo Države Izrael.

MEDNARODNI MUZEJSKI DAN V SINAGOGI MARIBOR

Sinagoga Maribor 4 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Ob mednarodnem muzejskem dnevu našim obiskovalcem tradicionalno omogočamo brezplačen ogled nekdanje sinagoge in aktualnih razstav v njej.

BOGDAN BORČIĆ: IN PRINCIPIO ERAT DACHAU

Sinagoga Maribor 4 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Virtualno odprtje likovne razstave
Eden najpomembnejših slovenskih likovnih ustvarjalcev na področju slikarstva in grafike Bogdan Borčić je leta 2014 po naročilu Muzeja spominskega obeležja Koncentracijskega taborišča Dachau izdelal grafično mapo In principio erat Dachau.
Vljudno vas vabimo na virtualno odprtje razstave Bogdana Borčića z naslovom In principio erat Dachau. Virtualno odprtje bo v četrtek, 28. januarja 2021, ob 18. uri. Spremljali ga boste lahko tukaj in na naši Facebook strani.
In principio erat Dachau je Bogdan Boričić ustvaril kot serijo osmih grafik v sedmih odtisih. Na tokratni razstavi v Sinagogi Maribor predstavljamo celotno grafično mapo, ki jo hranijo v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića v Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki. Ob grafikah je razstavljenih tudi nekaj avtorjevih pripravljalnih risb za omenjene grafike in risba »Dachau« iz leta 1993.
Umetnika in njegovo delo bosta predstavila Kristina T. Simončič, kustosinja Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, ter likovni kritik in kustos Mario Berdič Codella, ki je bil obenem pobudnik organizacije gostovanja razstave Borčićevih del v Sinagogi Maribor. Na virtualnem odprtju bo gledalce nagovoril tudi Boris Hajdinjak, direktor Sinagoge Maribor.
Dogodek organiziramo v sklopu projekta Šoa – spominjajmo se 2021, ki sta ga podprla Mestna občina Maribor in Veleposlaništvo Države Izrael.

ŠOA – SPOMINJAJMO SE 2020

Sinagoga Maribor 4 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

ŠOA – SPOMINJAJMO SE 2020
PRIREDITVE OB MEDNARODNEM DNEVU SPOMINA NA ŽRTVE HOLOKAVSTA
14. JANUAR - 12. FEBRUAR 2020
Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, 27. januar, v Sloveniji zaznamujemo z vsakoletnim projektom Šoa – spominjajmo se. V okviru projekta, v katerega se vključujejo številne kulturne, muzejske, raziskovalne in izobraževalne ustanove, pripravljamo razstave, znanstvena srečanja in različne kulturne dogodke.
Holokavst je bil eden najhujših zločinov zoper človeštvo. V njem je življenje izgubilo okoli 6 milijonov Judov, žrtve nacističnega preganjanja pa so bili tudi Romi, pripadniki slovanskih narodov, politični zaporniki, vojni ujetniki, Jehovove priče, homoseksualci, telesno in umsko prizadeti ljudje ter drugi za nacistični režim nesprejemljivi posamezniki.
Holokavst ne predstavlja zgolj poskusa uničenja celotnega judovskega pa tudi romskega naroda, pač pa je sinonim za popolno razčlovečenje, za industrializiran proces preračunljive morije bodisi z zaplinjanjem in streljanjem bodisi z izstradanjem in izčrpavanjem z delom do smrti. Je izraz končne stopnje antisemitizma in tako vzorčni primer, do kakšnih skrajnih razsežnosti vodi sovraštvo, ki se postopoma razrašča in zajeda v vse pore družbe. Je tudi opomin na moralni zlom človeštva, zato z ohranjanjem zgodovinskega spomina na žrtve holokavsta, porajmosa, nacističnega preganjanja in genocidov sploh opozarjamo tudi na nastavke in pojave sovraštva in nestrpnosti, ki vodijo do zločinov zoper človeštvo
Program
Častni pokrovitelj projekta Šoa – spominjajmo se 2020 je minister za kulturo Republike Slovenije mag. ZORAN POZNIČ.
Organizatorji: Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor; Center urbane kulture Kino Šiška, Ljubljana; Dolenjski muzej Novo mesto; Društvo študentov zgodovine Maribor – ISHA Maribor; Dvojezična osnovna šola I Lendava; Festival Hiša strpnosti, Ljubljana; Fotoklub Maribor; Galerija-muzej Lendava, Sinagoga Lendava – Slovenski muzej holokavsta; Gimnazija Brežice; Gimnazija Koper; Gimnazija Nova Gorica; Gimnazija Poljane, Ljubljana; Goethe-Institut Ljubljana; Hotel Mitra, Ptuj; Judovski kulturni center Ljubljana; Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec; Kulturni dom Krško, Mestni muzej Krško; Kulturno društvo Člen 7 za avstrijsko Štajersko, Pavlova hiša, Potrna; Kulturno društvo Lendava; Mariborska knjižnica, Knjižnica Janka Glazerja Ruše; Mini teater, Ljubljana; Muzej novejše zgodovine Celje; Muzej novejše zgodovine Slovenije, Ljubljana; Občina Lendava; Občina Ruše; OŠ Bičevje, Ljubljana; OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača; OŠ Draga Kobala Maribor; OŠ Fram; OŠ Jakobski Dol; OŠ Janka Glazerja Ruše; OŠ Kungota; OŠ Ljubečna; Osnovna šola Kapela; OŠ Miklavž na Dravskem polju; OŠ Miška Kranjca Ljubljana; OŠ 8 talcev Logatec; OŠ Oskarja Kovačiča, Ljubljana; OŠ Pesnica; OŠ Preserje; OŠ Starše; OŠ Šmartno pod Šmartno goro; Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran; Pomurski muzej Murska Sobota; Posavski muzej Brežice; Prva gimnazija Maribor; RTV Slovenija; Srednja ekonomsko-poslovna šola Koper; Srednja šola za oblikovanje Maribor; Srednja zdravstvena in kemijska šola Novo mesto; Škofijska gimnazija Vipava; Tosch.TV; III. gimnazija Maribor; Univerzitetna knjižnica Maribor; Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani; Založba Pivec; Združenje EPEKA, Maribor; ZRC SAZU; Zveza borcev za vrednote NOB Ruše; Zveza kulturnih društev Lendava; Zveza združenj borcev za vrednote NOB, Koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja – TO Auschwitz.
Koordinator projekta: Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor
Posamezne prireditve, ki so del projekta Šoa – spominjajmo se 2020, so podprli: Adria Mobil, Novo mesto; Erasmus+; Evropski socialni sklad; Kino Bežigrad; družina Kreft; Mestna občina Ljubljana; Mestna občina Maribor; Mestna občina Murska Sobota; Mestna občina Novo mesto; Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS; Ministrstvo za javno upravo RS; Ministrstvo za kulturo RS; Ministrstvo za zunanje zadeve RS; Občina Lendava; gospa Marie Ann Prelog; Revoz, Novo mesto; Veleposlaništvo Države Izrael; Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani.
Organizatorji prireditev si pridržujemo pravico do spremembe programa. Obiskovalce prosimo, da spremljajo tudi aktualne objave na spletnih straneh posameznih organizatorjev.

