BRANJE ZA ŽIVLJENJE Z JANIJEM PRGIĆEM

Salon uporabnih umetnosti 1 Glavni trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Knjige radi ločujemo na tiste, ki so namenjene mladim, in one, ki nagovarjajo odrasle. Kaj pa, če je knjiga namenjena vsem? V goste prihaja mag. Jani Prgić, ki bo predstavil svojo knjigo Tanka črta odgovornosti. O tem, ali je odgovornost osebnostna lastnost ali vedenjski proces in kako naj starši usmerjajo otroke k prevzemanju odgovornosti tudi s pomočjo branja, se bo z njim pogovarjala dr. Sabina Fras Popović.

PRAVLJIČNI VEČER ZA ODRASLE

Salon uporabnih umetnosti 1 Glavni trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Štirinajst pripovedovalcev iz sedmih slovenskih knjižnic bo s svojimi zgodbami obeležilo jubilejno deseto sezono Pravljičnih večerov za odrasle.
Prireditev je brezplačna.

Vabljeni!

OKROGLA MIZA: ALI BOMO ODRASTLI ALI PA NAS NE BO

Salon uporabnih umetnosti 1 Glavni trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Naša družba je obsedena z rastjo. Ekonomska rast, finančna rast, rast BDP, rast dobičkov, več lastnine, več udobja, več avtomobila, več vsega. Toda tudi če bi bili naši materialni viri neomejeni, bi se morali resno vprašati, kakšen smisel ima cilj nenehne rasti v naših življenjih. Izkušnje kažejo, da nas imetje osrečuje kvečjemu kratkotrajno, da imamo na voljo le en planet in da zanj slabo skrbimo. Pa tudi, da trenutki največje sreče nimajo nobenega opravka z gospodarsko rastjo ali imetjem.

Na okrogli mizi se bomo z gosti večera vprašali, kakšne so alternative pojmovanju ekonomske rasti kot večinsko razumljene edine pozitivne smeri razvoja družbe. Kako dolgo se še lahko slepimo in kdaj iz slepe ulice, v katero smo nedvomno že zašli, ne bo več povratka? Ena od poti je odrast, sprejemanje dejstva, da tudi nižanje gospodarske rasti in potrošnje - ali odrast - sploh ni nujno negativna smer razvoja. Vprašali pa se bomo tudi, kako odrast sprejeti. Tako individualno kot družbeno.

Najprej bodo svoje poglede na ODRAST predstavili gostje večera:
- dr. Dušan PLUT, geograf, ekolog in zgodovinar
- Lidija ŽIVČIČ, Društvo FOCUS
- ddr. Matjaž MULEJ, ekonomist (teorija sistemov in inovacij)
- Luka MESEC, Levica,

sledila bo razprava.

Moderator: dr. Danijel Rebolj

Organizator: lokalni odbor Levica Maribor

*Prost vstop

PODPRI PARADO

Salon uporabnih umetnosti 1 Glavni trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

29. 6. 2019 je datum, ko se bomo zapisale_i v zgodovino, saj bomo prvič pripeljale_i Parado ponosa tudi na mariborske ulice.

17. 5. 2019 ob 21:00 pa vabljene_i v Salon uporabnih umetnosti, kjer gostimo dobrodelni dogodek v podporo prvi Paradi ponosa Maribor. Razvajale_i se bomo z glasbenim, plesnim ter drag show programom.

Z nami bodo:
GLAM SQUAD BURLESQUE
Skupino sestavljajo navdušenke nad burlesko, kabarejem in muzikali. Združujejo elemente plesa, petja, gledališča, cirkusa, striptiza in odrsko umetnostjo na splošno. Verjamejo v lepoto teles ne glede na barvo, obliko, starost, spol in prepričanje. Z vsakim nastopom zabavajo publiko ter podirajo tabuje.

