RAZSTAVA ILUSTRACIJ »RAZPOTJA«

Galerija K18 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Od četrtka, 21. 5. 2020, do petka, 12. 6. 2020, vas vabimo v Galerijo K18 na ogled razstave ilustracij »Razpotja«.
Sodelujoči avtorji: Irena Ocepek, Istvan David, Maja Poljanc, Tinka Leskovšek, Enej Gala, Anton Spazzapan, Julijana Božič, Matija Medved, Leon Vidmar, Nika Rupnik.

Revija Razpotja, ki letos praznuje 10. obletnico izhajanja, je četrtletnik s poglobljenimi članki o družbenih in kulturnih vprašanjih. V njej se srečujejo različna stališča o temah, ki krojijo naš vsakdan, a večinoma ostanejo brez temeljitega premisleka. Od leta 2014 revija Razpotja sodeluje z različnimi umetniki mlajše generacije, ki prispevajo ilustracije za naslovnico in tematski sklop. Njihove vizualne interpretacije tem se gibljejo od ilustracij, vezanih na posamezne prispevke, do vizualnih esejev na določeno temo.

Na razstavi bo predstavljen izbor del - od originalov do umetniških printov digitalnih ilustracij, - kot so si jih zamislili ilustratorji sami. Revija Razpotja je natisnjena dvobarvno, zato se končni rezultat pogosto precej razlikuje od izvirnikov, fizičnih in digitalnih. S sopostavitvijo izvornega materiala in tiskane revije, v kateri so bili objavljeni, bodo imeli obiskovalci vsaj bežen vpogled v proces nastanka revijalne ilustracije.

Razstava bo na ogled vsak delavnik med 14:00 in 18:00, delno pa je dostopna tudi v spletni galeriji. (https://guestroommaribor.22slides.com/razpotja-razstava-ilustracij).

Ob obisku upoštevamo preventivne protivirusne ukrepe:
- obisk z lastno masko,
- uporaba razkužila za roke pri vstopu,
- obisk brez znakov bolezni (kašelj, vročina),
- sledite higieni kihanja in kašljanja,
- največ 3 obiskovalci sočasno,
- upoštevanje medosebne razdalje,
- prosimo, sledite smernicam zaposlenih v galeriji.

Vstop je brezplačen. Vljudno vabljeni

Info: Pekarna Magdalenske mreže Maribor, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org, www.infopeka.org.

PREMIERNA PROJEKCIJA KRATKEGA FILMA NEUTUDUM

Galerija K18 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

V ponedeljek, 9. 12. 2019, bo potekala premierna projekcija kratkega filma Neutudum v prostorih galerije K18, na Koroški cesti 18, Maribor.
Vljudno vabljeni!

STOPTRIK WORKSHOT 2019 WITH ANA NEDELJKOVIĆ & NIKOLA MAJDAK JR.

Galerija K18 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

ANIMIRANI FEMINIZMI
Delavnica stop animacije z Ano Nedeljković in Nikolo Majdakom ml.

Kaj je feminizem? Ali natančneje, kaj feminizem pomeni vam? Preskočimo definicije in začnimo pri vaših osebnih zgodbah in občutkih. Jih je težko izraziti z besedami? Pa poskusimo z animacijo! Ni lahko, a pomembno je, da poskusimo. Izvajalca_ka verjameta, da je animacija močno orodje za naslavljanje pomembnih političnih vprašanj.

Delovni načrt:
1. korak: Od osebnega k političnemu. Kako osebne zgodbe in izkušnje pretvoriti v ideje za animirani film o relevantnih družbenih in političnih vprašanjih?
2. korak: Svoje ideje lahko predstavite na številne načine. Kaj bi se zgodilo, če bi se poigrali s futurizmom, umetniškim gibanjem čudovite estetike, a vprašljivih vrednot? Čas je, da o njem ponovno razpravljamo, ga ponovno uporabimo in posodobimo, kar nam lahko pomaga pri izdelavi našega filma. Na splošno je uporaba referenc zelo pomemben del razvoja filma.
3. korak: Naše revolucionarne ideje je potrebno potrpežljivo, sličico za sličico, pretvoriti v zelo kratek animirani film. Uporabili bomo tehniko stop animacije, večinoma cut-out, eksperimentirali pa bomo tudi z nekaj zanimivimi materiali.
4. korak: Spreminjanje sveta s kratkimi animiranimi filmi…

+

Ana Nedeljkovic se je rodila v Beogradu. Na Fakulteti za likovne umetnosti v Beogradu je diplomirala iz slikarstva, na isti fakulteti je kasneje tudi doktorirala. Je vizualna umetnica, njeni izrazni mediji so večinoma risanje, instalacije in animirani film, aktivna pa je tudi na področju umetniškega izobraževanja.

