OROSLAN

MariBox 13 Loška ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

»Pozimi pred skoraj dvajsetimi leti je v majhni vasi umrl moški. Nisem ga poznal, nikoli ga nisem srečal ali videl. Mnogo kasneje sem bral zgodbo o njegovi smrti in potem še vrsto zgodb o njegovem življenju. Tako v sebi nosim podobo popolnega neznanca, ki se v mojih predstavah meša s podobo nekoga iz moje družine. To je bilo izhodišče za film o Oroslanu, ki so mu življenje posodili ljudje iz Porabja, pripadniki slovenske manjšine na Madžarskem.«- Matjaž Ivanišin
V majhni vasi v Porabju umre moški, znan pod vzdevkom Oroslan. Novica o njegovi smrti se hitro razširi med vaščani. Dejanja postanejo besede in besede zgodbe. Da bi se lažje soočili z izgubo, vaščani obujajo Oroslanovo podobo skozi zgodbe o njegovem življenju.
Film Matjaža Ivanišina (Karpopotnik, Playing Men) je svetovno premiero doživel v tekmovalni sekciji Cineasti del presente festivala v Locarnu.

PROJEKCIJA FILMA SOL ZEMLJE

MariBox 13 Loška ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Življenje in delo Sebastiãa Salgada, enega največjih mojstrov reportažne fotografije, nam v dokumentarnem filmu Sol zemlje razkrivata njegov sin Juliano in Wim Wenders, tudi sam fotograf.

Znameniti brazilski fotograf Sebastião Salgado je zadnjih štirideset let potoval po različnih celinah in v objektiv ujel dogodke, ki so ga globoko zaznamovali: vojne, lakoto in izgnanstvo. Po vseh grozotah, ki jim je bil priča, je zadnja leta upanje spet našel v naravi. Zdaj se posveča okoljevarstvu in odkrivanju neokrnjenih kotičkov sveta, ki jih predstavlja v obsežnem fotografskem projektu, svojem »ljubezenskem pismu planetu«.

Brezplačne vstopnice si lahko rezervirate na https://www.maribox.si/film/sol-zemlje?date=2019-09-16
ali na blagajni Maribox

Več: https://www.youtube.com/watch?v=lYWnRmdpCBk

PREMIERA DOKU FILMA ”TABU ZGODBA ZA JUTRI”

MariBox 13 Loška ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

”TABU - ZGODBA ZA JUTRI”, novi glasbeni celovečerni dokumentarec
Mariborska premiera v Mariboxu 11. maj ob 20.00

Kaj je najhuje, kar se lahko zgodi glasbeni skupini, ki po letih truda, vztrajnosti in unikatne ustvarjalnosti končno uživa v aplavzih zveste publike in polnih dvoranah?

To je vprašanje, ki si ga v prihajajočim dokumentarcu o legendarni slovenski glasbeni skupini ”TABU”, zastavlja režiser Rudi Uran (avtor glasbenih dokumentarcev o Zoranu Predinu in Živih legendah, Buldožerih, Vladi Divljanu, Mi2)

TISOČ UR BRIDKOSTI ZA ENO URO VESELJA

MariBox 13 Loška ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Pozdravljeni ljubitelji filmov!

Ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarja 2019, smo za vas pripravili brezplačno projekcijo filma o Ivanu Cankarju Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja. Več o tem v nadaljevanju, pa tudi več o aktualnih filmih in novostih na filmskih platnih.
MARIBOX se tudi letos pridružuje kulturnim ustanovam, ki bodo ob slovenskem kulturnem prazniku za obiskovalce odprle svoja vrata.
V petek, 8. februarja 2019, si boste lahko ljubitelji filmske umetnosti brezplačno ogledali dokumentarni animirani film o slovenskem pisatelju Ivanu Cankarju Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja (Slovenija, 2018).
***
V filmu scenarista Matjaža Pikala in režiser Dušana Moravca odkrivamo življenje in konec, nevreden velikega pisatelja, umetnika, Kurenta, Ivana Cankarja. Ko se oglasi njegov genij, so ljudje preprosto očarani! Film nam skozi pripovedko Kurent prikaže vse bistvene sestavine Cankarjeve literature. Zgodbo o njegovem delu in življenju nam pripovedujejo poznavalci njegovega izjemnega opusa.
***
Brezplačne vstopnice lahko prevzamete na blagajni MARIBOXA.