RENATO VOLKER RENE
Pesnik, dramatik, performer, stand up komik in aktivist. Njegov izviren nastop ponuja moralno, intelektualno in čustveno sporočilo, ter zahteva gledalčevo pozornost, pri čemer nihče ne ostane ravnodušen. Z Renejem se ni potrebno strinjati, težko pa ga je ignorirati in še težje pozabiti.

MX. BODLIERE
Mlada drag queen izvajalka iz Zagreba bo tokrat k nam prišla pokazat svojo umetnost skozi okultne motive in klubsko glasbo. Najbolje jo lahko opišemo kot horror queen in succubus. Publiko prevzema predvsem s svojimi unikatnimi energičnimi in emocionalnimi nastopi.

Po uradnem programu bo za vzdušje obiskovalk_cev skrbel_a DJ SNUPEE.

PRIDITE NA NEPOZABNO NOČ!

Vstopnina: prostovoljni prispevki s katerimi boste podprle_i prvo Parado ponosa Maribor.

DOSJEJI Ψ: NIZ KRATKIH PSIHOLOŠKIH PREDAVANJ

Salon uporabnih umetnosti 1 Glavni trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Dosjeji Ψ smo skupina študentov psihologije iz Društva študentov psihologije Maribor, ki skuša tako presenetljiva odkritja kot tudi najbolj samoumevna prepričanja s področja psihologije predstaviti na kratek, poljuden in znanstveno utemeljen način.

Tokrat pripravljamo dogodek v sklopu TVU - Teden vseživljenjskega učenja in postregli bomo s čisto novimi temami:
Adelisa Huskić: Kdaj ljudje (ne) pomagamo?
Špela Novak: Kako se patološki narcis znajde v sodobnem svetu?
Mihaela Gros: Ščepec glasbe in plesa na dan odžene starostne muhe vstran

Vabljeni v četrtek, 16. 5., ob 18. uri v Salon uporabnih umetnosti! :)

Dogodek brezplačen in odprt za javnost.
Več o skupini Dosjeji Ψ izveš tukaj: https://www.facebook.com/dosjejipsi/

POGOVOR Z RAFAELOM CORREO V MARIBORU

Salon uporabnih umetnosti 1 Glavni trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Rafael Vicente Correa Delgado je bil predsednik Ekvadorja od leta 2007 do leta 2017. Na oblast se je povzpel v okviru svojega demokratičnosocialističnega gibanja Alianza Pais.

Zaradi svojih socialnih levih ukrepov in politik, ki jih je izvajal v času svojega predsedovanja in zaradi svojega boja proti zmanjševanju vpliva neoliberalnih institucij, kot sta Svetovna banka in Mednarodni denarni sklad, je bil eden izmed najbolj priljubljenih levičarskih predsednikov v Latinski Ameriki.

Stranka Levica v četrtek, 16. 5. 2019, ob 17.00, v Salonu uporabnih umetnosti na Glavnem trgu 1 v Mariboru organizira pogovor z bivšim predsednikom Ekvadorja Rafaelom Correo.

V okviru pogovora bo predstavil svoje izkušnje vodenja države. Spregovorili bomo o aktualnem stanju levih progresivnih sil v Ekvadorju in Latinski Ameriki ter se dotaknili drugih perečih tem, ki predstavljajo izziv levim silam v današnjem času.

BRANJE ZA ŽIVLJENJE S TRKAJEM

Salon uporabnih umetnosti 1 Glavni trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Majsko postajo cikla Branje za življenje bo zaznamoval Rok Terkaj – Trkaj, reper in urbana legenda z izrazitim občutkom za sodobni pogled na literarne klasike. Življenje vsestranskega umetnika, diplomiranega teologa, motivatorja in očeta, je zmerom polno navdiha in se vrti po rimah. O pristopu do življenja in vlogi branja se bo z njim pogovarjala dr. Sabina Fras Popović, ne uide nam tudi kanček repanja.