Nikola Majdak ml. je bil rojen v Sloveniji. Magisterij iz umetnosti je prejel na Fakulteti za dramske umetnosti v Beogradu. Zadnjih 20 let dela kot samostojni snemalec, animator, režiser in predavatelj.

Njun prvi film Rabbitland (2013) je na Berlinale - Berlin International Film Festival prejel nagrado Kristalni medved. Prejel je tudi številne druge nagrade in bil prikazan na več kot sto festivalih po vsem svetu. Njun drugi film Untravel (2018) je bil prikazan na festivalih Berlinale, Annecy in Sundance Film Festival ter nominiran za nagrado Annie.

+

Kako sodeloveti na delavnici?
Delavnica je namenjena vsem, ki jih zanima stop motion animacija.
Število udeležencev je omejeno, prijave zbiramo na sasa.stoptrik@gmail.com
Cena udeležbe: 40 €
Prosimo, da plačilo nakažeš na račun:
Zavod za podporo civilnodružbenih iniciativ in multikulturno sodelovanje Pekarna Magdalenske mreže Maribor, Ob železnici 8, 2000 Maribor, Slovenia
IBAN: SI56045150000318668
SWIFT: KBMASI2X
Banka: Nova KBM d. d., Ul. Vita Kraigherja 4, 2505 Maribor
Namen: Tvoje Ime in Priimek + workshot

Več informacij: https://tinyurl.com/yxcdfkbu

STOPTRIK KINO 2017 & 2018 PONOVITEV NA LENTU

Galerija K18 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

StopTrik Kino 2017 & 2018 ponovitev na Lentu
otvarjamo v torek, 18. 6. 2019 ob 21.00 z animirano avtorsko svetlobno video mapping instalacijo koroških ustvarjalcev Gangl Production in projekcijo animacije Moja mala koza, Tomokija Misata (JAP).

Ko pade mrak, medtem ko boste čakale_i na zamujajočega_o prijatelja_co, med predstavo in koncertom ali na poti od enega Lent odra do drugega, vabljene_i, da se ustavite v Galeriji K18. Za vas vsak večer pripravljamo po en izjemen animiran film Mednarodnega filmskega festivala StopTrik, ki si boste lahko ogledale_i mimogrede. Bolj zgovornim navdušenkam_cem bomo pripravljene_i tudi kaj povedati o sami tehniki stop animacije, avtoricah_jih, ozadjih ali o festivalu StopTrik, ki nas že nestrpno čaka tam v oktobru.

Kratkometražne filme redko predvaja televizija, v kinu jih ponavadi ni na programu, na internetu se jih težko najde. Varno zavetje jim sicer nudijo nekateri festivali, ampak tudi ti se zgodijo samo nekaj krat na leto. Še težje vse to sprejmemo, ker se zdi kot da se jim godi krivica prav zaradi formata, ki pa je pogosto prav njihov adut, katerega učinek pogosto traja dlje kot sama dolžina filma.

Program projekcij po dnevih:

◾️Torek, 18. 6. 2019
Gangl Production – video mapping performans
Pročelje Galerije K18 že leta služi kot platforma za raznolike intervencije in kreativne posege v javnem prostoru, bo v času Festivala Lent preoblikovala koroška skupina ustvarjalcev Gangl Production. V digitalni animaciji, prirejeni po arhitekturnih elementih fasade, bodo uporabljeni deli stop animacij, ki bodo v dvanajstih dneh predvajane v galeriji. Pričakujemo lahko mini spektakel ali zvezdo severnico mračne Koroške ceste.
Gangl production je skupina grafičnih in zvočnih ustvarjalcev, ki se ukvarja z video produkcijo, 3D animacijo, glasbo in zvočnimi efekti. Ekipa je specializirana za 3D animacijo in celotno produkcijo videomapinga. Sodelujejo z glasbenimi skupinami (Laibach, ZircuS), pri katerih postavljajo virtualno vizualno scenografijo in skrbijo za vsebino in izvedbo projekcije na koncertih.

