Se trenutno dogaja

Razstava: Vino naše vsakdanje

Pokrajinski muzej 2 Grajska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Otvoritev: četrtek, 17. junija 2021, ob 18. uri, viteška dvorana, vhod z Grajske ulice. Razstava s prikazom delovnih šeg in navad sledi koledarskemu letu v vinogradu, vzporedno pa pripoveduje o vlogi vina v vsakdanjem življenju, ob velikih življenjskih prelomnicah in ob praznikih. Vino predstavi kot živilo, poživilo, naravno zdravilo, njegove temne plati in nakazuje razloge za njegovo vseprisotnost v našem kulturnem okolju. Obiskovalcem je na razstavi na voljo interaktivna miza, ki ponuja vpogled v slavnostne jedilnike različnih zgodovinskih obdobij. Prikazuje odnos do hrane in vina ter spremembe, ki so se dogajale za bogataško mizo od 15. do 20. stoletja. FOTO: Pivski vrč, bilikum, 1900, Šmarje pri Jelšah

Strategija razvoja kulture v Mestni občini Maribor 2022-2026

Maribor, Upravna enota Maribor, 2000

Mestna občina Maribor je s septembrom 2021 pristopila k pripravi novega razvojnega dokumenta na področju kulture za obdobje 2022-2026. Strategija bo fenomen kulture osvetlila z različnih zornih kotov in ga celostno obdelala, upoštevajoč ključne družbene izzive. Osnovni izhodišči sta stabilno delovanje in urejene razmere na področju kulture ter s tem zagotavljanje javnega interesa na področju ... Read more

Kobal & Ilić / Milo za drago

UGM shop 6 Strossmayerjeva ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Tokrat v UGM Šopu predstavljamo kiparko in tetoverko Špelo Kobal in slikarja_ko, ki ustvarja pod enigmatičnim imenom Ilić. O njuni povezavi lahko razkrijemo le to, da sta bila_i oba_e študenta_ki slikarja Ludvika Pandurja, ki med novembrom in marcem z retrospektivno razstavo nastopa v zgornjih prostorih UGM, v njunih delih pa je morebiti mogoče prepoznati določen umetnikov pečat. Poiščite ga sami!

3€

Ludvik Pandur: retrospektiva

UGM 6 Strossmayerjeva ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Velika retrospektivna razstava ponuja pregled čez kontinuirano ustvarjalno prakso slikarja Ludvika Pandurja od začetka 70-ih let do danes. Umetnikov obsežen opus bo tokrat prvič celostno prikazan in ovrednoten v tako velikem obsegu. »V mojem slikarstvu je vedno prisotna srhljivost, deluje v razponu od lepote do groteske, tista zarisana lepota, ki draži in provocira.« (Ludvik Pandur) Slikarjevo delo zaznamujejo večna prehajanja med figuro in krajino, med mimetičnostjo in abstrakcijo, med liričnim in epskim, med intimnim in mitološkim. Pandur se z izjemno senzibilnostjo odziva na razpoloženjska stanja svoje okolice, od domačega Maribora do številnih potovanj. Navdih črpa v skrivnostnosti mariborskega parka in izobilju mariborske tržnice, pokrajinah razbeljene Kastilje in romantične južne Bavarske, londonskega Soha in newyorškega Manhattna. Je izjemen erudit, velik poznavalec kanona zahodne umetnosti, prvenstveno slikarstva, ob tem pa še mitologije in književnosti, poezije in glasbe, filma in fotografije.

3€

Razstava: Tina Konec

Maribor center / UGM Studio 2 Trg Leona Štuklja Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Vabljeni na razstavo Tine Konec v UGM Studiu! Tina Konec je umetnica, ki z izjemno preprostimi likovnimi sredstvi ustvarja nadvse kompleksna dela, ki jih odlikuje tako senzibilnost kot tudi izredna prezenca.

Pravljica Abir v parku KC Pekarna

MKC Maribor

V zimskih dneh vam Hostel Pekarna in založba Pivec podarjata nagrajeno pravljico Abir o prijateljstvu in medsebojni pomoči, ki si jo lahko ogledate kadarkoli v parku Kulturnega centra Pekarna pred upravno stavbo MKC Maribor.

