Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

STOJAN KERBLER – RETROSPEKTIVA / VODSTVO PO RAZSTAVI

21. septembra, 2019 11:00 - 14:00

Stojan Kerbler – retrospektiva / vodstvo po razstavi
UGM, Strossmayerjeva 6
sobota, 21. septembra 2019, 11.00
vodi: Stojan Kerbler, fotograf

Umetnostna galerija Maribor in Fotoklub Maribor vas vabita na vodstvo po fotografski razstavi Stojan Kerbler – reterospektiva.

Tokratno vodstvo bo odlična priložnost za ogled, saj nas bo po razstavi popeljal sam avtor Stojan Kerbler, ki z neposrednostjo in ostrim očesom odkriva nove plasti doživljanja, razumevanja in branja fotografije.

Stojan Kerbler (r. 1938) je osrednje ime slovenske fotografije, njegov prispevek k slovenski fotografiji je neprecenljiv. V svojem šest desetletij trajajočem ustvarjanju je razstavljal na več kot 1200 razstavah in prejel neverjetno število nagrad in priznanj (okrog 500!), dosegel pa je tudi mednarodno prepoznavnost. Med nagradami velja izpostaviti nagrado zlata ptica za ciklus Portreti s ptujskih ulic (1971), nagrado Prešernovega sklada za ciklus Haložani (1979) in Valvazorjevo nagrado za dosežke pri zbiranju fotografske dokumentacije in tesno sodelovanje z muzeji, galerijami in študenti (1994). Nekatere izmed njegovih fotografskih podobe so danes splošno poznane in so del slovenskega kolektivnega spomina. Bil je tudi član mariborskega Fotokluba in član avantgardne fotografske skupine Mariborski krog (1971 – 1974), ki si je v fotografiji prizadevala za modernističen izraz osvobojen diktata lepega.

Retrospektiva razstava, zajema čas od Kerblerjevih začetkov v petdesetih letih, preko Portretov s ptujskih ulic do dveh izjemnih ciklov Haložani in Koline, vključuje tudi tovarniško fotografijo in se zaključuje s ciklom Dvorišča v katerem so avtorja pritegnile sledi časa na fasadah starodavnega Ptuja. V Veliki dvorani UGM pa je na ogled tudi izbor originalnih srebroželatinskih fotografij, kaširanih na iverno ploščo, ki so večinoma nastale v sedemdesetih letih preteklega stoletja in ki jih je avtor leta 2017 podaril Umetnostni galeriji Maribor.
VABLJENI!

Podrobnosti

Datum:
21. septembra, 2019
Čas:
11:00 - 14:00