◾️Torek, 18. 6. 2019
Moja mala koza, Tomoki Misato (JAP)
◾️Sreda, 19. 6. 2019
Glasbene travme, Miloš Tomić (SRB)
◾️Četrtek, 20. 6. 2019
Cerulia Sofia, Carrillo (MEX)
◾️Petek, 21. 6. 2019
Ljubezensko pismo za izmišljeno osebo, Rachel Gutgarts (ISR)
◾️Sobota, 22. 6. 2019
Untravel/ Neprepotovano, Ana Nedeljković, Nikola Majdak Jr (SRB/SVK)
◾️Nedelja, 23. 6. 2019
ABEO, Brenda M. Lopez Zepeda (CAN)
◾️Ponedeljek, 24. 6. 2019
Black Dog/ Črni pes, Joshua Tuthill (USA)
◾️Torek, 25. 6. 2019
Sog/ Močvirje Jonatan Schwenk (GER)
◾️Sreda, 26. 6. 2019
Trip, Marko Meštrović (CRO)
◾️Četrtek, 27. 6. 2019
After All/ Po vsem, Michael Cusack (AUS)
◾️Petek, 28. 6. 2019
The Basket/ Košara/ Tokri, Suresh Eriyat (IND)
◾️Sobota, 29. 6. 2019
Tendrils/ Vitice, Helen Woolston, (EST/UK)

Galerija K18 je letošnje novo nevladniško prizorišče Festivala Lent, ki ga vključujemo kot opomnik na mnoge kvalitetne in nepogrešljive vsebine, ki se skozi celo leto odvijajo na Koroški cesti.

Projekcije pripravljamo v sodelovanju z Narodnim domom.

LAHKO VEČ! MORA VEČ!

Galerija K18 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Lahko več! Mora več!
video performans

Vljudno vabljene_i na predstavitev produkcije rezidenčnega umetnika programa SobaZaGoste/GuestRoomMaribor Gilda Bavčevića, ki bo v soboto, 18. 5. 2019, v dveh terminih: prvi termin od 11:00 do 14:00 in drugi termin od 19:00 do 21:00 v Galeriji K18, Koroška c. 18, Maribor.
Intervencije se bodo pričele v sredo, 15. 5. 2019, ob 11:00 v luknji oziroma na lokaciji, kje je bil načrtovan Kulturni center MAKS, Ruška cesta.
O vseh nadaljnjih lokacij bomo obveščali preko FB.
Aktualni rezident SobeZaGoste/GuestRoomMaribor bo v sredo, 15. 5. 2019, in v četrtek, 16. 5. 2019, izvedel več intervencij na različnih zapuščenih lokacij (MTT - Mariborska tekstilna tovarna, podhod pri avtobusni postaji, bivša tovarna Borisa Kidriča, načrtovani Kulturni center MAKS ali področje bivšega TAM-a) v Mariboru.
Omenjene lokacije pričajo o propadlem gospodarstvu in prav zaradi tega bodo postale scenografija načrtovanih intervencij. Z uprizarjanjem absurdnega dejanja Gildo Bavčević po eni strani izpostavlja zapuščene prostore, po drugi pa nezmožnost družbe, da korektno pristopi k reševanju ekonomskih, socialnih ali okoljskih problemov.

Intervencije se bodo pričele v sredo, 15. 5. 2019, ob 11:00 v luknji oziroma na lokaciji, kje je bil načrtovan Kulturni center MAKS, Ruška cesta.
O vseh nadaljnjih lokacij bomo obveščali preko FB.

Gildo Bavčević (r.1979, Split, Hrvaška) je multimedijski umetnik, ki se ukvarja predvsem z različnimi oblikami družbeno angažirane umetnosti in hkrati naslavlja družbene in politične probleme. Ustvaril je številne performanse, video performanse, video inštalacije, kratke filme in zvok v treh dolgometražnih filmih. Poleg samostojnih razstav, se je udeležil številnih skupinskih razstav in festivalov na Hrvaškem in v tujini. Je nagrajenec razstave 39. Splitskega Salona za video performans Plastični človek. Dobil je prvo nagrado 46. Revije hrvatskog stvaralaštva za dokumentarni film Mreža solidarnosti, s katerim je magistriral iz filmske in medijske produkcije na Splitski umetniški akademiji. Je član Hrvaškog društva likovnih umetnikov in Splitskega društva hrvaških likovnih umetnikov. Živi in ustvarja v Splitu.
Več: https://gildo-bavcevic-portfolio.tumblr.com/

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

___________________________________________________________________

Can Do More! Must Do More!

presentation of video performances by Gildo Bavčević

Please join us at the presentation of the latest production by Gilde Bavčevića, at 18. 5. in two parts - from 11:00 until 14:00 and from 19:00 until 21:00 at gallery K18.

