Se trenutno dogaja
Featured Izpostavljen

Slikoviti svetovi Luigija Kasimirja

Galerija Media Nox

Razstava Mladi kustos 2024Slikoviti svetovi Luigija KasimirjaGalerija Media Nox, Maribor, 10. 1. 2024–15. 2. 2024 Študenti 3. letnika dodiplomskega študija na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru v Galeriji Media Nox razstavljajo izbrana dela na Ptuju rojenega grafika Luigija Kasimirja (1881–1962). Že za časa svojega življenja evropsko priznan umetnik je zapustil kakovostne grafike, ki so nastale kot spomini na njegove domače kraje, potovanja v bližnje in tudi bolj oddaljene kraje (Bruck, Salzburg, München, London, Rim, New York in drugam) ter kot dokumenti vojnega opustošenja. Na razstavi so predstavljene skrbno izbrane romantične vedute in grafike s pomembno dokumentarno vrednostjo. Mladi kustosi: Marko Balažič, Monika Gerečnik, Ana Pleteršek, Rebeka Prelog, Jan Slaček, Lara Tumpej, Lucija ZemljičOtvoritev razstave bo v sredo, 10. januarja, ob 18. uri v Galeriji Media Nox. Vabljeni!

Vodstvo po razstavi Slikoviti svetovi Luigija Kasimirja

Galerija Media Nox Židovska ulica 12 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Avtorji bodo obiskovalce popeljali po razstavi, ki so jo pripravili v sklopu projekta Mladi kustos. Študenti 3. letnika na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Maroboru so v sklopu projekta Mladi kustos v Galeriji Media Nox pripravili razstavo Slikoviti svetovi Luigija Kasimirja.  Na razstavi so predstavljene skrbno izbrane vedute in grafike s pomembno dokumentarno vrednostjo. Na Prešernov dan avrtorji razstave vabijo na voden ogled razstave, ki bo v Galeriji Media Nox potekal ob 11. uri. Galerija bo sicer na ta praznični dan odprta med 10. in 14. uro ter 15. in 18. uro. Razstava je na ogled do 15. februarja.

Featured Izpostavljen

LARA JERANKO MARCONI / NOREC

UGM Kabinet 6 Strossmayerjeva ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Lara Jeranko Marconi / Norec UGM Kabinet, Strossmayerjeva ulica 6 19. januar 2024–25. februar 2024 otvoritev: petek, 19. januar 2024, 19.00 kustosinja: Majda Božeglav Japelj (Obalne galerije Piran) Z veseljem predstavljamo razstavo del Lare Jeranko Marconi, slikarke in ilustratorke iz Kopra, ki je nastala v sodelovanju z Obalnimi galerijami Piran. Izbrana dela, nastala v obdobju zadnjih petih let ... Read more

Radovan Kunić: Množenje in razmnoževanje

Maribor center / MMC KIBLA/KIBELA (Ulica kneza Koclja 9, Maribor)

Odprtje razstave Radovana Kunića: Množenje in razmnoževanje. Vljudno vabljeni na odprtje samostojne razstave Radovana Kunića Množenje in razmnoževanje, ki bo v petek, 26. januarja 2024, ob 19. uri v prostoru za umetnost KiBela. Značaj avtorjevih slikarskih del se kaže v iskanju vizualne enotnosti in reda, ki se vzpostavlja s ponavljajočim se nizanjem v dolgotrajnem, večplastnem slikarskem procesu. Gre za pristop, ki se ujema z dinamiko narave, ki se počasi spreminja, poganja jo nenehna evolucija z občasnimi izzivi, ki jih povzročajo nepredvidljivi dogodki.

Natalija Juhart Brglez: Geometrijski sprehodi; raziskovanje mestne krajine

Maribor center / artKIT (Glavni trg 14, Maribor)

Samostojna razstava Natalije Juhart Brglez. Vljudno vabljeni na odprtje razstave Geometrijski sprehodi; raziskovanje mestne krajine umetnice in slikarke Natalije Juhart Brglez, ki bo v petek, 12. januarja 2024, ob 19. uri v razstavišču artKIT. Med hojo po mestu se oko sidra na specifičnih stičiščih, perspektivnih zgostitvah in izraznih kontrastih. Ne glede na letne čase, stavbe mesta ostajajo kot tihi gradniki in glasniki tega, kar je, in tega, kar je že bilo. Vidimo jih lahko vedno drugače, iz raznih kotov, kompozicijskih nagibov, rasti pogleda ali zasuka. V na videz preprostih grafičnih upodobitvah se pojavljajo nam znani urbani prostori, ki jih v svoji kompozicijski enkratnosti doživljamo kot novonastalo in svežo perspektivo. Njene vizualne kulise govorijo o estetiki dovršenosti in arhitekturno bogati domišljiji, ki jo generira njen ustvarjalni vir. Med raziskovanjem mestne krajine nastajajo poti, ki nas popeljejo na sprehode, kjer domujejo prehodi spajanja sofisticirane nežne kolažnosti in kubističnega vizualnega umetničinega spomina in sanj. Odpiralni čas: od torka do petka od 15. do 19. ure, v soboto od 10. do 13. ure

