Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

SobaZaGosteMaribor: Pino Poggi »Rad bi bil bel list papirja«

9. junija, 2022 19:00

9. 6. 2022 ob 19.00, K18WD-30

SobaZaGosteMaribor: Pino Poggi »Rad bi bil bel list papirja«

V četrtek, 9. 6. 2022, te ob 19.00 vabimo v K18WD-30, Razstavišče Vetrinjski, na otvoritev samostojne razstave Pina Poggija, ki sta jo kuririrala Zaira Carrer in Giovanni Giacomo Paolin v okviru kuratorskega modula rezidenčnega programa GuestRoomMaribor.

Razstava bo v K18WD-30, Razstavišče Vetrinjski (Vetrinjska ulica 30) na ogled do 8.8. julijajulija vsak delavnik med 13.0013.00 in 18.00,18.00, v času Festivala Lent pa s podaljšanim odpiralnim časom.

Naslov razstave črpa navdih iz pesmi, ki jo je Poggi napisal leta 2001 in v kateri se opisuje kot bel list papirja, ki je pripravljen, da ga napolni s črkami, da bi lahko opisal svoja čustva in misli.

Pino Poggi

rojen leta 1939 v Genovi, je italijanski umetnik, čigar pomena za slovensko umetnost ni mogoče kar tako spregledati. Je utemeljitelj gibanja Arte Utile, ki umetnost pojmuje kot način komuniciranja in razmišljanja o aktualnih problemih, pri čemer vedno išče možne rešitve. Njegova praksa je bila predstavljena na več samostojnih in skupinskih razstavah po vsej Evropi, med drugim na Beneškem bienalu leta 1970 in na razstavi Documenta leta 1977 v Kasslu.

Na razstavi »Rad bi bil bel list papirja«, ki je zasnovana kot pregled produkcije Pina Poggija, so predstavljena dela, ki se razlikujejo po svoji naravi, a so si podobna po svoji vsebini, da bi tako predstavili resnično eklektični opus umetnika, ki nikoli ni prenehal eksperimentirati z novimi materiali in koncepti.

Poggi je bil bel list papirja, ko je leta 1966 zapustil Italijo in prišel v Slovenijo, še nezavedajoč se globoke povezave, ki jo bo ustvaril z deželo, saj je preprosto sledil svojemu pogumu in predvsem ljubezni.

Je bel list papirja, ko ustvarja, ko polni svojo okolico z besedili, skicami, umetniškimi in kiparskimi knjigami, oblikovalskimi in futurološkimi projekti in AU Environmenti.
Predvsem pa je bel list, ko komunicira s svojo publiko, ki je v središču njegovega ustvarjanja Arte Utile. Bel list, ker je tisto, kar je v Poggijevih očeh najpomembnejše, onkraj predmetov, materialnih stvari, ki jih postavlja v svet: to je odziv publike in njeno globoko razumevanje ran družbe.

In navsezadnje, z njegovimi besedami, Poggi poskuša biti bel list, da bi njegova “socialna estetika, arhivirana, nato premešana in ponovno premišljena, zares prinesla ta veter novih impulzov, da bi lahko spet leteli, … niti ne tako daleč stran… vendar vsaj malo dlje..”

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
9. junija, 2022
Čas:
19:00
Kategoriji:
,

Prizorišče

K18WD-30