Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Ta veseli dan kulture: Razstavi v Galeriji Media Nox in Kulturnem inkubatorju

3. decembra, 2023 10:00 - 16:00

Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) se tudi letos pridružuje pobudi Ministrstva za kulturo, ki 3. december, rojstni dan slovenskega pesnika Franceta Prešerna, imenuje Ta veseli dan kulture. Odprta bosta Galerija Media Nox in Kulturni inkubator.

Čeprav je letos 3. december nedelja, bosta odprta tako Galerija Media Nox na Židovskem trgu, kot tudi razstavišče Kulturnega inkubatorja na Koroški cesti. V Galeriji Media Noy bo na ogled razstava Jesen 2023, pod katero so se podpisali študenti oddelka za likovno umetnost na mariborski Pedagoški fakulteti, in razstavišče Kulturnega inkubatorja pa vabi na ogled razstave Jaz, dekonstruirano, ki je prva samostojna razstava mlade umetnice Nike Tomažič.

Galerija media Nox: jesen 2023

Nedelja, 3. december: 10:00 – 16:00

Oddelek za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru izvaja študijski program likovna pedagogika na prvi in drugi stopnji, ki omogoča bodočim likovnim pedagogom pridobivanje kompetenc za uspešno likovno pedagoško delo v različnih okoljih.

O RAZSTAVI: Študentje v času študija razvijajo identiteto likovnega pedagoga, ki povezuje likovno ustvarjalni vidik in pedagoški vidik. Rezultate svojega likovno ustvarjalnega dela predstavijo na semestralni razstavi ob koncu zimskega in poletnega semestra. Najkakovostnejša likovna dela, ki predstavljajo ustvarjalni presežek študentov preteklega študijskega leta pa študentje že vrsto let razstavljajo v Galeriji Media Nox.

Razstava je na ogled do 6. decembra, več informacij je na voljo tukaj.

kulturni inkubator: jaz, dekonstruirano

Nedelja, 3. december: 10:00 – 16:00

Nika Tomažič je glavna nagrajenka Poziva za najboljši študentski intermedijski umetniški projekt 28. Mednarodnega festivala računalniške umetnosti v letu 2022. Kot nagrado je umetnica dobila možnost samostojne razstave v letu 2023 v razstavišču Kulturnega inkubatorja.

O RAZSTAVI: Jaz, odsev in identiteto obkrožajo številne napetosti in zapleti. Doživljanje Jaza kot kontinuirano in enotno entiteto je le iluzija. Jaz je mnogoteri, zapleten in večplasten, vselej spreminjajoča se mešanica misli in izkušenj, ki znotraj interakcij neprestano, spet in spet sočasno soustvarja tako sebe kot tudi drugega. Je kompleksna konstrukcija z množico stanj in vidikov, ki so si pogosto nasprotujoči. Ogledalo in njegove spremljajoče metafore odseva nosijo lažen potencial za razkrivanje Jaza, kajti niso namreč orodja zasebnega in neposrednega samodostopa do svobodnega in samostoječega Jaza, temveč kompleksni družbeno oblikovani objekti, ki nam razkrijejo posredne in dvoumne Jaze, ki so znani samo z drugimi. Čeprav v odsevih iščemo potrditev svoje identitete, ogledalo odseva Jaz, ki ni v celoti Jaz. Jaz v odsevu postane objekt za druge v družbenem kontekstu, kar privede do želje po samonadzoru, da tako drugi ne bi bili podvrženi našemu nediscipliniranemu in neznanemu Jazu. V dvorani ogledal vidimo svoj Jaz, ki se odseva in lomi v množici ljudi, ki nas obkroža.

Razstava je na ogled do 6. decembra, več informacij je na voljo tukaj.

ta veseli dan kulture od leta 2000

Ministrstvo za kulturo 3. december imenuje Ta veseli dan kulture že od leta 2000. Številne kulturne ustanove na dan, ko obeležujemo obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna, odprete svoja vrata in obiskovalce povabite na brezplačne kulturno-umetniške dogodke, od gledaliških, plesnih, filmskih, lutkovnih dogodkov do razstav in številnih drugih dogodkov.


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
3. decembra, 2023
Čas:
10:00 - 16:00
Kategoriji:
,