At Wednesday, 15th of May and Thursday, 16th of May Gildo Bavčević will make several interventions at various abandoned locations in Maribor (MTT-Maribor tekstil industry, underpass near bus station, former factory Boris Kidrič, planned cultural center MAKS or space of former TAM). Mentioned locations are witnesses of collapsed economy and as such will become a scenography of planned interventions. With absurd acts Gildo Bavčević on one hand exposes abandoned spaces, on the other hand inability of society to correctly approaches to solving of economic, social or ecological issues.

Interventions will start at Wednesday at 11:00 in the whole, the site where cultural center MAKS was planned at Ruška cesta.
On other locations we will notify through facebook event.

Gildo Bavčević ( b.1979, Split, Croatia) is a multimedia artist interested in different forms of socially engaged art and ways of tackling social and political issues. He has created many performances, video performances, video installations, short films, as well as the sound in three feature-length films. In addition to the presentation of his works in his solo shows, he has participated in a large number of group exhibitions and festivals in Croatia and abroad. He has won a prize at the 39th Split Salon exhibition of contemporary art (Splitski Salon) for his video performance Plastic Man Machine and first prize at 46th Croatian Film Festival (Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva) for his documentary Mreža solidarnosti (Solidarity Network), which was his graduate thesis in 2013 with which he obtained his MA in Film and Media Production from Split's Art Academy, from which he received the title of assistant professor. He is a member of both the Croatian Freelance Artist Association and Split's Croatian Visual Artist Association. He lives and works in Split.

https://gildo-bavcevic-portfolio.tumblr.com/

SPOZNAJTE REZIDENTA / MEET THE RESIDENT: GILDO BAVČEVIĆ

Galerija K18 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Vljudno vabljene_i na spoznavni večer in pogovor z Gildom Bavčevićem, ki ga gostimo v okviru rezidenčnega programa Guest Room Maribor. Dogodek bo potekal v torek, 7. 5. 2019, ob 19.00 v Galeriji K18 (Koroška cesta 18, Maribor).

Ogledali si bomo njegov film Mreža solidarnosti (2013) in umetnik bo nato predstavil svojo umetniško prakso. Film Mreža solidarnosti (upor proti kulturi kapitala) je raziskava nastala v času diplomskega študija (MA) na odelku za Film, medijsko umetnost in animacijo na Umetniški akademiji v Splitu. V tem času se je Gildo Bavčević udeležil akcij Mreže solidarnosti, neformalne pobude občanov, ki se je solidarno povezala z ogroženimi delavci firm v stečaju, oziroma z bivšimi in trenutnimi delavci v teh firmah. Jadrankamen, Uzor, Dalmacijavino, Monter, Adriakem, Kamensko in nekatere druge so izmed več kot 20 000 propadlih firm na Hrvaškem. Nova zvrst upora proti propadajočemu sistemu temelji na ideji solidarnosti med meščani izven institucionalnih okvirov ter na možnostih povezovanja in menjavi informacij in idej.

Gildo Bavčević (r.1979, Split, Hrvaška) Gildo Bavčević je multimedijski umetnik, ki se ukvarja predvsem z različnimi oblikami družbeno angažirane umetnosti in hkrati naslavlja družbene in politične probleme. Ustvaril je številne performanse, video performanse, video inštalacije, kratke filme in zvok v treh dolgometražnih filmih. Poleg samostojnih razstav, se je udeležil številnih skupinskih razstav in festivalov na Hrvaškem in v tujini. Je nagrajenec razstave 39. Splitskega Salona za video performans Plastični človek. Dobil je prvo nagrado 46. Revije hrvatskog stvaralaštva za dokumentarni film Mreža solidarnosti, s katerim je magistriral iz filmske in medijske produkcije na Splitski umetniški akademiji. Je član Hrvaškog društva likovnih umetnikov in Splitskega društva hrvaških likovnih umetnikov. Živi in ustvarja v Splitu.
https://gildo-bavcevic-portfolio.tumblr.com/

DIDAKTIČNI PRISTOPI K ANIMIRANEMU FILMU Z MILOŠEM TOMIĆEM

Galerija K18 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Vabljene_i na dvodnevno brezplačno teoretsko-praktično delavnico stop animacije, katero bo vodil priznan srbski animator Miloš Tomić. Delavnica bo potekala v četrtek, 25. 4 . in v petek, 26. 4. 2019 od 16.00 do 20.00, v Galeriji K18 na Koroški 18 v Mariboru.

