Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Tone Partljič: DA SE NE POZABI!

11. aprila 19:00

Vsako srečanje s Tonetom Partljičem je zanimivo in nepozabno. Dr. Dragan Potočnik se bo z našim dragim pisateljem tokrat pogovarjal o dveh njegovih zadnjih knjigah: o zgodovinskem romanu Veter z vzhoda, v katerem nadaljuje pričevanje o svojem rojstnem mestu ob Dravi. Tokrat se poda v trideseta leta, v napet zgodovinski čas, ki ga med drugim zaznamujejo prebujanje delavskega gibanja, smrt Rudolfa Maistra in atentata na kralja Aleksandra v Marseillu ter kanclerja Dollfusa na Dunaju.
In o zbirki kratkih zgodb Strnišča, s podnaslovom Zgodbe o otrocih in vojni, v kateri avtor zapiše, da ljudje ne maramo vojn. Ves svet je proti vojnam. A obenem se te neprestano dogajajo – že od pradavnine. Tudi literatura je polna zgodb o velikih zavojevalcih in zmagovalcih. In se sprašuje, kje so v teh zgodbah usode najmanjših, najranljivejših, otrok.

Tone Partljič, leta 1940 v Mariboru rojeni pisatelj, je začel dvajsetleten v šestdesetih letih pisati predvsem krajšo socialno in satirično prozo. Ko se je odpravil v mestni gledališki svet, pa je napisal okoli trideset uspešnih gledaliških komedij, nekatere, Ščuke pa ni, En dan resnice in Moj ata, socialistični kulak, so igrali po vsej Jugoslaviji. Za Kulaka je prejel Grumovo nagrado, za ves komedijski opus pa Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
11. aprila
Čas:
19:00
Kategoriji:
,

Prizorišče

Večnamenska dvorana