Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Na tleh

9. marca 20:00

25. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore

Cena vstopnice: 5,00€ – 10,00€

Na tleh je odrsko delo ustvarjalk, sodelavk in dolgoletnih prijateljic Alenke Marinič in Maje Dekleva Lapajne. Je zemeljska koncertna predstava, ki na oseben in humoren način predeluje teme prekarstva, feminizma, dela, materinstva in bivanja v času poznega kapitalizma. Je iskriv glasbeno-gledališki dogodek, ki popisuje stanje in izreka očitno, bolj kot rešitve pušča odprt prostor za skupnostno vpraševanje, ter išče igrivost v še tako temačnih in težkih časih.

Ustvarjalki se preko glasbeno-gledališkega materiala poigravata z različnimi temami, ki jih ponuja besedna zveza »na tleh«. Preko prispodobe tal se dotikata tem izčrpanosti, obupa in brezizhodnosti, obležanja na tleh v času brutalnega in stopnjujočega kapitalizma, podnebnih sprememb, vele moči korporacij in rezov na področju socialnih ugodnosti. Po drugi strani pa tla razumeta tudi kot prizemljenost in oporo, na kateri lahko trdno stojimo in nam daje možnost odriva in posledično upora. Nenazadnje so tla tudi možnost novega življenja, zemlja, iz katere klijejo nove zamisli in prostori.

Na tleh je drugi del trilogije uprizoritvenih umetnic Maje Dekleva Lapajne in Alenke Marinič. Leta 2017 sta vstopili v predstavo in glasbeni album Pod vodo in kmalu zatem zasnovali trilogijo skupnega ustvarjanja: Pod vodo, Na tleh, V zraku. Sanjata tudi o epilogu Pod zemljo, ki ga morebiti izvede samo še ena od njiju ali pa se zgodi brez njune fizične prisotnosti na tem svetu.

Po predstavi sledijo:
Projekcije erotičnih filmov, tretji večer // Rdeče zore v Mariboru
Klub Narodnega doma Maribor
Projekcije feminističnih in kvir kratkih DIY pornografskih filmov in videov, izbranih na javnem razpisu Rdečih zor.


Rezervacije: info@ziz.si
Vstopnice za predstave: 5€ (dijaki, študenti, upokojenci, samozaposleni v kulturi) in 10€.


Festival Rdeče zore praznuje četrt stoletja, in ponovno prihaja v Maribor. V produkciji Društva ZIZ bo program ponudil tri uprizoritve, s katerimi bo osvetljeval in poudarjal vlogo žensk v družbeni realnosti, zgodovinskih kontekstih, pa tudi gledaliških oz. odrskih okoljih.


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
9. marca
Čas:
20:00
Kategoriji:
,

Organizator

Narodni dom Maribor