Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

NOVA SLOVENSKA GLASBA – NSG: TADEJ VESENJAK IN DRAJNARJUVA VAMPA

2. junija, 2021 20:00 - 21:00

Po dolgem premoru se bomo ponovno družili v živo, tokrat na kantavtorsko obarvanem glasbenem večeru. Vljudno vas vabimo na koncert v okviru cikla Nova slovenska glasba, ki se bo odvil v sredo, 2. 6. 2021, ob 20. uri v Vetrinjskem dvoru. Najprej bomo prisluhnili najglasnejšemu Prleku med kantavtorji in najbolj prleškemu kantavtorju med Prleki Tadeju Vesenjaku, nato pa bosta oder zavzela Drajnarjuva vampa, brata Tomaž in Jernej Hostnik, ki s svojimi šansoni, hudomušnostjo, pikrostjo ter obilico sarkazma zarežeta v družbeni vsakdan slovenskega življa.

Besedila kantavtorja Tadeja Vesenjaka so osebna, cinična, humorna, jezna, romantična, otožna … takšna, kot je življenje. So kritična, izpovedna in iskrena. Njegova glasba je mešanica folka in bluesa z močnim rockovskim pridihom in občasnimi reggae izpadi. Občasno preseneti tudi s projekti, kot je trio Tadej Vesenjak Banda, prleški kabaret Kisla žüpa v sodelovanju s prleškim pesnikom Markom Kočarjem, Bontonijada z bontonologom Sašo Županekom. Je šestkratni nagrajenec KantFesta, dvakrat pa je nastopil tudi na festivalu šansona La vie en rose, ki ga vodi Vita Mavrič. Trenutno je eden najbolj prepoznavnih kantavtorjev v Sloveniji zato ga je Jure Longyka že leta 2007 tudi izštekal. Nastopa na državnih proslavah, v zaporih in povsod vmes. Do sedaj je pri Založbi Pivec izdal dva albuma: Samo mrtve ribe plavajo s tokom (2011) in Naša dejanja odmevajo v večnost (2014).

Drajnarjuva vampa sestavljata brata Tomaž, akademsko izobraženi pianist, in Jernej Hostnik, harmonikaš, ki sta svoje bogato glasbeno znanje požlahtila s šansonskim, »tomwaitsovskim« pristopom k ustvarjanju avtorske glasbe. Iz Tomaževih narečnih besedil brijejo obešenjaški humor, ostra družbena kritika, obskurna ljudska metaforika, hreščeči vokali in melodične domislice, ki razkrivajo mojstrskega pripovedovalca zgodb. To so opazili tudi na mednarodnem festivalu Kantfest, kjer sta prejela prvo nagrado.

Vstop je prost. Vljudno vas prosimo, da pri obisku koncerta upoštevate priporočila NIJZ in informatorjev na prizorišču.

Produkcija: KID KIBLA
Soorganizacija: Narodni dom Maribor – Vetrinjski dvor
Koncert je del cikla Nova slovenska glasba – NSG, ki ga podpirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Maribor.

Podrobnosti

Datum:
2. junija, 2021
Čas:
20:00 - 21:00