Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

SIMPTOMI PRIHODNOSTI. RAZSTAVA V ŠKATLI

29. maja, 2021 11:30 - 21. junija, 2021 12:29

Na ogled v GT22 od 29.5. do 23.6. 2021. Vstopnine ni.
Vabljeni k ogledu razstave Simptomi prihodnosti. Razstava v škatli, ki bo na ogled od 29. maja ob 12ih do 23. junija v GT22, Glavni trg 22.
SIMPTOMI PRIHODNOSTI: RAZSTAVA V ŠKATLI (SYMPTOMS OF THE FUTURE: EXHIBITION IN A BOX) izhaja iz publikacije, ki so jo v zadnjem letu kolektivno razvile Dušica Dražić (Out of Sight), Mirjana Dragosavljević (Stereovizija) in Irena Borić in ki vsebuje prispevke Anamarije Batista, Irene Borić, Mirjane Dragosavljević, Dušice Dražić, Maje Hodošček, Petre Mrša, Tanje Šljivar in Nataše Šuković.
Vsebina publikacije ni razstava, lahko pa to vsekakor postane. Je poskus ustvariti okolje, ki bo omogočilo kolektivno razmišljanje in povezovanje. Vztraja pri generiranju situacije, ki vključuje – ali ponuja – prisotnost teles v prostoru skozi stik bodisi s publikacijo bodisi z razstavnim prostorom. Sprejele smo povabilo, vzele tiskana gradiva iz škatle, prenesle dela v obliki video in zvočnih posnetkov ter jih preoblikovale v razstavo.
Publikacija se želi izogniti linearnosti vsevednega narativa, ki naslavlja temo solidarnosti, zato vsebuje prispevke, ki stojijo na ramenih drugih dosežkov, raziskav in umetniških del. Ko se poskuša spopasti s temo solidarnosti, se dotakne širokega nabora idej – vključno s skrbjo, situiranim znanjem ter skupnostjo in krizo – ki se prepletajo skozi prispevke. Povabljene umetnice Dušica Dražić, Petra Mrša in Maja Hodošček razgrnejo različne poglede na potenciale skupnosti. Medtem ko Dušica Dražić oriše fragmente halštatske civilizacije iz bronaste dobe, ko sta bila delo in bogastvo enakomerno porazdeljena, in špekulira o njihovem jeziku, se Maja Hodošček prav tako posveti jeziku kot dejavniku, ki hkrati razdvaja in povezuje, ter poudari pomen kolektivnega procesa učenja. Petra Mrša je razvila specifičen nabor navodil, ki radovedne vabijo k sodelovanju pri aktivnostih, ki terjajo ponovni premislek o tem, kako smo skupaj in kaj se učimo drug od drugega.
Kolektivno prizadevanje je artikulirano tudi v prispevku Mirjane Dragosavljević, Dušice Dražić in Tanje Šljivar – igri, ki se spopada s temo kolektivnega desetletje trajajočega pogozdovanja Jugoslavije. Navdihnjena s tem sodelovanjem Mirjana Dragosavljević predstavi odmev starih in novih referenc, vizualnih in besedilnih, in tako ustvari nov narativ, ki poskuša razodeti proces produkcije znanja in pomena kolektivnega skupnega zunanja, ki izhaja iz družbe za družbo.
Anamarija Batista artikulira gospodarske dimenzije jugoslovanske in post-jugoslovanske družbe, ko piše o ekonomiji daril, deljenja in skupne rabe v zvezi s kolektivom in solidarnostjo v produktivnih in neproduktivnih stanjih. Prispevek Irene Borić deluje kot vezivo med vsemi temi vidiki, saj obiskovalcu/bralcu v razmislek ponuja besede, povezane z vsakim izmed njih.
SIMPTOMI PRIHODNOSTI: RAZSTAVA V ŠKATLI želi aktualizirati nekatere dosežke, dela, misli in dogodke ter pri tem upa, da bo odprla najširša možna obzorja znanja in razumevanja ter tako zapustila pozicijo pasivizacije in jo nadomestila s konstrukcijo nekih novih-starih narativov. Od svojih začetkov je bila umetnost vedno neločljiva spremljevalka družabnosti in ta ideja nas je vodila, ko smo se potopile v knjige, intervjuje, arhive, muzeje in depoje ter odkrivale, kaj nam naša zgodovinska in kulturna dediščina lahko povesta o nas, danes, v tem zgodovinskem kontekstu. Uprle smo se univerzalni zapovedi hiperprodukcije, tako da smo uporabile obstoječe vsebine in raziskave, ki smo jih lahko ovrednotile kot brezčasne. Vanje smo vpisale svoje lastne interpretacije in pomene in ta interakcija je omogočila nove narative, ki jih tu delimo z vami.
SIMPTOMI PRIHODNOSTI: RAZSTAVA V ŠKATLI v galeriji Out of Sight gosti še dva projekta: OBJECTBOOK, začasno knjižnico prestavljene zbirke umetniških knjig, ki so del fonda Mestne knjižnice Zagreb, ter radijsko igro CONSTRUCTED LANDSCAPE.
Publikacija SIMPTOMI PRIHODNOSTI: RAZSTAVA V ŠKATLI so izdale Out of Sight (Antwerpen), Stereovizija (Beograd) in Onomatopee (Eindhoven) maja 2021.

Podrobnosti

Začetek:
29. maja, 2021 11:30
Konec:
21. junija, 2021 12:29