Stop animirani film ima danes, ne glede na digitalizacijo, vizualno še vedno veliko značilnosti klasičnega animiranega filma in je zelo popularen. V Mariboru že leta ponujamo kvalitetne programe osredotočene na animacijo, ki rezultirajo tudi v bogatem podmladku. Dobri in nadarjeni učenci pa terjajo vedno boljše mentorje in ravno tem bo delavnica z Milošem Tomićem namenjena. Osnovni namen delavnice je spodbuditi mentorje in učitelje k posvečanju pozornosti majhnim, dragocenim in vsakodnevnim stvarem, katere sicer vidijo, a se jih ne zavejo. Ravno te majhne stvari so lahko idealna izhodišča za izražanje v mediju animacije v razredu. Mentor Miloš Tomić slovi po tem, da udeležence njegovih delavnic in seminarjev skozi nenavadna izhodišča za animiranje spodbuja k čutenju lastnega telesa in njegovih omejitev. Stop animacija je počasen in občasno utrujajoč proces, ki pa omogoča kršenje pravil, med drugim tudi zakonov fizike (gravitacija, normalno minevanje časa, linearnost). Ponuja nam možnosti za preizpraševanje načinov preko katerih se soočamo z realnostjo okrog nas.

Miloš Tomić je diplomiral iz filmske režije na Akademiji dramskih umetnosti v Beogradu, leta 2013 je na FAMU doktoriral z disertacijo “Vrednost zavrženih predmetov – smeti, kot material za film, animacijo, fotografijo …”. Bil je aktiven udeleženec in promotor “LO-Fi” festivala, ki se je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja borili za svoboden, poceni in neodvisen film. Od leta 2010 je bil sodelavec manifestacije Pesničenje, več let pa je tudi profesor na Fakulteti za medije in komunikacije v Beogradu, Oddelek za digitalne umetnosti in nove medije. Kot avtor je razstavljal na številnih razstavah po vsej Evropi. Znan je po svojih eksperimentalnih filmih in video delih, glasbenih spotih, kolažih in umetniških akcijah. Preko neposrednega dela s študenti in mladimi je gostoval po celem svetu z delavnicami stop motion animacije in ustvarjalnosti na splošno, sodeloval je na festivalih v Franciji, na Norveškem, v Italiji in Španiji, prek Makedonije, Estonije do Kitajske, Argentine in Burme. Njegova umetniška kariera je pridobila nov zagon v letu 2013, ko je bil skupaj z Vladimirjem Perićem predstavnik Srbije na Beneškem bienalu s projektom Glasbeni Dnevniki, ki je sestavljen iz kratkih filmov, v katerih vsakodnevne, pogosto družinske, kuhanjske situacije postajajo amaterske glasbene improvizacije.

Delavnico organiziramo v sodelovanju z zavodom MARS Maribor. Prijave zbiramo do 23. 4. 2019 na infopeka@infopeka.org. Število mest je omejeno.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

RAZSTAVA STIČIŠČA

Galerija K18 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Rodili smo se otroci, nepopisan list papirja in čistih duš. Skozi rast smo se začeli poditi za barvami, ki nam jih je svet ponujal. Spregledali smo in začeli krojiti niti. Niti, ki jih pletemo, so postale navdih ustvarjalnosti. Predstavljajo pot, ki nam jo življenje ponuja. Vsak plete svojo in vsaka pot se enkrat konča, da se lahko znajdemo na novem začetku.
Razstava Stičišča se ukvarja z interdisciplinarnim povezovanjem umetniških tehnik treh mladih ustvarjalcev; Zale Česnik, Toma Vebra in Ane Zmrzlak. Razstava sestoji iz instalacije pritrjene na strop, na katerem so prepletene niti, iz katerih se v prostor spuščajo šivanke. Stene krasijo risbe, kjer je minimalizem izražen s čisto linijo, včasih tudi v kombinaciji z barvo in kolažem. Del razstave pa so tudi pesmi, napisane v prostem verzu, katerih rdeča nit je minimalizem in izčiščenost.

Otvoritev razstave bo v petek, 5.4.2019 ob 18.00. Razstava bo postavljena do 13.4.2019 in si jo boste lahko vsak dan ogledali med 14.00 in 18.00 uro, v tem času si boste lahko tudi za prostovoljen prispevek zagotovili pesniško zbirko Točka preloma, iz katere je zgrajen pesniški del razstave. Za glasbo bo poskrbela Vesna Godec, prav tako pa bo poskrbljeno za prigrizke in pijačo.
Dogodek bo povezoval Jure Golež.

Vabljene, vabljeni!