Razstava EM-KA-CE: voden ogled

Univerzitetna knjižnica Maribor

EM-KA-CE: 30 let javnega zavoda Mladinski kulturni center MariborVoden ogled razstave EM-KA-CE v Univerzitetni knjižnici MariborV torek, 30. januarja 2024, ob 17. uri bodo po razstavi EM-KA-CE, ki je še do 31. januarja na ogled v knjižnem razstavišču Univerzitetne knjižnice Maribor, vodili akterji, ki so pomembno zaznamovali bogato in raznoliko delovanje MKC Maribor v zadnjih desetletjih. Jože Kos Grabar bo spregovoril o rojevanju oz. vzpostavljanju zavoda in njegovih programov v osemdesetih in v začetku devetdesetih 20. stoletja, Jože Slaček o sodobni multimedijski umetnosti in z njo povezanimi dejavnostmi in festivali, Sonja Gregorn o likovni galerijski dejavnosti, Petra Kolmančič o literarnih projektih ter aktualna direktorica Marja Guček o mladinskem turizmu, evropskih projektih in trenutni usmeritvi MKC Maribor.Razstava, ki so jo ob 30. obletnici MKC Maribor pripravili v Univerzitetni knjižnici Maribor, ponuja vpogled v njegovo bogato in raznoliko dediščino ter poudarja njegov nepogrešljiv prispevek k mariborskemu kulturnemu življenju. Razstavo dopolnjuje katalog, v katerem je kronološko in sistematično prikazano delovanje zavoda. S tem želimo širši javnosti približati zgodovino tega zavoda ter njegov pomen za Maribor. Skozi razstavo boste lahko potovali skozi čas, spoznavali dosežke in prepoznavali ključne trenutke v razvoju MKC Maribor, ki je postal neizbrisen del mariborske kulturne dediščine. V Avli je na voljo za ogled 15 opaznejših plakatov MKC Maribor, ki so jih pripravili za različne dogodke in priložnosti. V knjižnem razstavišču je na plakatih, obešenih na stebrih, v časovnem traku predstavljena zgodovina MKC Maribor ter pomembnejši dosežki in dogodki. V vitrinah so podrobneje predstavljeni pomembnejši projekti in dejavnosti, kot so MFRU, Performa, Rokerji pojejo pesnike, Jazz ma mlade, LGBTQ, Slovenski dnevi knjige, MKC Črka, KONS in Media Nox idr.Vabljeni!

Featured Izpostavljen

Filozofija med knjigami: Dr. Luka Trebežnik

Maribor center / TC City Maribor, Mariborska knjižnica (Ulica Vita Kraigherja 5, Maribor)

V pogovoru se bomo dotaknili zanimivega razmerja med vero in razumom. Hkrati bomo nagovorili sodobni diskurz, ki poteka v luči potencialne svetovne katastrofe. Sreda, 31. januarja, ob 18. uri v Sodnem stolpu, Pristan 8, Maribor Delo Svetloba na obzorju, ki je lani izšlo pri Založbi Apokalipsa, nas reflektirajoče popelje skozi miselni tok štirih klasičnih mislecev: Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega, Sørena Kierkegaarda, Maxa Webra in Güntherja Andersa. V pogovoru se bomo dotaknili zanimivega razmerja med vero in razumom. Hkrati bomo nagovorili sodobni diskurz, ki poteka v luči potencialne svetovne katastrofe. Preizpraševali bomo, v kakšnem razmerju so v zahodnem svetu kapitalizem, tehnoznanost in krščanstvo. Z avtorjem monografije dr. Luko Trebežnikom se bo pogovarjal mag. Igor Černe.

Lucia Cadotsch »AKI«

Maribor center / Mali oder Narodnega doma

Lucia Cadotsch je ta čas brez dvoma najpomembnejše ime ženskega vokala na evropskih, morda celo svetovnih jazzovskih odrihV Zürichu rojena in v Berlinu živeča pevka je letos prejela prestižno nagrado »Swiss music prize«, leta 2021 nagrado »German Jazz Award«, leta 2017 nagrado »ECHO Jazz Award« za pevko leta in leta 2012 nagrado »New German Jazz ... Read more

8€