PREMIERA SLOVENSKEGA FILMA IGRAM, SEM

MariBox 13 Loška ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Mlada igralka Lina se pripravlja na avdicijo za vlogo tatice, gledališki igralec Niko je sprejel vlogo brezdomca v filmu, Luka po končanju snemanja televizijske serije še naprej zasleduje soigralko – film Miroslava Mandića briše mejo med igro in življenjem.

Film IGRAM, SEM se posveča igralskemu poklicu ter meji med igralcem in likom, ki ga igralec interpretira; meji, ki lahko postane nedoločljiva za igralca. Triptih je tudi zgodba o igralčevih najbližjih, o okoliščinah, v katerih igralec živi, in njihovem vplivu na njegovo ustvarjanje. Situacije, posnete v observacijsko-dokumentarističnem slogu, poudarjajo socialni značaj treh območjih - zgodbe se odvijejo v Sarajevu, Ljubljani in Zagrebu.

V glavnih vlogah nastopajo Luna Zimić Mijović, Gregor Zorc, Goran Bogdan, Lana Barić, Mojca Funkl in Amar Čustović.
Projekciji bosta sledila predstavitev in pogovor s filmsko ekipo – režiser Miroslav Mandić z igralci: Goran Bogdan, Primož Bezjak, Dario Varga, Vid Hanjšek, Amar Čustović in drugi …
Producent in distributer filma je Filmostovje.
“Holywoodska režiser in producent ponudita Al Pacinu vlogo ribiča. ‘Lahko’, reče on, ‘a saj vesta, kaj potrebujem’. Vedoč, da se mora kot tipičen igralec zvest ‘metodi’ vživeti v vlogo, mu ponudita dva meseca ribarjenja na Floridi. Al na to pristane. Nekaj mesecev pozneje se režiser in producent pojavita na obali Floride, navdušena nad videzom njunega igralca: ‘Al, zdaj si pravi, začnimo s snemanjem.’ ‘Brez mene’, reče Al in zaluča trnek v vodo. ‘Kako brez tebe, postal si pravi ribič, naredil boš odlično vlogo!’ ‘Prav tu je problem. Nočem več igrati ribiča, ribič hočem biti’, reče Al in nadaljuje z ribolovom.
To šalo sem si izmislil. Že leta me fascinira igra – po eni strani velikanski trud, vložen v ustvarjanje vloge, poistovetenje, ki včasih vpliva na igralčev odnos do osebnega okolja; po drugi strani se sprašujem, kako je taka transformacija sploh mogoča, to ‘preskakovanje’ iz vloge v življenje."
– Miroslav Mandić