Vstop prost

---------------------------------------------------------------

Zala Česnik je študentka likovne pedagogike, ki je srednješolsko izobraževanje zaključila na Gimnaziji Celje-Center, likovna smer, kjer je v sklopu umetniških predmetov, v sodelovanju in pod mentorstvom Tomaža Tomažina in Maje Smrekar, dveh slovenskih umetnikov, razstavljala v prostorih Sodobne galerije Celje. Tekom teh let je bila tudi del kolektivne skupinske razstave Osebno. Zaključek leta 2018 je zabeležila razstava Nenačrtana, kjer je avtorica prvikrat predstavila serijo risb do tedanjega likovnega ustvarjanja, kjer se ukvarja z linijo kot glavno likovno prvino. Svoja dela ima tudi permanentno razstavljena v HiKoFi-ju, Specialty Coffee Store-u, ter na ta način s svojo umetnostjo doprinese del sebe tudi mestu Maribor.

Ana Zmrzlak je srednjo šolo obiskovala na Gimnaziji Celje - Center, smer Predšolska vzgoja. Po končani srednji šoli je študij nadaljevala na Pedagoški fakulteti v Mariboru, Likovna pedagogika. V tem času je sodelovala pri eni skupinski razstavi, izvedla je tudi samostojno razstavo v Celju.

Tom Veber, katerega umetniško ustvarjanje obsega polja igre, petja in literarne dejavnosti se v preteklem času prvenstveno posveča le tej. Poezijo objavlja v osrednjih literarnih revijah Dialogi, Mentor, Literatura in Apokalipsa, sodeluje na pesniških Slamih in gostuje po Sloveniji s pesniško monodramo Realizem je rezerviran za klovne. Je regionalni nominiranec za literarni natečaj Urška 2017 in zmagovalec Pesniške olimpijade 2018. V sklopu festivala Slovenski dnevi knjige je organiziral enega izmed prvih LGBT literarnih večerov v Mariboru. Marca je izšel njegov pesniški prvenec Točka preloma pri založbi Literarna hiša Maribor v istem mesecu je skupaj s fotografom Timom Pongrancem predstavil pesniško – fotografsko razstavo Brstenje, ki je razstavljena v hostlu Mladinskega centra Maribor.

NIKI PASSATH: AMORFNA TELESA

Galerija K18 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Vabljene_i na otvoritev razstave »Amorfna telesa« avstrijskega intermedijskega umetnika Nikija Passatha, ki bo v petek, 22. 2. 2019, ob 19.00 v Galeriji K18, na Koroški cesti 18.

Niki Passath se ukvarja s fenomenom ritualnega zaklinjanja. V svojih umetniških kreacijah išče odgovore na skrivnosti življenj ljudi, njihovega družbenega vedenje in čustev, njihovega vedenja v primerjavi s stroji in okoliško naravo. Na tem avanturističnem potovanja v iskanju znanja, se dotika različnih disciplin. Od robotike do umetne inteligence, od kvantne fizike do znanosti o življenju. Pri različnih raziskovalnih potovanjih v Afriko skozi Evropo v Ameriko in Avstralijo najde odgovore, ki se izrazijo v kinetičnih predmetih, fotografijah in umetniško-znanstvenih konfiguracijah. Izraža se z uporabo različnih materialov, tehnologij in medijev ter sodeluje v znanstvenih raziskavah.

Passath se je med rezidenco v okviru programa SobaZaGoste / GuestRoomMaribor v Mariboru ukvarjal s tematiko rituala. Fenomen v svoji umetniški praksi omenja predvsem skozi načelo ponavljanja. »Ritualno zaklinjanje« v dejanskem smislu pomeni naslavljanje višjega bitja z zahtevo ali prošnjo in predvsem za klicanje in vizualiziranje nadnaravnega bitja. Za ritual je značilno predvsem ponavljanje in s tem povezani vzorci delovanja, obenem pa točno določen kraj in čas. Skozi ponavljajoči se proces digitalno generiranih in robotsko konstruiranih podob se delo nanaša na ritual. Poleg tega je pomembno načelo serije transformacije amorfnega telesa (digitalno priklicanega telesa), ki ga proizvedejo digitalna orodja – v realni objekt; kar pomeni: transfer ali »priklic« iz praznine virtualnega prostora v objektnost resničnega doživetja. Passath se tako loti teme inkantacije s procesno orientirano metodo analize, v kateri proučuje vizualno zaznavne lastnosti reprezentacije virtualno ustvarjenega amorfnega telesa in s tem »ritulni priklic« v realni svet.

Kuratorka razstave je Elisabeth Saubach.

