Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Predstavitev dela in področja raziskovanja Flóre Gadó – kuratorke, raziskovalke, umetnostne kritičarke

11. junija 18:00

11. 6. 2024 ob 18.00, OBRAT

Predstavitev dela in področja raziskovanja Flóre Gadó – kuratorke, raziskovalke, umetnostne kritičarke

V torek, 11. 6. 2024, te ob 18.00 vabimo v OBRAT – prostor umetnosti in participacije na predstavitev dela in področja raziskovanja madžarske kuratorke, raziskovalke in umetnostne kritičarke Flóre Gadó. Dogodek gostimo v okviru raziskovalnega rezidenčnega programa SobaZaGosteMaribor, IZGRADNJA SKRBSTVA / CONSTRUCTING CARE.

“V svoji predstavitvi bom preučila, kako je mogoče pojem skrbi analizirati s kritičnim objektivom tako na estetski kot na metodološki ravni. Izhodišče moje raziskave je razstava “I hold the table with my hands instead of the broken legs” (Galerija Trafó, 2022) in spremljajoča programska serija, ki sem jo soustvarjala z Judit Szalipszki, z naslovom Podporne strukture. Od takrat me je začelo zanimati razmišljanje o negi ne le kot o “obratu” in “trendu” v sodobni umetnosti in umetniških praksah, temveč tudi kot o kuratorski metodologiji. Trdim, da sta skrb in zdravje v zadnjih letih postali pomembni temi na svetovni umetniški sceni, vendar je pomembno predstaviti tudi taktike, ki presegajo zgolj tematizacijo, in razmišljati o tem, kaj bi lahko pomenila kuratorska in institucionalna metodologija skrbi (angl. care(ful)). Z vprašanji dostopnosti in zmogljivosti bi predstavil primere, katerih cilj je izzvati obstoječe institucionalne okvire, pri čemer bi se namesto na “institucionalno kritiko” osredotočil na pojem “institucionalnega popravila”. Poleg tega nas bo zanimalo, kaj ta vprašanja pomenijo v kontekstu Srednje in Vzhodne Evrope in kako jih lahko razumemo z dekolonialne perspektive.”

Flóra Gadó (1989)

je kuratorka, raziskovalka in umetnostna kritičarka iz Budimpešte na Madžarskem. Od leta 2018 dela kot kuratorka v mestnem centru za sodobno umetnost Budapest Gallery. Doktorirala je iz filmskih, medijskih in kulturnih študij na Univerzi Eötvös Loránd (2021) in spomladi 2023 diplomirala na magistrskem programu kuratorske prakse na Fakulteti za likovno umetnost, glasbo in oblikovanje Univerze v Bergnu. Kurirala je več razstav na Madžarskem in v sosednjih državah, med drugim v MeetFactory (Praga), Julius Koller Society in tranzit.sk (Bratislava), Trafó Gallery (Budimpešta) in v okviru OFF-Biennale Budimpešta. V zadnjih letih je sodelovala v več kuratorskih rezidenčnih programih, med drugim v MeetFactory v Pragi, Hiši umetnosti v Brnu, KAI v Talinu in programu East Art Mags za umetnostne kritike v Romuniji in na Poljskem. Od leta 2019 predava na Fakulteti za umetnost in oblikovanje na Metropolitanski univerzi v Budimpešti in redno sodeluje v različnih kontekstih umetniškega izobraževanja, kot je program kuratorskih študij na Univerzi za likovno umetnost (Budimpešta) in AFAD (Bratislava). Njeno pisanje je bilo objavljeno v revijah, kot so artportal.hu, Műértő, Flash Art (češka in slovaška izdaja) in Kajet Journal.
Trenutno se ukvarja s politiko in poetiko skrbi, pri čemer preučuje umetniške prakse, ki reflektirajo, kako se je v zadnjih desetletjih spremenila naša podoba skrbi, vključno s skrbjo zase, za druge in za naše okolje. Raziskuje liminalna stanja, povezana z duševnim in telesnim zdravjem, ter preučuje načine, kako si lahko različne skupnosti pomagajo v težkih časih. V svojih trenutnih raziskavah raziskuje pretekle in sodobne rituale, povezane z žalovanjem in smrtjo


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
11. junija
Čas:
18:00
Kategoriji:
,

Prizorišče

OBRAT

Organizator

OBRAT