TANGO CAFÉ

Salon uporabnih umetnosti 1 Glavni trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Dobrodošli v magični ambient kavarne, urno družbo in objem temperamentnega tanga: v Tango Café. Tango je hoja v objemu. Tisto, kar se zgodi med korakoma.
V eksotičen ambient SALONA naključno zaideš hrepeneči popotnik kot v vzporedno vesolje vsakdana. Vabljeni vsi raziskovalci in raziskovalke gibanja v objemu in objema v gibanju.
Nos vemos!!

VIDENI: ZAKAJ SE VSE VEČ OPAZUJEMO IN RAZKAZUJEMO?

Salon uporabnih umetnosti 1 Glavni trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Pogovor z antropologom dr. Danom Podjedom, avtorjem knjige Videni, ki je neke vrste vodnik po stranpoteh spleta, po vzorcih patološkega vedenja človeka in po zastrašujočih praksah opazovanja in kopičenja podatkov, ki so značilne za vse več spletnih velikanov. Ko boste prebrali knjigo Videni, boste morda prelepili oko spletne kamere na vašem prenosniku ali pa zbrisali vse profile na družbenih omrežjih. Morda pa tudi ne – a v vsakem primeru boste nazorno obveščeni, kaj o vas vedo spletni brskalniki in kako se z njihovo pomočjo zavihteti v žrelo spletne slave

UŽITEK V POEZIJI – VELIKO PESNIŠKO BRANJE

Salon uporabnih umetnosti 1 Glavni trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Pesniško branje bo osredinjeno v izbrano poezijo slovenskih pesnikov in pesnic. V Maribor prihajajo Esad Babačić, Jure Jakob, Barbara Pogačnik in Maja Vidmar, ki bodo brali pesmi, v katerih se na najrazličnejše načine dotikajo teme užitka. Dogodek bo povezovala Tonja Jelen.

✏︎ PREDSTAVITEV GOSTUJOČIH PESNIKOV & PESNIC ✏︎

Esad Babačić (1965), slovenski pesnik in novinar. Skupaj s svetovno znano umetniško skupino NSK je izdal Art book Biospektiva (2010). Objavljal je v uglednih evropskih revijah, kot so, Die Batterie, Edinburgh Review in Literaturundkritik ter ameriški DG The Dirty Goat. Prav tako je v ZDA objavil tudi svojo prvo prevedeno samostojno zbirko, The lying poet (1990). Njegova zbirka Prihodi, odhodi je bila leta 2013 nominirana za Jenkovo nagrado, kot tudi zbirka Odrezani od neba (2018). Leta 2014 je prejel književno nagrado velenjica-čaša nesmrtnosti 2014, za vrhunski desetletni pesniški opus. Poleg mnogih literarnih branj in literarnih festivalov po Evropi, kot so Sommernacht der lyrik, Struški večeri poezije ter prestižni Dnevi poezije in vina, je bil tudi gost uglednih rezidenc.

Jure Jakob (1977), na Filozofski fakulteti v Ljubljani je magistriral iz primerjalne književnosti. Je avtor petih pesniških zbirk (Tri postaje, Budnost, Zapuščeni kraji, Delci dela, Lakota), monografske študije o pripovedništvu Lojzeta Kovačiča Otroški pogled, esejistično prozne knjige Hiše in drugi prosti spisi in treh pesniških slikanic za otroke (Morje, Skrivni gozd, Tri vrane s platane). Za svoja dela je prejel naslednje nagrade: zlato ptico (2004), nagrado za obetavne mlade slovenske umetnike; kritiško sito (2016), nagrado za najboljšo knjigo preteklega leta; Rožančevo nagrado (2016), nagrado za najboljšo esejistično delo preteklega leta; in nagrado Prešernovega sklada (2019) za zbirko Lakota.