Producent: Pekarna Magdalenske mreže v okviru programa SobaZaGosteMaribor/GuestRoomMaribor

O!PLA FOKUS NA POLJSKO: SODOBNA POLJSKA ANIMACIJA

Galerija K18 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Vabljene_i na predavanje in projekcijo programa “O!PLA Focus na Poljsko: Sodobna poljska animacija”, ki predstavlja najnovejše in najbolj kul poljske animirane filme (O!PLA pomeni “Oh! Polish Animation”, pa tudi: “Oh! People Love Animation”). Program bo predstavil Piotr Kardas. Pridružite se nam v četrtek, 14. 2. 2019 ob 18:00 v Galerija K18, na Koroški ulici 18.

O!PLA je festival animiranega filma na Poljskem. O!PLA 2018 - skoraj 22.000 članov žirije, skoraj 90 festivalskih prizorišč med Baltskim morjem in Tatrami, več kot 100 kratkih filmov, razdeljenih na 8 tekmovalnih kategorij - te številke na kratko opisujejo posebnosti najbolj edinstvenega in največjega popolnoma od spodaj navzgor organiziranega poljskega festivala animiranega filma. Program tradicionalno ustvarja "največja žirija na svetu" - publika. O!PLA od začetka v 2013 posledično raste, ena stvar pa ostaja nespremenjena - neodvisnost in strast, ki stojita za festivalom.

Piotr Kardas (1984) je neodvisni animator sveta animacije; pobudnik in direktor ANIMATION ACROSS BORDERS (2012-), festivala animacije “O!PLA” na Poljskem (2013-), filmskega festivala dokumentarne animacije Rising of Lusitania v Liverpoolu, UK (2019-); soustvarjalec in programski direktor mednarodnega festivala animacije CRAFT v Yogyakarti (Java, Indonesia); koordinator poljske edicije mednarodnega filmskega festivala StopTrik (2016-); kurator, žirant (Belarus, Brazil, Croatia, Germany, Italy, Norway, Poland, Romania, Serbia, Slovenia, Spain), pobudnik in koordinator različnih kulturnih in umetniških projektov. Študiral je Filmsko teorijo in nove medije (Univerza v Lodzu). V letih 2010 - 2012 je za Se-ma-for Film Production delal kot distributer ter za Se-ma-for Film Foundation kot pobudnik in koordinator posebnih dogodkov (i-Se-Ma-For European / Asian Express 2011: Peking / Madrid) Tokio / Pariz) in kot programski direktor prvih dveh izdaj filmskega festivala Se-Ma-For (2010/2011). Bil je pobudnik in koordinator sekcije Animation & Competition na mednarodnem filmskem festivalu ARS INDEPENDENT v Katovicah (2012) ter SCARY PUPPETS & SEXY DOLLS (2010-). V letih 2008 - 2010 je bil programski direktor enega izmed najbolj znanih art kinematografov na Poljskem - Charlie Cinema. Stalno sodeluje z različnimi festivali in institucijami po vsem svetu.

Projekcija traja 90 min, animirani filmi s poljskimi dialogi imajo angleške podnapise. Dogodek je organiziran s podporo Veleposlaništva republike Poljske v Ljubljani.
---

Lecture and screening of the program "O!PLA Focus to Poland: Contemporary Polish Animation", which presents the latest and the coolest Polish animation (O!PLA means "Oh! Polish Animation" as well as "Oh! People Love Animation"). The program will be presented by Piotr Kardas. Join us on Thursday, February 14, 2019 at 18:00 in Gallery K18, on Koroška ulica 18.

O!PLA is animation festival in Poland. O!PLA 2018 – almost 22.000 Jury members, almost 90. festival venues located between Baltic Sea and Tatra Mountains, more than 100. shorts divided into 8 competition categories – these numbers briefly outline the specifics of the most unique and completely grassroots biggest Polish celebration of animated film. And traditionally the program is created by "the biggest Jury in the world" - Audience. Starting of 2013 O!PLA consequently grows in strength, but one thing remains constant - independence and passion, which standing behind the O!PLA.

Piotr Kardas (1984), Independent Animator of the Animation World; initiator and director of ANIMATION ACROSS BORDERS (2012-), “O!PLA” ANIMATION FESTIVAL in Poland (2013-), Rising of Lusitania - AnimaDoc Film Festival in Liverpool, UK (2019-); Co-creator and programme director of CRAFT International Animation Festival in Yogyakarta (Java, Indonesia); coordinator of Polish chapter of StopTrik International Film Festival (2016-); curator, juror (Belarus, Brazil, Croatia, Germany, Italy, Norway, Poland, Romania, Serbia, Slovenia, Spain), initiator and coordinator of various cultural and artistic projects. He studied Film Theory and New Media (University of Lodz). In 2010 - 2012 he working for Se-ma-for Film Production as a distributor and Se-ma-for Film Foundation as an initiator and coordinator of special events (i.a. Se-Ma-For European/Asian Express 2011: Beijing/Madrid/Tokyo/Paris) and a program director of two first editions of Se-Ma-For Film Festival (2010/2011). Initiator and coordinator of Animation Section & Competition at ARS INDEPENDENT International Film Festival in Katowice (2012) and SCARY PUPPETS & SEXY DOLLS (2010-), among others. In 2008 – 2010 he was a program director in one of the most famous arthouse cinema in Poland - Charlie Cinema. Permanently cooperates with several festivals and institutions all around the world.