OD KAJFE DO JUDE BEN HURA

Sinagoga Maribor 4 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Prijazno vas vabimo na predavanje doc. dr. Aleša Mavra
OD KAJFE DO JUDE BEN HURA: JUDJE V ANTIKI NA FILMSKEM PLATNU

Predavanje bo v četrtek, 22. novembra 2018,
ob 18. uri v Sinagogi Maribor na Židovski ulici 4.
Vstop prost!

"Za zgodovino Judov v antiki so od prihoda Aleksandra Velikega na Bližnji vzhod do cesarja Justinijana značilni številni preobrati. Toda za filmske ustvarjalce je bila daleč najzanimivejša usoda judovskega ljudstva v 1. stoletju po Kr. Za to je po eni strani zaslužno zanimanje za Jezusa in okolje, v katerem je živel in deloval, po drugi strani pa navdušenje nad judovskim uporom proti Rimljanom v tretji četrtini stoletja.

Tako se je judovske antične preteklosti dotaknil skoraj vsak filmski ali televizijski prikaz Jezusovega življenja. Posebno mesto ob tem pripada priredbam za veliko platno pripovedi o judovskem aristokratu Judi Ben Huru, v katerih služi Jezusova zgodba zgolj za kuliso. Po drugi strani je najbolj znan prikaz judovskega upora nadaljevanka o obleganju Masade.

V predavanju se bom po kratkem zgodovinskem uvodu, v katerem bo poudarek na judovski zgodovini v 1. stoletju pr. Kr. in 1. stoletju po Kr., na hitro sprehodil skozi značilne filmske upodobitve tega dela preteklosti. Spregovoril bom o spremenljivi filmski usodi najznačilnejših zgodovinskih oseb, kot so Poncij Pilat, Herod Antipa, Kajfa in navsezadnje Jezus, in se dotaknil vsebinskih poudarkov skozi čas. Ne bom se izognil niti zapletenemu vprašanju, kakšen je bil pogled avtorjev filmov na pojav judovstva kot takega. Ravno tako bo prišel na vrsto razmislek o razumevanju rimsko-judovskega odnosa, zlasti v najnovejših izdelkih. Resnim filmskim oživitvam sveta novozaveznega judovstva bom dodal tudi kakšno parodijo, vsaj Brianovo življenje."

Aleš Maver je docent za zgodovino starega veka in lektor za latinščino na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru ter profesor latinščine in teologije pri katedri za zgodovino Cerkve in patrologijo na Teološki fakulteti. Njegov opus obsega preko dvesto samostojnih del, prevodov in znanstvenih člankov. Dejaven je tudi kot prevajalec, pisec člankov in kolumnist časopisa Dnevnik ter politični komentator portala Planet Siol.net. Je odgovorni urednik revije Tretji dan ter odgovorni urednik in kolumnist spletnega magazina Časnik.

OD PUŠČAVE DO MIZE

Sinagoga Maribor 4 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Razstava Biblične arheološke zbirke Teološke knjižnice Maribor ob 50. obletnici Teološke fakultete Univerze v Ljubljani, Enote v Mariboru
Biblična arheološka zbirka predmetov Teološke knjižnice Maribor je edinstvena zbirka v Sloveniji. V zbirki prevladujejo lončenina in predmeti, povezani z vsakdanjim življenjem in prehranjevanjem, zato se z razstavo izbranih predmetov iz te zbirke podajamo na sprehod »Od puščave do mize«: puščava v naslovu predstavlja nomadski način življenja (prehranjevanja) Izraelcev, miza pa način življenja v civilizaciji (stalni naselitvi).
Organizatorja razstave sta Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani, Enota v Mariboru. Pripravo razstave sta finančno podprla Mestna občina Maribor in Veleposlaništvo Države Izrael.