Barbara Pogačnik (1973) pesnica, prevajalka in literarna kritičarka, diplomirala na Université Catholique de Louvain v Belgiji in magistrirala na univerzi Sorbonne – Paris IV. Objavila je pesniške zbirke Poplave (Mladinska knjiga, 2007), V množici izgubljeni papir (LUD Literatura, 2008), Modrina hiše /The Blue of the House (Študentska založba, 2013), Alica v deželi plaščev (Mladinska knjiga, 2016), njene pesmi, vključene v številne antologije in literarne revije po svetu, so prevedene v 30 jezikov. Knjižni izbor njene poezije je v romunščino prevedla pesnica Linda Maria Baros (Funia Luni Iunie), v francoščino pesnik Stéphane Bouquet (Éléments, lieux, animaux), v španščino pesnik Francisco Larios (Buenas noches, estación). Gostovala je na več kot 60 mednarodnih festivalih in pisateljskih rezidencah v 29 državah, nekatere njene pesmi so tudi uglasbene. Bila je članica različnih literarnih žirij, urednica, vodja festivala Pesniki prevajajo pesnike, v njenih prevodih so izšla besedila več kot 200 avtorjev.

Maja Vidmar (1961) je avtorica sedmih pesniških zbirk (Razdalje telesa,Način vezave, Ob vznožju, Prisotnost, Sobe, Kako se zaljubiš in Minute prednosti) ter dva izbora (Ihta smeri in Petdeset pesmi). Zadnja leta se ukvarja z geštalt terapijo in vodenjem pesniških delavnic, ki jih vodita s kolegico Aljo Adam. Za knjigo Prisotnost je prejela Jenkovo nagrado (2005), Nagrado Prešernovega sklada in dunajsko štipendijo v okviru Grosser Preis für osteuropäische Literatur. Poleg številnih drugih tujih in domačih nagrad je prejela še nagrado za desetleni opus Velenjica – čaša nesmrtnosti 2015. V tujini je izšlo osem knjig njene poezije: Leibhaftige Gedichte (Droschel, 1999), za katero je prejela nagrado Hubert-Burda-Stifung für junge Lyrik, Akt (Meandar, 1999), Molitva tijela (Tugra, 2007), Gegenwart (Edition Korrespondenzen, 2007), Način vezivanja (Udruženje književnika Banja Luka, 2009), E il mondo si scolora (Ibiskos Editore, 2010), Izby a ine basne (Studna 2015) in The Gift of Delay (Dalkey Archive Press, 2018).

📖 Užitek &. Užitek? Užitek! 📖

Celoten program festivala: mkc.si/sdkvmb-program
Prizorišča: mkc.si/sdkvmb-prizorisca
Festival nam pomagajo pripravljati: mkc.si/sdkvmb-partnerji

Festival pripravlja MKC Maribor

LITERATURA POBRATENIH MEST: MARIBOR – GRADEC

Salon uporabnih umetnosti 1 Glavni trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

V sodelovanju z MKC Maribor nadaljujemo s pletenjem kulturnih vezi med Mariborom in mesti, s katerimi je ta pobraten. Po nemškem Marburgu je tokrat na vrsti avstrijski Gradec, iz katerega na literarno gostovanje prihaja trio uglednih in prepoznavnih literarnih ustvarjalcev: pisatelj, pesnik in urednik literarne revije Manuskripte Andreas Unterweger, pisateljica in urednica literarne revije Lichtungen Andrea Stift-Laube in pesnica, performerka, blogerka in glasbenica Kinga Tóth. Mariborsko stran bosta literarno zastopala pesnik Borut Gombač in pisatelj Tomo Podstenšek, povezovala in prevajala pa bo Urška P. Černe.

UŽITEK V PROZI – VELIKO PROZNO BRANJE

Salon uporabnih umetnosti 1 Glavni trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Na literarnem dogodku bodo ugledni slovenski pisatelji in pisateljice – Andrej Blatnik, Lidija Dimkovska, Davorin Lenko in Andrej E. Skubic – predstavili, kako se v svojem pisanju soočajo s fenomenom užitka. Glasbena gosta bosta Vesna Čobal in Daniel Marinic. Dogodek bo povezovala Zora A. Jurič.