The screening lasts 90 minutes, animated films with Polish dialogues have a permanent English subtitles. The event is organized with the support of the Embassy of the Republic of Poland in Ljubljana.

LUCA VANELLO: HVALEŽNOST PREŽEMA OTROŠTVO

Galerija K18 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Vljudno vabljene_i na otvoritev razstave Hvaležnost prežema otroštvo Luce Vanella, ki bo 28. decembra ob 19:00 v Galeriji K18, na Koroški ulici 18.

Samostojna razstava "Hvaležnost prežema otroštvo" in daje vpogled v umetniško prakso Luce Vanella, ki raziskuje implikacije ne-človeških entitet znotraj procesa distribucije vidnega.

Skozi razumevanje materialnosti kot živega agenta, naslavlja vlogo materialnosti in njenih ciklov v procesih socialne nevidnosti, biološkega propadanja, kroženja in politik skrbi ter intimnosti. Rastline, neživi objekti, podobe, afekti, arhitektonski elementi in energije se dojemajo kot deli iste organske celine, v kateri se ustvarja izomorfizem med družbeno političnih silah in materialnih ekologijah. Fizična manipulacija tako postaja konceptualno orodje, intimni narativi in materialni cikli so spojeni skupaj.

Skozi postopke kot je vaporizacija, spreminjanje digitalne podobe, kompresija, fragmentacija in absorpcija, alternacija kot oblika abstrakcije postaja način razmišljanja o kolektivnih in individualnih narativih. Zakamuflirane inštalacije in prikrite zgodovine v ozadju del, odražajo strategije moči politik vidnosti. Skriti narativi, nedostopni gledalki_cu, se postopoma odkrivajo skozi subtilne intervencije.

Luca Vanello je v okviru programa SobaZaGosteMaribor nadaljeval svojo raziskavo o političnem potencialu, ki ga imajo ne-človeške entitete znotraj dejavnosti kot so skrbstveno delo in zdravljenje. Začetek raziskave temelji na sodelovanju z Dr. Sharif El-Leithy, direktorjem Centra za travmatske stresne motnje bolnišnice v Londonu, ki je specializirana za zdravljenje post-travmatskega stresa (PTSP) pri prosilcih za azil.

Luca Vanello (b.1986, Trieste, Italy) je diplomiral na Universität der Künste Berlin pri profesorju Gregoru Schneideru in je dokončal MFA na Slade School of Fine Arts, London. Izbrane nedavne razstave vključujejo: 3 1⁄2, KW Institute for Contemporary Art (Berlin) (samostojna); Sodų 4 (Vilnius, Lithuania) (samostojna); Fondazione Ratti (Como, Italy); Insitu (Berlin) (samostojna); MAAD (Adria, Italy); Galerie Gerrit Friese (Berlin); The Showroom (London); Städtische Galerie (Wolfsburg); Museum für Fotografie (Berlin); Self Storage - Another Space, Copenhagen Art Week (Copenhagen), Seen Fifteen Gallery (London);, Poppostitons (Brussels) (solo); Gildengate House, OUTPOST, (Norwich) (samostojna); Another Space (Copenhagen); Galerie Arndt (Berlin) Ostrale (Dresden) in Al Riwaq Art Space (Bahrain). Gostoval je na rezidencijah: Banff Centre for the Arts (Canada, upcoming), Rupert (Vilnius), Fondazione Ratti (Como), OUTPOST (Norwich), Lottozero (Prato). Živi v Berlinu.

http://lucavanello.com/

OTVORITEV FASADE GALA KOŠNIKA

Galerija K18 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Otvoritev fasade Gala Košnika
V petek 28. 12. 2018, ob 18.30
Galerija K18

Vljudno vabljeni na zadnjo otvoritev fasade v sezoni 2018, tokrat akademskega kiparja in vsestranskega umetnika Gala Košnika.
Sproščen karakter ustvarjalca in cinični odnos do sveta puščata prostor za presenečenje.
Se vidimo v petek!