Umetnost v izjemnih razmerah

DLUM 10 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

razstava likovnih del članov DLUM UMETNOST V IZJEMNIH RAZMERAH Letošnja pregledna razstava DLUM 2021 dejansko poteka v izrednih razmerah, saj so zaradi pandemije COVID 19, ki traja že dobri dve leti, zaradi česar je tudi lanska razstava potekala v enakih “vojnih pogojih”, odpadle razne prireditve, vključno z odprtji, ki bi jih ob 100. obletnici organizirane likovne dejavnosti na področju SV Slovenije in Koroške, v normalnih okoliščinah, lahko izvedli. Vseeno pa je visoka obletnica naslednika Groharja, čigar prvo razstavo je leta 1920 odprl njen pokrovitelj, sam general Rudolf Maister Vojanov, obeležena z monografijo, ki bo ostala kot edini dokument tega jubileja, kar je dobro, čeravno je bila deležna številnih kritik, nekaterih upravičenih, drugih neupravičenih. Vsakoletne skupinske razstave članic in članov DLUM so bil e zmeraj pomemben, pravzaprav edini pokazatelj likovne ustvarjalnosti na omenjenem teritoriju, ki ga pokriva DLUM. Kot dolgoletni strokovni sodelavec DLUM sem v vlogi likovnega kritika in kuratorja...

Razstava Urške Stropnik Šonc

Maribor center / Vetrinjski dvor 30 Vetrinjska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Od 5. do 28. januarja 2022, od ponedeljka do petka od 10. do 15. ure, v Vetrinjskem dvoru (v zgornji razstaviščni preddvorani).

AVGUŠTIN STEGENŠEK (1875–1920): ob stoletnici smrti

Univerzitetna knjižnica Maribor 10 Gospejna ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Foto 1: Znamenje v Bočni pri Gornjem Gradu 31. December 2021 Razstava je nastala kot seminarsko delo na Oddelku za umetnostno zgodovino FF UM – razstavljeni so umetnostno zgodovinski spomeniki, ki jih je fotografiral Avguštin Stegenšek. Originalno gradivo hranita INDOK center Ministrstva za kulturo RS in Pokrajinski arhiv Maribor. Razstavljena Stegenškova dela in študije hrani ... Read more

Nika Lopert: Sanje

Maribor center / Razstavišče Vetrinjski, Vetrinjski dvor (Vetrinjska ulica 30, Maribor)

Razstava ilustracij knjige Lermontova z istoimenskim naslovom Sanje. Mariborska ilustratorka Nika Lopert se nam predstavlja z razstavo ilustracij prevodov Lermontovih del, združenih v monografiji Sanje: Izbrano delo Lermontova. Monografija je izšla leta 2015 v knjižni zbirki Zora v sodelovanju z Ruskim centrom Maribor. Izbrana likovna tehnika se pomenljivo spogledujejo s pesmimi in nastalimi prevodi. Pri snovanju razstavljenih del je umetnica uporabila kombinirano tehniko akvarela in kemičnega svinčnika. Akvarel, kot starejša tehnika, ponazarja poetični izraz Lermontovega dela, kemični svinčnika pa, kot najpogosteje uporabljeni pisalo-risalo današnjega časa, nastale sodobne prevode. S tem je premostila časovno razliko med nastankom pesmi in prevodov.

Živo delo v Razstavišču Vetrinjski Slađana Matić Trstenjak

Maribor center / Razstavišče Vetrinjski (Vetrinjska ul. 30, Maribor)

Živa ustvarjalnost v razstavišču Vetrinjski. Slađana Matič Trstenjak v projektu Živo delo v razstavišču Vetrinjski, Vetrinjska ul. 30, Maribor.

Razstava: ŽIVLJENJE IN SMRT STA SI BRATA

Galerija Media Nox

Galerija Media Nox v sodelovanju s Filozofsko fakulteto Univerze v Mariboru med 12. 1. in 10. 2. vabi na razstavo del Franceta Miheliča z naslovom Življenje in smrt sta si brata, ki sta jo v sklopu projekta Mladi kustos pripravila Filip Burnik in Saša Preložnik Šimac.

