Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Sara Skenderija: ZOMA X

9. junija, 2023 08:00 - 28. julija, 2023 17:00

Sara Skenderija / ZOMA X

Zoma X je organizem, katerega življenje pušča sled v plasteh somatskih izkušenj, ki se nam razkrivajo v forenzičnih zapisih umetniških del Sare Skenderija. Umetnica se načrtno izogiba razlagi in kontekstualiziranju del, z namenom, da bi jih lažje mislili kot ostanke obstoja neke entitete, ki s svojo organsko pojavnostjo vstopa v enakovreden odnos z gledalcem. Hkrati pa raztelešena prisotnost Zome odpira prostor za možna intenzivna, visceralna občutja, ki brišejo mejo med subjektom in objektom ter vabijo k vzpostavitvi dialoga. Ta je za umetnico bolj bistven od zgolj razumskega dojemanja samih del ali njihove sporočilnosti.

Anja Seničar

 


O umetnici / About artist

Sara Skenderija (1998) je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani – smer slikarstvo, kjer trenutno tudi nadaljuje magistrski študij. Deluje predvsem na področju slikarstva in instalacije, kjer eksperimentalno pristopa k medijem in jih poskuša misliti izven strogo zakoreninjenh definicij. V svoji umetniški praksi jo med drugim zanima raziskovanje podobe kot sekvence, somatski zapis in domačnost enigme. Do sedaj se je predstavila na dveh samostojnih in več skupinskih razstavah, tako doma kot v tujini; s prvo samostojno razstavo Faktotum MXM:06 se je predstavila v Dobri Vagi v Ljubljani, samostojno je sodelovala v okviru projekta Unfamiliar Area v galeriji Alkatraz v Ljubljani in na skupinski razstavi Layers and Objects v galeriji Knifer v Osijeku.

Sara Skenderija (1998) graduated from the Academy of Fine Arts and Design in Ljubljana, where she is currently pursuing her Master’s degree. She creates mainly in the field of painting and installation, where she takes an experimental approach to media and tries to think outside of strictly rooted definitions. In her artistic practice, she is interested, among other things, in exploring the image as a sequence, somatic notation and the familiarity of the enigma. So far she has presented her work at two solo and several group exhibitions, both at home and abroad; she had her first solo exhibition Faktotum MXM:06 at Dobra Vaga in Ljubljana, she participated in the solo project Unfamiliar Area at the Alkatraz Gallery in Ljubljana, and has exhibited at the Layers and Objects exhibition – a group exhibition at Knifer Gallery, Osijek.

Podrobnosti

Začetek:
9. junija, 2023 08:00
Konec:
28. julija, 2023 17:00
Kategoriji:
,
Spletna stran:
http://tkalka.gallery/

Organizator

Galerija Tkalka

Prizorišče

Galerija Tkalka