Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Slavnostno odprtje Kulturne četrti Židovska

23. maja, 2022 11:00 - 20:00

V ponedeljek, 23. maja 2022, vas Sinagoga Maribor, Mladinski kulturni center Maribor, Fotoklub Maribor, Društvo likovnih umetnikov Maribor in GT22 ter Ustanova Fundacija Sonda vljudno vabimo na Židovsko ulico v Mariboru na slavnostno odprtje Kulturne četrti Židovska (KČŽ).

Židovska ulica s pripadajočim trgom zaznamuje kulturno-zgodovinsko pomemben del Maribora, ki se v današnji mestni zasnovi hkrati razkriva kot izjemno atraktiven urbanistično zaključen kotiček mesta. Pred petsto leti in več je njegovo podobo oblikovala ena največjih, če ne celo največja, judovska skupnost v tedanjih slovenskih deželah, danes pa njen vsakdanji utrip narekujejo številne tod delujoče kulturne in galerijske ustanove.

Program odprtja

Ob 11. uri = uradno odprtje KČŽ
s predstavitvijo kulturnih organizacij in odkritjem informativne table

Ob 17. uri = vodenje po kulturnih organizacijah, vključenih v KČŽ
Vodenje bomo začeli v GT22 (vhod z Glavnega trga 22), program pa bomo zaokrožili s sproščenim druženjem na Židovskem trgu.

V želji, da bi tako naše obiskovalce kot tudi širšo javnost čim bolje informirali o kulturno-umetniški produkciji, ki jo ponujamo organizacije, delujoče na Židovski ulici v Mariboru, smo se povezali Mladinski kulturni center Maribor – Galerija Media Nox, Sinagoga Maribor, GT22 in Ustanova Fundacija Sonda, Društvo likovnih umetnikov Maribor in Fotoklub Maribor. V sklopu te iniciative si bomo sodelujoče organizacije obenem prizadevale spodbujati razvoj nekomercialne kulturno-umetniške produkcije v Mariboru, želimo pa si tudi, da bi Židovska ulica in Židovski trg kot ‘najlepši balkon mesta’ postala prepoznavna kot tisti predel v osrčju Maribora, kjer lahko med množico žanrsko raznovrstnih kulturno-umetniških programov prav vsak – ne glede na starost ter svoja pričakovanja in okus – najde program, ki ga bo pritegnil in mu omogočil kakovostno kulturno-umetniško izkušnjo.

“Veselimo se vašega obiska nove Kulturne četrti Židovska!”

Donatorji odprtja:

Pekarna Hlebček, Pragersko / Turistična kmetija Hlebec, Kog / Tabula, Maribor

Za pomoč pri medijski podpori dogodka se zahvaljujemo Radiu MARŠ.

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
23. maja, 2022
Čas:
11:00 - 20:00
Kategoriji:
,

Prizorišče

Židovski trg