Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

PEPELKA

18. oktobra, 2018 17:00 - 18:00

https://www.lg-mb.si/predstave/pepelka/
PAVEL POLÁK PO MOTIVIH BRATOV GRIMM / 40 MIN
Ovdoveli drvar Jure v svoj samotni dom pripelje novo ženo in njeno hčer Agato. Njegova hči Lenka ju lepo sprejme, onidve pa jo zvito in pretkano izkoriščata, ob tem pa še zasramujeta in zmerjata. Nadeneta ji žaljivo ime Pepelka. Nadaljevanje zgodbe je znano: Lenka, ki ima na svoji strani iskreno prijateljstvo živali, je za svojo dobroto in potrpežljivost nagrajena. Zgodijo se čarovnije, izgubi se en čeveljček, iskanje lastnice je uspešno. Lenka se poroči s princem in srečno živita do konca svojih dni. Tako v pravljicah mora biti in je tudi v tej.
SODELUJOČI
Režiser Pavel Polák
Igralka Metka Jurc
Avtor likovne podobe Ivan Antoš
Obdelava besedila, prevod in lektoriranje Majda Potrata
Izdelava lutk Ivan Antoš in Slavko Rakuša
Izdelava scene Slavko Rakuša, Breda Varl, Mirko Černic in Enver Ibrahimagić
Ton in luč Enver Ibrahimagić
Premiera — 2. september 1997

Podrobnosti

Datum:
18. oktobra, 2018
Čas:
17:00 - 18:00

Zgodijo se čarovnije, izgubi se čeveljček, iskanje lastnice je uspešno. Lenka se poroči s princem in srečno živita do konca svojih dni. Tako v pravljicah mora biti in je tudi v tej.

👠👑🧚🏻‍♂️

Grimmova pravljica v sveži izvedbi Lutkovnega gledališča Maribor.

Ovdoveli drvar Jure v svoj samotni dom pripelje novo ženo in njeno hčer Agato. Njegova hči Lenka ju lepo sprejme, onidve pa jo zvito in pretkano izkoriščata, ob tem pa še zasramujeta in zmerjata. Nadeneta ji žaljivo ime Pepelka.

Nadaljevanje zgodbe je znano: Lenka, ki ima na svoji strani iskreno prijateljstvo živali, je za svojo dobroto in potrpežljivost nagrajena. Zgodijo se čarovnije, izgubi se čeveljček, iskanje lastnice je uspešno. Lenka se poroči s princem in srečno živita do konca svojih dni. Tako v pravljicah mora biti in je tudi v tej.

Pavel Polák po motivih Bratov Grimm.

☀ ZASEDBA:
Igra: Metka Jurc
Režiser: Pavel Polák
Avtor likovne podobe: Ivan Antoš
Obdelava besedila, prevod in lektoriranje: Majda Potrata
Izdelava lutk Ivan Antoš in Slavko Rakuša
Izdelava scene: Slavko Rakuša, Breda Varl, Mirko Černic, Enver Ibrahimagić
Ton in luč: Enver Ibrahimagić

☀ OTROŠKI PROGRAM – VETRINJSKI DVOR, MARIBOR
☀ VEČ: www.festival-lent.si

☀ Vstopnine ni.

☀ PROGRAM FESTIVALA LENT 2019: www.festival-lent.si/program/

Večna ljubezenska zgodba o Pepelki in njenem princu, odeta v pravljični baletni spektakel.

Če bi Prokofjevovo ustvarjanje glasbene podlage baleta Pepelka na libreto Nikolaja Volkova v času druge svetovne vojne lahko razumeli kot svojevrstni beg iz realnosti, pa je glasbena podoba baleta daleč od neproblematične “sladkobnosti” in plehke sentimentalnosti. Iskanje dramaturško učinkovitih plesnih preobratov, pogojenih z napetim lokom glasbene dramaturgije, je Prokofjeva vodilo v tesno prepletanje sodobnih prvin z že “preverjenimi” simetričnimi formami, ki jih je uvedla tradicija klasičnega (romantičnega) baleta. Rezultat tako nikakor ni bila lahkotna glasba, ki bi otroke in tudi odrasle pospremila v sladki sen, ampak s temačnimi podtoni razbrazdana glasbena podoba, ki gledalcu nesramežljivo naslika tudi mračne plati zgodbo o siroti Pepelki, ki ji po življenju strežejo zlobna mačeha in nagajivi sestri. Z novo produkcijo baleta Pepelka pod vodstvom mednarodno priznanega koreografa Jean-Christopha Maillota si tako že naslednjo jesen obetamo pravcati baletni spektakel. Maillot se kot veliki poznavalec klasičnega baleta opira na samo srž baletne konvencije, ki pa jo prepleta in nadgrajuje s sodobnejšimi in obenem tudi virtuoznimi plesnimi figurami. Mailloteva Pepelka tako pleše bosa, kajti njen simbol ni kristalni čeveljček, temveč naravno – svobodno stopalo, ki je posuto z zlatim prahom sanj ter za sabo pušča sijočo sled domišljije in srečnih pravljičnih koncev.

Premiera: 8. november 2019, Velika dvorana
Koreograf: Jean-Christophe Maillot
Dirigent: Simon Robinson

Podrobnosti

Začetek:
8. novembra, 2019 19:30
Konec:
16. novembra, 2019 21:30