Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

SATCHMO DIXIE BAND

7. junija, 2019 21:00 - 8. junija, 2019 01:00

Satchmo dixie band sestavljajo glasbeniki:
– Žan Cesar –trobenta
– Grega Vinko – pozavna
– Andrej Cimerman- klarinet-klavir
– Ivek Baranja – bobni
– Joc Ratej – banjo in kitara
– Peter Jeraj – kontrabas
– Janez Goršič – vokalni solist

V letošnjem letu gradimo naš repertoar na showu » Tribute to Louis Arstrong« zato smo ansambel komercialno preimenovali v Satchmo dixie band. V showu bomo predstavili glasbo Armstronga iz vseh obdobij njegovega muziciranja, saj prav v letošnjem letu mineva 100 let od njegovih glasbenih začetkov na trobenti. Gre za živahno, vsem razumljivo glasbo, ki jo bomo s konferanso povezali v zabaven koncert.

Celjski dixieland ansambel smo ustanovili leta 2001, ko smo po razgovoru z žal preminulim prof. Edavardom Goršičem prišli na idejo, da bi kot del repertoarja celjskega ansambla Venus predstavili še dixieland. Osnova so bili aranžmani še živeče celjske glasbene legende- Vendelina Videca. Glede na to, da so bili takratni člani Venus-a, glasbeniki z dolgoletnimi mednarodnimi izkušnjami na področju komercialne in jazz glasbe, je bil repertoar sestavljen in izvežban relativno hitro. Dixieland glasba omogoča veliko izraznost skozi improvizacijo. Le-ta pa je bila velik izziv tudi za ostale glasbenike, ki so se kasneje priključili Celjskemu dixieland ansamblu.

Prva konceptualna prelomnica je bila vključitev Janeza Goršiča v zasedbo, saj smo odkrili, da lahko izjemno imitira Louisa Armstronga. To je bila tudi osnova za prve koncerte v ožjem celjskem območju. Naš prvi uradni nastop je bil na županovem novoletnem sprejemu v Celju. Takrat smo bili deležni velike publicitete, saj smo izvedli paradijo na takratno družbeno življenje v knežjem mestu – na temo Beraška opera.

Po nekaj letih je prišlo do prvih zamenjav, pomladitev in vedno več nastopov. Od prvotne zasedbe je sedaj aktiven samo ustanovitveni član Andrej Cimerman, drugi z najdaljšim stažem pa je kontrabasist Peter Jeraj. Pred petimi leti je prišlo v ansamblu do konceptualnih programskih nesporazumov in so odšli štirje člani, za katere je seveda bilo nemogoče v tako kratkem času nadaljevati kontinuiteto nastopov. Tudi ta time out je bil potreben, da si vzamemo čas za premislek, kako v prihodnje.

Novi mejnik v razvoju ansambla je obdobje, ko se nam je pridružil Ivek Baranja, ki je z novo energijo dregnil v že zarjavelo kolesje ansambla. Pridružil se nam je še takrat 17 letni trobentar Žan Cesar in celjska legenda Joc Ratej na kitari. V tem obdobju smo imeli velike probleme s pozavnisti, saj v Celju ni bilo mogoče najti ustrezne zamenjave. Sedaj je dokončno rešen tudi ta problem, saj se nam je letos pridružil perspektivni celjski pozavnist Grega Vinko.

cena vstopnice – 10 eur

Podrobnosti

Začetek:
7. junija, 2019 21:00
Konec:
8. junija, 2019 01:00