Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Ne žagaj veje, na kateri sediš!

24. aprila 18:00

Iniciativa mestni zbor vas v sredo, 24. 4. 2024, ob 18.00 vabi v Studio Vetrinjskega dvora na posvet o upravljanju in načrtovanju zelene infrastrukture v času podnebnih sprememb.

V času podnebnih sprememb so zelene površine, posebej pa odrasla velika drevesa v mestu neprecenljivega pomena. Hladijo in vlažijo ozračje, krotijo močne vetrove, krepijo biodiverziteto, zadržujejo padavinske vode, v krošnjah pa lovijo prašne delce. Kljub temu, da vemo, kaj nas čaka, pa zdrava odrasla drevesa v mestih še kar sekamo, upravljanje javnih zelenih površin je podhranjeno finančno, upravljanje ostalih zelenih predelov v mestu pa strokovno. Prav tako je še zmeraj v ospredju
prostorsko načrtovanje, kjer prevladujejo utrjene, neprepustne površine iz asfalta in betona.

Kako doseči, da bomo vsi – prebivalke_ci in vodstva mest razumele_i pomen zelenih površin in dreves za prilagajanje mesta na podnebne spremembe in bomo širile strokovna zavezništva za varstvo dreves in krepitev podnebne odpornosti mesta? Na konkretnih primerih iz Maribora se bomo pogovarjale_i o primerih slabih in dobrih praks ter pripravile priporočila za upravljanje javnih in funkcionalnih zelenih površin.

Pri tem nam bosta pomagala krajinska arhitektka in urbanistka dr. Maja Simoneti in klimatolog dr. Igor Žiberna.

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
24. aprila
Čas:
18:00
Kategorija:

Prizorišče

Vetrinjc – BarCoda