Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

POZDRAVLJENA, VESNA!: (FL)ETNO DRUŽINSKO PRAZNOVANJE POMLADI Z DUŠICO KUNAVER, 4+ IN NAPREJ BREZ MEJ

21. marca, 2020 10:00 - 13:00

Z dogodkom pozdravljamo prihod toplejšega dela leta, prebujajočo se naravo, ter obujamo čaščenje Vesne, slovanske boginje pomladi, v ljudskem izročilu.
V posebno čast si štejemo, da v Maribor, na dogodek Pozdravljena, Vesna prihaja Dušica Kunaver, lahko bi rekli kar »zakladnica naših korenin«. Upokojena profesorica angleškega in ruskega jezika, dobro znana publicistka, izjemna zbiralka in prenašalka ljudskega izročila, ki ga uspešno posreduje mlajšim generacijam, bo v interaktivnem predavanju razkrivala šege in navade naših prednikov v pomladnem času. Kako je bilo, na kaj smo morda pozabili, pa ne bi smeli.
Ob tem pa še izdelovanje velike lutke boginje Vesne, izdelovanje vencev, glinenih zvonov, folklorni nastopi, razstava ljudskih voščil, verzov in pesmi o pomladi.
Oj, vigred!

REDOSLED DNEVA

10.00–13.00
OD POMLADI DO POMLADI, pogovori, petje in ustvarjanje z Dušico Kunaver (brezplačno)
VESNA, izdelovanje velike lutke in njene obleke iz naravnih materialov, Zavod MARS Maribor (brezplačno)
VESNINI VENCI, izdelovanje pomladnih vencev iz šibja, cvetja in zelenja z ljudskim posvetilom iz življenja, Meta Pivec, Društvo prijateljev botaničnega vrta (1 Kulturni žetonček)
ZVONOVI IZ GLINE, simboli veselja, izdelovanje zvonov, velikih ali malih, na vretenu ali prostoročno, Suzana Rajh, Lončarski center Maribor (1 Kulturni žetonček)
S PLESOM V POMLAD, predstavitev folklornih plesov, otroška folklorna skupina Krila učencev OŠ Angela Besednjaka, vrtec Otona Župančiča Maribor (brezplačno)
NA HARMONIKI, Vojko Selinšek, Svetovno združenje ljubiteljev harmonik (brezplačno)
OJ, VIGRED ZELENA, razstava ljudskih voščil, verzov in pesmi o pomladi, Zavod MARS Maribor (brezplačno)
11.00
»PRIŠLA BO POMLAD« Z DUŠICO KUNAVER, pomlad v slovenskih ljudskih šegah in pesmih, pogovori z zbiralko ljudskega izročila, etnologinjo, publicistko (brezplačno)

O VESNI IN POMLADI
Prihod pomladi so naši predniki najverjetneje na dan enakonočja proslavili s posebnim praznikom. Pokristjanjevanje je ta poganski obred odpravilo, ljudske navade in šege, ki so bile na ta praznik še posebno bogate in pestre, pa niso izginile in so v veliki meri prešle v krščanske praznike. Vesna je slovanska boginja pomladi. Bila je vzor v vsakem pogledu. Slovani so želeli, da bi bile njihove hčerke vesele, lepe, čiste in dišeče kot ona. Kot navaja Kuret so njeno lutko fantje oblačili v oblačilo iz trave, vejic s popki, s cvetjem in listjem. Nosili so jo skozi naselja. Okusno in lepo oblečena boginja Vesna je širila okoli sebe opojne vonjave. S tem je očarala Slovanke, ki so iskale in našle način, da so pričele dišaviti sebe in svoja oblačila. Poleg zanosne lepote naj bi Slovani Vesni pripisovali gospodarjenje nad sončno toploto, brez katere ne bi bilo obnavljanja narave v zeleno in cvetoče, niti ne bi bilo klitja in rasti, načeto zdravje, pa tudi skladnost med srcem in razumom. S tem je ljudi naredila dobre in blage in zaradi tega ljudje med seboj negujejo spoštovanje in slogo. Na kratko, Vesna je ljudem prinašala srečo in ljubezen. Simboli boginje Vesne so lutke, venci, jajca in zvonovi, njeni ptici sta lastovka in štorklja. Od rastlin naj bi jo simbolizirali breza, vrba, vijolica, oljka in cvet breskve.

SOBOTA ZA DRUŽBO
Sobote za družbo na Marsu so prijetna doživetja, v katerih se ob knjigi, filmu, plesu, gledališču, glasbi, kulturni dediščini in vizualni umetnosti srečujemo vse in vsakršne družine ter posamezniki, ki si želimo prijetne bližine.

KULTURNI ŽETONČEK
MARS je skupina predanih pedagogov_inj, mentorjev_ic in ustvarjalcev_k v kulturi, ki z veseljem ustvarja kvalitetne in zabavne kulturne dogodke ter izobraževalne vsebine za otroke in družine, mlade in odrasle.
Da bomo lahko še naprej pripravljali programe, jih širili, poglabljali in izboljševali, za nekatere vsebine uvajamo simbolično plačilo – Kulturni žetonček.
Cena 1 žetončka je 2 EUR. Ob nakupu 5 žetončkov prejmete darilo (mošnjiček), ob nakupu 10-ih pa vam poleg mošnjička podarimo še dodaten žetonček.
NOVOST v ponudbi je DRUŽINSKA VSTOPNICA, ki vsem družinskim članom omogoča udejstvovanje na vseh Sobotah za družbo, neomejeno ustvarjanje in izobraževanje skozi vse leto.
Cena družinskega paketa za vse družinske člane je 149 EUR.
Žetončke in paket je mogoče kupiti ob vsakem dogodku in v rednem odpiralnem času Zavoda MARS Maribor v Vetrinjskem dvoru.

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa!

Organizira Zavod MARS Maribor. Projekt je sofinanciran s strani Mestne občine Maribor, Ministrstva za javno upravo, Centra za kreativnost in EU – Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR).

Podrobnosti

Datum:
21. marca, 2020
Čas:
10:00 - 13:00