Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Švedski komorni orkester

28. januarja 19:30

21€

5. koncert Orkestrskega cikla 2021/2022

Programska knjižica 2021/2022

Spored:
Wolfgang Amadeus Mozart: Uvertura k operi Don Giovanni, KV 527
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za klarinet in orkester v A-duru, KV 622
***
Wolfgang Amadeus Mozart: Prizor za sopran »Bella mia fiamma … Resta, o cara«, KV 528
Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonija št. 38 v D-duru, KV 504, »Praška«


V dobi globalizirane mednarodne orkestrske scene ter hitrih izmenjav med glasbeniki je to, da mladi orkester zablesti z edinstvenim in prepoznavnim zvenom, zavidljiv dosežek. Tako je prepričal leta 1995 ustanovljeni Švedski komorni orkester, skupina nekaj manj kot štiridesetih medsebojno tesno povezanih članov. S Thomasom Dausgaardom, ki je orkester vodil od leta 1997, so osvojili svet – na nastopih v ZDA, na Japonskem, na vodilnih prizoriščih Londona, Hamburga, Münchna in Dunaja, na Salzburškem festivalu, Festivalu Reingau in BBC Proms so prepričali najzahtevnejše poslušalce in si priborili mesto najbolj iskanih evropskih orkestrov.

Leta 2019 je vodstvo orkestra prevzel sloviti švedski klarinetist Martin Fröst, ki se vedno bolj uveljavlja tudi kot dirigent. Glasbenik, ki smo ga v Mariboru že imeli priložnost spoznati kot izjemnega klarinetista, nam bo svojo glasbeno pronicljivost razgrnil kot dirigent Mozartove glasbe.

S Švedskim komornim orkestrom in Mozartovo glasbo se je podal na obsežno glasbeno popotovanje – z nizom koncertov se Fröst in glasbeniki želijo poglobiti v skladbe, ki jih je Mozart napisal za nastope na svojih številnih potovanjih.
Pričujoči koncert bo posvečen Mozartovemu obisku Prage.
Še nekaj je orkestru pri srcu, in sicer zavest o ohranjanju okolja. Ta turneja bo njegova prva obsežna »zelena« turneja, med katero se bodo glasbeniki posluževali izključno evropskih železniških povezav.

Orkestru se bo pridružila zvezdniška sopranistka Mojca Erdmann, ki navdušuje v dunajskem Glasbenem združenju, Bavarski državni operi, Državni operi Unter den Linden v Berlinu in na odru Metropolitanske opere v New Yorku. Nemška sopranistka s slovenskim imenom (njena mati prihaja iz Ljubljane) izvaja izredno širok repertoar, ki sega od baročne glasbe do novih del uglednih skladateljev, ki ji posvečajo svoja dela. Z izvedbo Mozartovega koncertnega prizora bo njen bleščeče gibljivi glas končno zasijal tudi pri nas.


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
28. januarja
Čas:
19:30
Cena:
21€
Kategoriji:
,

Prizorišče

Dvorana Union, Maribor

Organizator

Narodni dom Maribor