LIFFE V MARIBOXU

MariBox 13 Loška ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

𝟐𝟗. 𝐋𝐣𝐮𝐛𝐥𝐣𝐚𝐧𝐬𝐤𝐢 𝐟𝐢𝐥𝐦𝐬𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 𝐨𝐝𝐩𝐢𝐫𝐚 𝐬𝐯𝐨𝐣𝐚 𝐯𝐫𝐚𝐭𝐚!
Ljubitelji kakovostnega filma evropske in svetovne produkcije boste ponovno prišli na svoj račun, saj se 7. novembra prične 29. Liffe - ljubljanski mednarodni filmski festival, ki ga gostimo v kino centru 𝐌𝐀𝐑𝐈𝐁𝐎𝐗.
Več o filmih na https://bit.ly/2q35sFL
𝐕𝐒𝐓𝐎𝐏𝐍𝐈𝐂𝐄:
- na blagajni MARIBOXA vsak dan od 16.ure naprej
- na spletni strani www.maribox.si
𝐏𝐑𝐎𝐆𝐑𝐀𝐌:
𝟎𝟕. 𝟏𝟏. / 𝟏𝟖.𝟎𝟎
Utoya - 22. julija / Utoya - July 22, Erik Poppe, 90', PREDPREMIERE
𝟎𝟕. 𝟏𝟏. / 𝟐𝟎.𝟎𝟎
Dogman / Dogman , Matteo Garrone, 102', PREDPREMIERE
𝟖. 𝟏𝟏. / 𝟏𝟖.𝟎𝟎
Kafarnaum / Capernaum, Nadine Labaki, 120', PREDPREMIERE
𝟖. 𝟏𝟏. / 𝟐𝟎:𝟑𝟎
Tranzit / Transit , Christian Petzold, 101', PREDPREMIERE
𝟗. 𝟏𝟏. / 𝟏𝟖:𝟎𝟎
Videnje / Vision , Naomi Kawase, 109', KRALJI IN KRALJICE
𝟗. 𝟏𝟏. / 𝟐𝟎:𝟏𝟓
Suspiria / Suspiria, Luca Guadagnino , 152', EKSTRAVAGANCA
𝟏𝟎. 𝟏𝟏. / 𝟏𝟕:𝟑𝟎
Srečen kot Lazzaro / Happy as Lazzaro, Alice Rohrwacher, 125', PREDPREMIERE
𝟏𝟎. 𝟏𝟏. / 𝟐𝟎:𝟎𝟎
Hiša, ki jo je zgradil Jack / The House That Jack Built, Lars von Trier, 155', PREDPREMIERE
𝟏𝟏. 𝟏𝟏. / 𝟏𝟖:𝟎𝟎
Bojevnica / Woman at War , Benedikt Erlingsson, 101', PERSPEKTIVE
𝟏𝟏. 𝟏𝟏. / 𝟐𝟎:𝟎𝟎
112 / The Guilty, Gustav Möller , 85', PERSPEKTIVE
𝟏𝟐. 𝟏𝟏. / 𝟏𝟖:𝟎𝟎
Hči moja / Daughter of Mine, Laura Bispuri, 100', PREDPREMIERE
𝟏𝟐. 𝟏𝟏. / 𝟐𝟎:𝟎𝟎
Stiks / Styx , Wolfgang Fischer, 94', PERSPEKTIVE
𝟏𝟑. 𝟏𝟏. / 𝟏𝟖:𝟎𝟎
Meja / Border , Ali Abbasi , 108', PANORAMA
𝟏𝟑. 𝟏𝟏. / 𝟐𝟎:𝟏𝟓
Visoka družba / High Life , Claire Denis, 110', KRALJI IN KRALJICE
𝟏𝟒. 𝟏𝟏. / 𝟏𝟖:𝟎𝟎
Tovor / The Load, Ognjen Glavonić, 98', PERSPEKTIVE
𝟏𝟒. 𝟏𝟏. / 𝟐𝟎:𝟎𝟎
Dekle / Girl, Lukas Dhont, 105', PREDPREMIERE
𝟏𝟓. 𝟏𝟏. / 𝟏𝟖:𝟎𝟎
Hannah / Hannah, Andrea Pallaoro, 95', PERSPEKTIVE
𝟏𝟓. 𝟏𝟏. / 𝟐𝟎:𝟎𝟎
Tatiči / Shoplifters , Kore-eda Hirokazu, 121', PREDPREMIERE
𝟏𝟔. 𝟏𝟏. / 𝟏𝟖:𝟎𝟎
Ljubljeni / Loveling , Gustavo Pizzi, 95', PANORAMA
𝟏𝟔. 𝟏𝟏. / 𝟐𝟎:𝟎𝟎
Vrhunec / Climax , Gaspar Noé, 95', EKSTRAVAGANCA
𝟏𝟕. 𝟏𝟏. / 𝟏𝟖: 𝟎𝟎
Dvojna življenja / Non-Fiction , Olivier Assayas, 107', PREDPREMIERE
𝟏𝟕. 𝟏𝟏. / 𝟐𝟎:𝟏𝟓
Oni / Loro, Paolo Sorrentino, 150', PREDPREMIERE
𝟏𝟖. 𝟏𝟏. / 𝟏𝟖:𝟎𝟎
Zimske muhe / Winter Flies, Olmo Omerzu, 85', PREDPREMIERE
𝟏𝟖. 𝟏𝟏. / 𝟐𝟎:𝟎𝟎
Zaton / Sunset , László Nemes, 142', PREDPREMIERE