Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

The Canyon Observer: Figura

28. januarja, 2023 20:30

Z razširjeno postavitvijo glasbenikov različnih kalibrov in ozadij zasedba The Canyon Observer predstavlja nov album Figura.


Že prej dovršena zasedba sedaj še dodatno podkrepljena gradi na novi plošči poseben zvočni zid. Nova imena, ki pri tem pomagajo, so Jure Boršič na alt saksofonu, Jasna Kolar na bariton saksofonu, Tadeja Žele in Katarina Kozjek na čelu ter Gašper Prus na bobnih.

Album Figura poskuša redefinirati entiteto benda kot živo formo, ki ne obstaja zgolj kot rigorozna, zaključena celota. Figura se amebno spreminja, prilagaja in razvija skozi čas. Predstavlja poskus združevanja posameznikov, ki prihajajo iz različnih glasbenih praks, in s tem širjenja obstoječega bendovega zvočnega spektra ter odpiranja novim izraznim potencialom. Figura stremi k omogočanju in spodbujanju razvoja dolgotrajnejših kreativnih stikov med sodelujočimi glasbeniki.

Osnovno estetsko izhodišče je bilo združiti različne glasbene tradicije – od klasične glasbe, avantgarde 20. stoletja in free jazza do noisa in drugih nišnih glasbenih zvrsti – z ekstremno kitarsko godbo v glomazno, a mestoma tudi nenadejano subtilno zvočno gmoto, ki obstaja na skrajnem obrobju (po)znanega. Ogrodje kompozicij so sestavili člani The Canyon Observer, a so bili novi člani vseskozi vključeni v ustvarjalni proces – od idejne zasnove projekta do samega aranžmajskega procesa. Himerično glasbeno kreaturo, rojeno iz tega procesa, tvorijo organizmi vpletenih glasbenikov, ki na albumu puščajo individualne sledi.

Figura je razmišljanje o človeku in njegovem fizičnem telesu, sestavljenem iz različnih gradnikov in organov, ki sami po sebi ne delujejo izven svojega gostitelja. Skozi prizmo anatomije skuša izpostaviti nujnost povezovanja in sodelovanja, kar je možno aplicirati tudi v polje sodobnega družbenega ustroja. V času razkroja solidarnosti in porušenih družbenih odnosov Figura s tkanjem neslutenih glasbenih vezi ter vzpostavljanjem nepričakovanih estetskih povezav odkriva ljubezen in lepoto.

Album Figura je izšel 9. januarja pri domači založbi KAPA Records in francoski založbi Vox Project.


Cene vstopnic:
12 EUR v predprodaji, 15 EUR na dan dogodka

 

Nakup kart


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
28. januarja, 2023
Čas:
20:30
Kategoriji:
,

Organizator

Narodni dom Maribor