Zoran Poznič: Feniks

Maribor center / Galerija artKIT (Glavni trg 14, Maribor)

Vljudno vas vabimo na razstavo Zorana Pozniča z naslovom Feniks, ki je na ogled v galeriji artKIT. Ognjena ptica Feniks je mitološko bitje, ki personificira večni ritem evolucije. Pojavlja se kot up ali želja po obnavljanju in večnem življenju. Tako tudi robustna, a še vedno transparentna in prosojna Pozničeva kovinska skulptura, ki se sestavlja in pravkar vstaja po padcih, se dviguje, otresa ostalin preteklosti, sublimira in neposredno prehaja iz enega v drugo agregatno stanje.

TEČAJ FRAKTALNE RISBE, 15+

Vetrinjski dvor

Vabimo vas k dvomesečnem raziskovanju fraktalne risbe, spoznavanju različnih tehnik in pristopov risanja fraktalov ter sproščanja ob risbi.

160€

Zvezde brez nebes – Otroci v času holokavsta. Otvoritev razstave

Trgovski center City, Mariborska knjižnica, osrednja knjižnica in Čitalnica

Ob Mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta vas vabimo na otvoritev razstave z uvodnim predavanjem Borisa Hajdinjaka. Ganljiv vpogled v življenja judovskih otrok med holokavstom prikazuje razstava z izborom njihovih risb, pesmi, pisem in igrač. Otroški optimizem, ustvarjalnost in domišljija razkrivajo izjemno zmožnost mladega človeka, ki se kljub neopisljivim okoliščinam oklepa življenja. Razstavo je pripravil spominski center Yad ... Read more

Muriel Spark: Zlata leta gospodične Jean Brodie

Maribor center / Vetrinjski dvor (Vetrinjska ulica 30 Maribor)

Rotovški bralni klub. Roman škotske pisateljice nas popelje na prizorišče konservativne dekliške šole, na kateri želi duhove prebuditi samosvoja učiteljica. Spopad z vodstvom šole je neizbežen. Pogovor o knjigi bo usmerjala Jasna Mlakar. ***V skladu z odloki vlade je udeležba na kulturnih dogodkih dovoljena osebam z negativnim testom na covid-19, cepljenim ali prebolevnikom. Za otroke do 12. leta to pravilo ne velja.Upoštevati moramo priporočila glede vzdrževanja medosebne razdalje, pravilnega nošenja maske, higiene rok in higiene kašlja.

Svetovni film: primeri alternativ zahodnemu filmskemu kanonu

Zoom

Vabljen_a na predavanje v ciklu Zgodovina filma. Srečale_i se bomo na Zoomu, kjer nam bo Petra Meterc, literarna kritičarka, ki je leta 2020 prejela nagrado revije Ekran za najboljšo mlado filmsko kritičarko približala nekatere primere alternativ zahodnemu filmskemu kanonu. Udeležba je brezplačna.brezplačna. Dogodek bo potekal na spletu. Pridružite se mu s klikom na povezavo: Svetovni ... Read more

Recurring

ŠOLA KVAČKANJA, 15+

Vetrinjski dvor

Kvačkanje so poznale naše babice, prababice, praprababice. Izdelovale so si obleke, copatke, okraske za dom in druge uporabne reči. Tiste bolj spretne so znale skvačkati tudi igrače za otroke.

30€

Pravljični večer za odrasle

Maribor center / Razstavišče Vetrinjski (Vetrinjska ul. 30, Maribor)

21. PRAVLJIČNI DAN 21. Pravljični dan tokrat povezuje umetnost pripovedovanja in stripovsko umetnost. Osnovo likovne podobe projekta, ki jo je ustvarila oblikovalka in striparka Saša Kerkoš, predstavlja pripovedka Gadja kraljica. Ta je obenem bila predloga in navdih za ustvarjanje stripa, v katerem so se preizkusili otroci. Njihove izdelke vam bomo predstavili na spletni razstavi GADJA KRALJICA ... Read more