✏︎ PREDSTAVITEV GOSTUJOČIH PISATELJEV ✏︎

Andrej Blatnik (1963) je v Sloveniji izdal štirinajst knjig (tri romane, šest zbirk kratkih zgodb in pet neleposlovnih), ki izhajajo tudi v tujini, doslej v več kot 30 samostojnih knjižnih izdajah. Njegove zgodbe so uvrščene v vrsto antologij, med drugim v Best European Writing 2010 in Short: Five Centuries of Short Short Stories. Za literarno delo je prejel nagrado Zlata ptica (1984), Župančičevo nagrado (1991), nagrado Prešernovega sklada (2002), leta 2016 pa rusko nagrado za najboljšo prevedeno knjigo slovanske kratke proze Premje Jugra. Bil je vabljeni gost na vrsti osrednjih svetovnih literarnih festivalov.

Lidija Dimkovska (1971) je pesnica, pisateljica in prevajalka slovenske in romunske književnosti v makedonski jezik. Objavila je šest pesniških zbirk ter romane Skrita kamera (2004), Rezervno življenje (2012) in Non-Oui (2016). Njena dela so prevedena v številne tuje jezike, prejela je vrsto makedonskih in tujih nagrad, med drugim nagrado Evropske Unije za književnost za roman Rezervno življenje. Udeležuje se številnih literarnih srečanj, branj in rezidenc po svetu. V Makedoniji je uredila antologijo mlade makedonske poezije in prevedla ter uredila antologijo sodobne slovenske poezije, v Sloveniji pa antologijo sodobne manjšinske in priseljenske književnosti z naslovom Iz jezika v jezik. Od letа 2016 je predsednica žirije za mednarodno literarno nagrado Vilenica.

Davorin Lenko (1984) je pisatelj, esejist in pesnik. Za svoj knjižni prvenec, roman Telesa v temi, je leta 2014 prejel nagradi Kresnik in Kritiško sito. Leta 2016 je izdal zbirko kratke proze Postopoma zapuščati Misantropolis, ki je bila nominirana za nagrado Novo Mesto Short, leta 2017 pa roman Bela pritlikavka ter s tem zaključil trilogijo teles(nosti). Kratko prozo, eseje in poezijo objavlja v osrednjih slovenskih literarnih revijah, na spletnih portalih namenjeni literaturi ter na radiu. Lenko trenutno pripravlja zbirko kratke proze z naslovom Psihorpon, ki bo napisana izključno v dialogih.

Andrej E. Skubic (1967). Leta 1999 je objavil prvi roman, Grenki med, s katerim si je prislužil nagrado kresnik za najboljši roman. Sledilo je šest romanov (Fužinski bluz, 2001; Popkorn, 2006; Lahko, 2009; Koliko si moja? 2011; Samo pridi domov, 2014, Permafrost, 2017), zbirka kratke proze (Norišnica, 2004), novela Igre brez meja (2015), sociolingvistična znanstvena monografija (Obrazi jezika,2005), tri drame (Neskončni šteti dnevi, 2009; Pavla nad prepadom, 2013; Hura, Nosferatu, 2015). Za svoje literarno in prevajalsko delo je prejel več pomembnih nagrad, tudi nagrado Prešernovega sklada in Sovretovo nagrado za prevode iz škotske in ameriške književnosti. Njegove knjige so prevedene v češčino, nemščino, hrvaščino, ruščino, srbščino in angleščino.

📖 Užitek &. Užitek? Užitek! 📖

Celoten program festivala: mkc.si/sdkvmb-program
Prizorišča: mkc.si/sdkvmb-prizorisca
Festival nam pomagajo pripravljati: mkc.si/sdkvmb-partnerji

Festival pripravlja MKC Maribor