Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Zvonimir Florijančić: »Odnosi in simptomi«

15. maja 00:00 - 30. maja 00:00

do 30. 5. 2024 med 13.00 in 18.00, OBRAT

Zvonimir Florijančić: »Odnosi in simptomi«

V četrtek, 9. 5. 2024, te ob 18.00 vabimo v OBRAT, prostor umetnosti in participacije na otvoritev razstave del, ki jih je tekom svojega dela in bivanja v Mariboru ustvaril naš ESE prostovoljec Zvonimir.

Razstava bo na ogled vsak delavnik med 13.0013.00 in 18.0018.00 do 30.30.5.5.2024.2024.

BesedeBesedeavtorjaavtorjaZvonimirjaZvonimirjaFlorijančića:Florijančića:

Preden sem v okviru Evropske solidarnostne enote prišel v Maribor na 10 mesečni prostovoljski projekt v Pekarno Magdalenske mreže sem študiral vizualno umetnost na Akademijo za umetnost in kulturo v Osjeku. Med študijem me je začela zanimati grafika, s katero sem se ukvarjal tudi tukaj v Mariboru. Veliko veselje sem našel v eksperimentiranju z različnimi materiali in kemikalijami, večinoma kovinami in kislinami ter v tehinkah, ki so temeljije na naravnih materialih. Zaradi pomanjkanja opreme za tiskanje sem našel zanimivo domačo tehniko grafike z želatino.

Želatinski tisk je tehnika monotipije, idealna za začetnike; je enostavna in vključuje le nekaj materialov: želatinsko ploščo, barvo in papir. Zanimiva se mi zdi zato, ker ima več možnosti za eksperimentiranje na vsakem koraku postopka, zame pa je najbolj zanimiv del kuhanje in priprava želatinskih plošč ter raziskovanje novih stvari, ki so povezane z mojim zanimanjem.

Na razstavi predstavljam dela, ki sem jih ustvaril med bivanjem v Mariboru in so plod mojega eksperimentiranja z novimi tehnikami in mediji. Najprej sem delal s fotografijami, ki sem jih posnel pred časom in so bile povezane z lepimi trenutki. Uporabljal sem jih predvsem za eksperimentiranje in prve poskuse želatinskega tiska. Pri nekaterih sem imel drugačen pristop, saj sem želel odkriti meje abstraktnega potenciala, zanimala me je pot tekočih in nepredvidljivih podob z nadaljevanjem, kjer so se končale. Najbolj sem užival v izdelovanju globokega tiska. Najprijetnejše je bilo prekinjanje procesa jedkanja z vodo, ki je dalo vedno drugačne rezultate in je bilo izjemno nepredvidljivo. Tu sem popolnoma izpustil nadzor nad svojim delom in prepustil vodi, da določa izdelek.

Med eksperimentiranjem sem začel razmišljati o stvareh, ki jih želim izraziti v svojem delu in ugotovil, da se moram osredotočati na vezi, ki so pomembne v mojem življenju. Prišel sem do zaključka, da je zame najpomembnejše, da obudim vez s sestro, s katero sva se oddaljila. Tehniko sem začel uporabljati na fotografijah iz najinega otroštva in jo apliciral na različnih podlagah ter mešal z različnimi mediji. S tem sem predstavil razvoj ideje o komunikaciji in povezanosti, ki je premalo razvita.

Projekt izvaja ESE prostovoljec in je financiran s strani Evropske komisije.


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Začetek:
15. maja 00:00
Konec:
30. maja 00:00
Kategoriji:
,

Prizorišče

OBRAT

Organizator

obrat