Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Tretji OBRAT na StopTrik

30. junija 19:00

27. 6. 2024 ob 21.00, Vrt OBRATA

Tretji OBRAT na StopTrik

Z našim Mednarodnim filmskim festivalom StopTrik v okviru Festivala Lent vabimo na tri kurirane selekcije animacij, ki se bodo zavrtele v pop-up kinu na vrtu ob OBRATu – prostoru umetnosti in participacije na Trgu Revolucije 9. Zelen kotiček tik ob glavnem mostu v času Festivala Lent postaja kino na prostem. Tudi letos z improviziranim kinom dajemo mesto kinu. Kinu, ki ga v mestu ni.

Na tretjem večeru animiranih filmov si ogledamo selekcijo »Medaroda razsoja« (75 min), zmagovalce in nagrajence mednarodnega tekmovanja CRAFT 2023. Le ta od samega začetka služi kot okno med jugovzhodno Azijo in svetovnim občinstvom, pogled na svet animacije jugovzhodne Azije. Festival se je po pademiji ponovno rodil z novo energijo in novimi idejami. Poteka v obliki bienala in ni namenjen le prikazu tradicionalne stop animacije z lutkami, barvo in peskom pač pa ceni tudi digitalno ustvarjanje. Zavrteli se bodo zmagovalni filmi, ki jih je izbrala ugledna mednarodna žirija sestavljena večinsko iz ustvarjalcev jugovzhodne Azije.

Mednarodni filmski festival StopTrik, ki se bo letos v Mariboru odvijal med 25. in 29. septembrom, je eden maloštevilnih filmskih festivalov na svetu(!), ki je posvečen stop animaciji. StopTrik se je iz nišne pobude, ki se je rodila v kulturnem centru Pekarna, razvil v festival dveh mest, Maribora (Slovenija) in Lodza (Poljska). Odlikuje se po izbranem mednarodnem tekmovalnem programu, predstavlja tematske retrospektive in zgodovinske ter sodobne dosežke svetovno priznanih umetnic_kov, predanih ročno izdelanim, tridimenzionalnim tehnikam animiranja ter vabi k neposrednemu sodelovanju ljubitelje animacije, program pa poudarja potrebo po pronicljivi kulturni refleksiji družbeno-političnih problemov.

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
30. junija
Čas:
19:00
Kategoriji:
,

Prizorišče

OBRAT

Organizator

Stop trik